PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Αποφάσεις 14ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής



Τα κυριότερα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την 14η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Τρία θέματα κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, στη 14η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (30.04.2015). Πιο συγκεκριμένα:

  • Συζήτηση για το ζήτημα των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και τα μέσα διαχείρισής τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για τη δίκη των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής
  • Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης ποσού 914.883,84 Ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών στις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής

Η Συνεδρίαση του Σώματος ξεκίνησε με εκτενή συζήτηση αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές και τον τρόπο διαχείρισής τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Περιφέρεια Αττικής, στην κατεύθυνση της επίλυσης του σημαντικού αυτού ζητήματος. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση του θέματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωποι από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Λαυρίου.

Τα τρία πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

1) άμεση σύσταση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα/ Τομέα της Αττικής ομάδων, οι οποίες σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους θα αναζητήσουν και θα βρουν κατάλληλους χώρους που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων

2) υλοποίηση – το συντομότερο δυνατό – από την Κυβέρνηση των προτάσεων που υπέβαλε στον Υπουργό Εσωτερικών η ΕΝΠΕ, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες φιλοξενίας

3) αξιοποίηση σε συνεργασία με τους Δήμους των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούν την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Την πρόσφατη εμπειρία της Δημοτικής Αρχής από την 48ωρη φιλοξενία 96 προσφύγων, όπως και τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μετέφερε στο Σώμα ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης, ο οποίος σημείωσε:

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να υπερβάλω, να κατηγορήσω υπαρκτές ή ανύπαρκτες πρακτικές διαχείρισης ή να ρίξω τα λάθη στους άλλους και να κρατήσουμε εμείς ως Δημοτική Αρχή επαίνους και ευχαριστίες. Στόχος μου είναι μια νηφάλια ενημέρωση για να σας δώσω την πλήρη εικόνα και να συμβάλω έτσι στον προβληματισμό σας για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ίσως ακόμη πιο έντονα και πιο πιεστικά θα το συναντήσουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι. Για δυο ημέρες αισθάνθηκα σαν Δήμαρχος ακριτικού νησιού, αν και δεν θα συσχετίσω την εμπειρία αυτή που είχαμε με ό,τι συμβαίνει στην ακριτική Ελλάδα. Το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα με πιο έντονα χαρακτηριστικά στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που το θέμα αυτό φτάσει και σε κάποια άλλη ακτή της Αττικής, όπως έφτασε στη Ραφήνα».

«Ας μην νιώσει τόσο μόνος άλλος Δήμαρχος», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου για την άριστη συνεργασία που είχαν τις κρίσιμες αυτές ημέρες «Τη μοναξιά αυτή και τον ευχαριστώ για αυτό, μπόρεσε και την έσπασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής ο κύριος Φιλίππου με τον οποίο μπορούσαμε και μιλούσαμε ανά πάσα ώρα και στιγμή» σημείωσε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Στη συνέχεια, παρουσίασε στο Σώμα τις λεπτομέρειες από την κατάσταση που κλήθηκε η Δημοτική Αρχή να διαχειριστεί: «Στη Ραφήνα έφτασαν 96 άτομα σε ένα σημείο στο στενό του Καφυρέα, ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο. Από αυτά τα άτομα, 63 ήταν άνδρες, εννέα γυναίκες (από αυτές δυο ήταν έγκυες) και 24 παιδιά από 2 έως 16 ετών, μεταξύ αυτών και 10 ασυνόδευτα παιδιά. Καταφέραμε λοιπόν και διαχειριστήκαμε αυτό το πρόβλημα σε ένα οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, Δήμου, Λιμεναρχείου, Αστυνομίας και Εκκλησίας»

