Μπεκρή Μεζέ, γρήγορο και νόστιμο πιάτο που ζητά καλή συντροφιά και καλό κρασί.
Υλικά
1 – 1,5 κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 πιπεριές κέρατο και 1 πράσινη σε λωρίδες
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
½ κρασοπότηρο τσίπουρο
χυμό από 1 λεμόνι
κύμινο – μπαχάρι – ρίγανη
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε κομμάτια.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για ακόμη 2′ περίπου.
Έπειτα ρίχνουμε το κρασί, το τσίπουρο, το κύμινο, το μπαχάρι, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, μέχρι να το σκεπάζει.
Σκεπάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι) και να μείνει με το λάδι του. Εάν χρειαστεί νερό, συμπληρώνουμε.
Ένα δυο λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
Το σερβίρουμε σκέτο ή με πατάτες τηγανιτές ή με ρύζι.