«Καθώς οι Έλληνες καλούνται να υποστούν ακόμα περισσότερο πόνο, έχουν έναν νέο ηγέτη σε αναμονή», γράφει το Bloomberg για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά ότι «το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο για τον μέσο Έλληνα».
«Ο ελληνικός λαός θα εναντιωθεί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς αυτή αρχίζει να υλοποιεί τους φόρους στην απασχόληση, στην ιδιοκτησία και στην κατανάλωση, που θεσμοθέτησε ώστε να κερδίσει επιπλέον οικονομική βοήθεια» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του και συμπληρώνει: «Το φθινόπωρο θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον μέσο Έλληνα. Το πακέτο (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι τόσο υφεσιακό και εμπεριέχει ισχνές μεταρρυθμίσεις που δεν θα ωθήσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Τσίπρας παίρνει δυσάρεστα μέτρα, αλλά τα λάθος δυσάρεστα μέτρα».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι εφικτά. «Ο Τσίπρας δεν θα καταφέρει να καλύψει τους στόχους του προγράμματος και η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει στο δεύτερο μισό του έτους», εκτιμά.
Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυτή είναι μια τραγική κυβέρνηση στο σύνολό της και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η συζήτηση για επιπλέον μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα». «Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά το μισθολογικό της κόστος και δεν έχει γίνει ανταγωνιστική. Όχι λόγω του μισθολογικού κόστους, αλλά λόγω του κόστους του κεφαλαίου, της ενέργειας, της γραφειοκρατίας, που είναι ακόμα ψηλά», υποστηρίζει.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι «η δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση» και σημειώνει ότι το καλύτερο για την Ελλάδα σήμερα θα ήταν να είχαμε πρόωρες εκλογές. «Αν είχαμε εκλογές θα τις κερδίζαμε και η χώρα θα είχε μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και όχι μια ανίκανη κυβέρνηση», συμπληρώνει.
Ερωτηθείς αν θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο ικανό να συνδεθεί με την κοινωνία σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της οικογενειακής του παράδοσης αλλά και των σπουδών του, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την έως σήμερα διαδρομή του, λέγοντας: «Προτιμώ κάποιον που έχει δυο πτυχία από το Χάρβαρντ και ένα από το Στάνφορντ, από κάποιον που ξόδεψε δέκα χρόνια για να πάρει το πτυχίο του από το Πολυτεχνείο, διότι περνούσε τον χρόνο του κάνοντας διαδηλώσεις».