Νέα δεδομένα από την οργάνωση Global Carbon Project δείχνουν πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές άνθρακα για το 2013 έφτασαν τα 36 δισεκατομμύρια τόνους, αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Νέα δεδομένα από την οργάνωση Global Carbon Project δείχνουν πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές άνθρακα για το 2013 έφτασαν τα 36 δισεκατομμύρια τόνους, αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Το Global Carbon Project αποτελεί συνεταιρισμό τεσσάρων διαφορετικών ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών ερευνητικών προγραμμάτων. Ερευνητές από διάφορα ινστιτούτα συνεργάζονται, με σκοπό τη δημοσίευση αντικειμενικών δεδομένων σχετικά την κλίμακα των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα ετησίως.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατά κεφαλήν ποσότητα εκπομπών άνθρακα, ενώ η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει και αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Η Κίνα παράγει πλέον 7,2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο, ενώ τα μέλη της ΕΕ 6,8 τόνους. Την αρνητική πρωτιά κατέχουν με διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με 16,5 τόνους, ποσότητα που είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Όσον αφορά τις συνολικές εκπομπές, την πρωτιά κατέχει η Κίνα, η οποία παρήγαγε το 29 τοις εκατό της συνολικής ποσότητας, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 15 τοις εκατό, η ΕΕ με 10 τοις εκατό και η Ινδία με 7,1 τοις εκατό.
Η άνοδος των εκπομπών στην Κίνα προβλημάτισε τους επιστήμονες αλλά θα παίξει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα προστασίας του κλίματος, καθώς ένα από τα κύρια επιχειρήματα της Κίνας αυτά τα χρόνια για να αποφύγει την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων ήταν οι σχετικά χαμηλές κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα.
Οι ετήσιοι αριθμοί αυξάνονται με γοργό ρυθμό και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι πλέον πιθανό να ξεπεραστούν τα κρίσιμα όρια για την πυροδότηση επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια.
Το 2014 αναμένεται να σημειωθεί νέα αύξηση στις εκπομπές άνθρακα οι οποίες εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το όριο των 40 δισεκατομμυρίων τόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1990 ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν 65% χαμηλότερος, ενώ για να διατηρηθεί η παγκόσμια υπερθέρμανση κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, οι συνολικές εκπομπές πρέπει να μειωθούν στα 3,2 δισεκατομμύρια τόνους.