Είναι κλασικό κυριακάτικο οικογενειακό φαγητό, η συνταγή πετυχαίνει πάντα.
Είναι κλασικό κυριακάτικο οικογενειακό φαγητό, η συνταγή πετυχαίνει πάντα.
Υλικά (5 μερίδες)
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος, μοσχαρίσιος και χοιρινός, σχετικά άπαχος
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη
τριμμένη φρυγανιά (περίπου μισό σακουλάκι)
Στυμμένο ψωμί (μισόκιλη φρατζόλα κατά προτίμηση μπαγιάτικη που θα την έχουμε μουλιάσει)
χυμό λεμονιού
1 αυγό
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
προαιρετικά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο
Για τις πατάτες:
1 κιλό πατάτες baby
1 ντομάτα τριμμένη
χυμό από 3 λεμονάκια
2 κ. σ. μουστάρδα απαλή
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του καφέ νερό
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση
– Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις βάζουμε σε ταψί και προσθέτουμε τα υλικά.
– Σε μπολ βάζουμε τον κιμά μας και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το χυμό λεμόνι και τη ρίγανη.
– Ζυμώνουμε καλά για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
– Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
– Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C.
– Ψήνουμε τις πατάτες στους 180 °C για περίπου μιάμιση ώρα.
– Πλάθουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα μπιφτέκια μας.
– Έπειτα, προσθέτουμε τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες.
– Όταν τα μπιφτέκια μας πάρουν χρώμα, μετά από περίπου 30 λεπτά, τα γυρίσουμε και μετά σε 10 περίπου λεπτά τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τη ρίγανη.
– Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τις πατατούλες, ζεστά.