PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ατελείωτη καταστροφή στην Αττική σε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον



Μια πραγματική κόλαση ζουν οι πολίτες για πάνω από 24 ώρες στο πύρινο μέτωπο που κατακαίει την βορειοανατολική Αττική.

Τα πύρινα μέτωπα σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Γραμματικό και Μαραθώνα καίνε ανεξέλεγκτα, ενώ οι φλόγες έχουν πλέον φτάσει στο Πάτημα Βριλησσίων και έχουν κυκλώσει σπίτια.

Πολλά σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, κάτοικοι της Πεντέλης, Διώνης, Νταού, Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό και Βριλήσσια απομακρύνονται από τα σπίτια τους. Αστυνομικοί, εθελοντές και πυροσβέστες αγωνίζονται σκληρά για να σβήσουν τη φωτιά στην Αττική.

blank

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις λυσσασμένες φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους των 8 μποφόρ. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, 40 αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν σφόδρα τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Επιχειρούν 692 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 194 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, έγινε δεκτό, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112.

Στις φλόγες ο λόφος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη

Στον λόφο Κουφού, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν φτάσει τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά είναι πλέον στον περίβολο του ιδρύματος.

Η φωτιά απειλεί άμεσα τις εγκαταστάσεις και επιστημονικό έργο πολλών ετών.

Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν πώς εξαπλώθηκε το πύρινο μέτωπο

Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοσή της, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Μετά τις 19.00 εξασθενούν οι άνεμοι, λέει ο Κολυδάς

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς τόνισε ότι μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες (5 έως 6 μμ) θα διατηρηθούν ενισχυμένοι οι βορειοανατολικοί άνεμοι. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε το μεσημέρι η μέση ένταση έφτασε τα 6 με 7 μποφόρ.

Από τις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσει σταδιακά εξασθένηση των ανέμων, τόνισε ο κ. Κολυδάς μιλώντας στο Star. Θα πρέπει η ένταση στα ανατολικά τμήματα της Αττικής να πέσει περίπου στα 5 μποφόρ, οπότε θα διευκολυνθούν αρκετά οι επίγειες δυνάμεις, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Σκηνές από ταινία σε ληστεία χρηματαποστολής στο Λαύριο

Peristeri News

Συνελήφθη 38χρονος στην Πετρούπολη για διάρρηξη και κλοπή

Peristeri News

Κλείνουν το Σάββατο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου

Peristeri News

Leave a Comment