Με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, οπότε πρέπει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, να εκταμιευθεί η 4η δόση των 15 δις. ευρώ του δανείου, η κυβέρνηση “εισέρχεται” από αύριο, 3 Ιανουαρίου, σε ένα “καυτό τρίμηνο”.
Με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, οπότε πρέπει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, να εκταμιευθεί η 4η -και υψηλότερη- δόση των 15 δις. ευρώ του δανείου, η κυβέρνηση “εισέρχεται” από αύριο, 3 Ιανουαρίου, σε ένα “καυτό τρίμηνο” παρεμβάσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας.
Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται πλέον κρίσιμο, καθώς, εκτός από τον νέο έλεγχο από την τρόικα τον Φεβρουάριο, επί τάπητος θα έχει τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.
Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις παρεμβάσεις βρίσκεται το νομοσχέδιο για το “άνοιγμα” των “κλειστών επαγγελμάτων”. Σημαντική, επίσης, θεωρείται και η παρέμβαση στο “μέτωπο” των ΔΕΚΟ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. “Ελληνικό”), η τρόικα αναμένει την παρουσίαση αναλυτικού, ανά τομέα δράσης, σχεδίου.
“Μεστός” μήνας είναι ειδικά ο Ιανουάριος, καθώς στο τέλος αυτού του μήνα, ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.
Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).
Έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Iουνίου.
Την πρόοδο ή την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξετάσει η τρόικα τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, όμως, τα στελέχη της θα αναμένουν εντός του Μαρτίου και το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012- 2014, με μέτρα απόδοσης 12,5 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του AEΠ στο τέλος του 2014.