Ευθέως κατηγόρησε την κινεζική πρακτική εκμετάλλευσης ζώων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού ο Μπόρις Τζόνσον. Σε ομιλία του για το κλίμα αναφέρθηκε, όπως συνηθίζει στην αρχαία ελληνική γραμματεία και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα παραλληλίζοντας την χρήση νυχτερίδων και παγκολίνων με “ζωωνοτικές” ιογενείς λοιμώξεις που έπλητταν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετείχε διαδικτυακά στη Σύνοδο “Ένας Πλανήτης” που φιλοξενεί φέτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Τζόνσον στην ομιλία του υπογράμμισε ότι για τον ίδιο η κλιματική αλλαγή συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη επέμβαση και την “ολική ή σχεδόν ολική καταστροφή της άγριας πανίδας”.
“Προφανώς είναι σωστό να επικεντρωθούμε στην αλλαγή του κλίματος, προφανώς είναι σωστό να μειώσουμε τις εκπομπές CO2”, είπε ο κ. Τζόνσον “αλλά δεν θα επιτύχουμε πραγματική ισορροπία με τον πλανήτη μας, εκτός εάν προστατεύσουμε τη φύση”.
Στο σημείο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού παραλληλίζοντας την με την πανώλη στον ελληνικό στρατό η οποία περιγράφεται στην Ιλιάδα του Ομήρου:
“Μια τελευταία σκέψη, μην ξεχνάτε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν το αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο.
“Όπως και η πανώλη που έπληξε τους Έλληνες, θυμάμαι στο βιβλίο της Ιλιάδας, είναι μια ζωονόσος. Προέρχεται από νυχτερίδες ή παγκολίνους, από την άθλια πεποίθηση ότι αν αλέσετε τις φολίδες ενός παγκολίνου με κάποιο τρόπο θα γίνετε πιο ισχυροί ή οτιδήποτε είναι αυτό που πιστεύουν οι άνθρωποι, και προέρχεται από αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου και πρέπει να το σταματήσουμε”.
Σύμφωνα με την Ντέιλι Μέιλ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η ανίχνευση προέλευσης είναι επιστημονικό ζήτημα.
«Δεν υπάρχει χώρος, ούτε μέρος, για ανθρώπους που κάνουν εικασίες, να υποχωρήσουν – αλλιώς θα διαταραχτεί η διεθνής συνεργασία».
Αυστηρά μέτρα Βρετανίας προς Κίνα
Λίγες ώρες αργότερα ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών καταδίκασε την πρακτική των κινεζικών αρχών στην μειονότητα των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Xinjiang.
Σύμφωνα με τον Ντόμινκ Ράαμπ υπάρχουν διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων που δείχνουν τον τρόπο διοίκησης των στρατοπέδων κράτησης, το πώς και γιατί κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι:
“Στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυθαίρετη κράτηση, πολιτική επανεκπαίδευση, καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και υποχρεωτική αποστείρωση. Όλα σε βιομηχανική κλίμακα. Είναι πραγματικά φρικτό. Η βαρβαρότητα που ελπίζαμε ότι είχε χαθεί σε άλλες εποχές, ασκείται σήμερα, όπως μιλάμε, από ένα από τα κορυφαία μέλη της διεθνούς κοινότητας”.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά από αυστηρά μέτρα εναντίον της Κίνας:
– Πρώτον, το Υπ. Εξωτερικών και το Υπ. Διεθνούς Εμπορίου έχουν εκδώσει λεπτομερή καθοδήγηση για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους συγκεκριμένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με συνδέσεις με την Xinjiang όπου υπογραμμίζεται η διεξαγωγή αποτελεσματικής επιμέλειας σε ότι τους αφορά στο πεδίο.
– Δεύτερον, ενισχύεται η λειτουργία του νόμου για τη σύγχρονη δουλεία. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα επιβάλει πρόστιμα για επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις διαφάνειας.
– Τρίτον, οι απαιτήσεις για διαφάνεια που ισχύουν για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει του Νόμου περί Σύγχρονης Σκλαβιάς θα επεκταθούν και στον δημόσιο τομέα και
– Τέταρτον, θα πραγματοποιηθεί επείγουσα επανεξέταση των ελέγχων των εξαγωγών στη Xinjiang, για να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την εξαγωγή οποιωνδήποτε αγαθών που θα μπορούσαν άμεσα ή έμμεσα να συμβάλουν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν την περιοχή.
Πηγή: ΕΡΤ