PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Χάκαραν σκούπες-ρομπότ



Οι χάκερς στην Αμερική ξεπέρασαν τα όρια της φαντασίας, «εισβάλλοντας» σε σπίτια πολιτών, αυτή τη φορά, μέσα από τις ηλεκτρικές σκούπες-ρομπότ.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλές καταγγελίες για ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ που παραβιάστηκαν εξ αποστάσεως, με τους επιτιθέμενους να χρησιμοποιούν τα ηχεία της συσκευής, μέχρι και για να μεταδώσουν ρατσιστικές προσβολές προς τους ιδιοκτήτες.

Ο δικηγόρος, Daniel Swenson, από τη Μινεσότα παρατήρησε ότι η σκούπα του εξέπεμπε παράξενους ήχους που έμοιαζαν με παραποιημένα σήματα, καθώς παρακολουθούσε τηλεόραση.

Μέσω εφαρμογής, ανακάλυψε ότι κάποιος τρίτος είχε πρόσβαση στην κάμερα και ήλεγχε το ρομπότ, εξ αποστάσεως.

Αρχικά, νόμιζε ότι επρόκειτο για δυσλειτουργία της συσκευής και επανέφερε τον κωδικό πρόσβασης, κάνοντας επανεκκίνηση της ηλεκτρικής σκούπας.

Το ρομπότ άρχισε όμως να κινείται ξανά, με το ηχείο του να εκπέμπει δυνατά ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς μπροστά στον γιο του Swenson.

Ο Swenson υποψιάστηκε ότι ο χάκερ ήταν ένα νεαρό άτομο, πιθανότατα έφηβος, που προκαλούσε την αναστάτωση για να παρενοχλήσει τις οικογένειες. Μετά το δεύτερο περιστατικό, απενεργοποίησε οριστικά το ρομπότ.

Ρομποτική σκούπα άρχισε να «κυνηγάει» σκύλο

Η περίπτωση του Swenson ακολουθεί μια σειρά πολυάριθμων παρόμοιων περιστατικών στις ΗΠΑ.

Πολλοί αγοραστές έχουν αναφέρει περιστατικά hacking που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ημερών το ένα από το άλλο. Την ίδια ημέρα που παραβιάστηκε η συσκευή του Swenson, μια άλλη σκούπα-ρομπότ αποσυντονίστηκε, κυνηγώντας τον σκύλο του ιδιοκτήτη του γύρω από ένα σπίτι στο Λος Άντζελες. Το ρομπότ ελεγχόταν εξ αποστάσεως, με υβριστικά σχόλια να μεταδίδονται από τα ηχεία του.

Ο συνολικός αριθμός των παραβιασμένων συσκευών της κινεζικής εταιρείας, στην οποία ανήκουν, παραμένει ασαφής. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν μήνες, όταν ειδικοί προσπάθησαν να ειδοποιήσουν την εταιρεία για «σοβαρά ζητήματα ασφαλείας» στις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες της και την εφαρμογή, από την οποία ρυθμίζονται.

 

Πληροφορίες από Interesting Engineering, AF. Post

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Peristeri News

Η Google ξεκινά διαγραφές λογαριασμών Gmail

Peristeri News

Τα κινητά συλλέγουν δεδομένα μέσω μικροφώνου για διαφημίσεις

Peristeri News

Leave a Comment