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε στη συνέχεια τις ομάδες των εθελοντών «Πολλοί από αυτούς και παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, έφερναν έστω και δυο γάλατα για τα μικρά παιδιά. Αυτό άντεχε η τσέπη τους, όμως ήταν σημαντική βοήθεια» και αναφέρθηκε στην πολύτιμη αρωγή που προσέφεραν το ΚΕΕΛΠΝΟ και η ΜΚΟ Praxis «η οποία μας έλυσε προβλήματα ειδικά αναφορικά με τα ασυνόδευτα παιδιά»

Ακολούθως, ο κ. Πιστικίδης αναφέρθηκε στο τί πρέπει να γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος του:

«Χρειάζεται οργάνωση στη μεταφορά των νέο-αφιχθέντων προς το χώρο παραμονής και μεταφορά προς άλλες κατευθύνσεις, αφού πρώτα έχει γίνει καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους, τη φωτογράφιση ή την έκδοση εγγράφου. Τί έγινε λοιπόν στη Ραφήνα: ήρθαν στο λιμάνι, εκεί έπρεπε να νοικιάσουμε λεωφορείο, να τους πάμε 12 χιλιόμετρα μακριά στο Πικέρμι και ταυτόχρονα όταν πια τελείωσε αυτή η ιστορία σε 48 ώρες να νοικιάσουμε πάλι ως Δήμος λεωφορείο, ώστε τους τελευταίους 30 να τους μεταφέρουμε στην Αθήνα. Γιατί αυτό το οποίο μου ειπώθηκε ήταν ότι αυτοί οι 30 είναι ελεύθεροι. Τί έπρεπε λοιπόν να κάνουμε ως Δημοτική Αρχή; Να τους αφήσουμε σε ένα γυμναστήριο 3-4 χιλιόμετρα μακριά από τη Λ. Μαραθώνος χωρίς να περνάει από εκεί ούτε ταξί, ούτε και κάποιο μέσο μαζικής συγκοινωνίας; Πώς θα τους αφήναμε εκεί; Άρα ο Δήμος έπρεπε να βάλει το χέρι στην τσέπη και για αυτά τα λεωφορεία.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν αδειοδοτημένες υποδομές για την προσωρινή διαμονή, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα 50-100 ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Σε αυτές τις υποδομές προφανώς πρέπει να υπάρχουν τουαλέτες, μπάνια, θέρμανση, κλιματισμός, κρεβάτια, διαχωριστικά κλπ. Δεν γίνεται το πρόβλημα να το διαχειριστούμε εκ των ενόντων, όπως κάναμε εμείς στη Ραφήνα. Επίσης, χρειάζεται οργάνωση στον υγειονομικό έλεγχο, χρειάζονται γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό που θα πρέπει να είναι άμεσης κινητοποίησης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει εξοπλισμός, όπως είναι γάντια, μάσκες μιας χρήσης, ειδικός χώρος εξέτασης των γυναικών και των παιδιών. Να υπάρχει οργανωμένο φαρμακείο. Απαραίτητη επίσης είναι η ομάδα διερμηνείας, καθώς επίσης θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανά χώρα προέλευσης, εντοπισμός των ασυνόδευτων παιδιών και να υπάρχει φρούρηση των χώρων. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ειδική φροντίδα για τη σίτιση, με γνώση της εθνικότητας και του θρησκεύματος, και άρα κατάρτιση ειδικού διατροφολογίου. Να υπάρχει οργάνωση εθελοντών και προσδιορισμός των αναγκών, συντονιστική ομάδα διαχείρισης της εγκατάστασης με εκπρόσωπο του Δήμου, της Περιφέρειας, της ιατρικής ομάδας και της ομάδας φρούρησης, καθώς επίσης απαραίτητη είναι και ομάδα επικοινωνίας για την ενημέρωση των ΜΜΕ, ειδικά σχετικά με την υγειονομική κατάσταση των ανθρώπων αυτών, γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ομάδα για τον καθημερινό καθαρισμό του χώρου και για την απολύμανση, καθώς επίσης και ομάδα αποκατάστασης των φθορών που τυχόν να υπάρξουν μετά την αναχώρηση. Επίσης, τα στελέχη της Αστυνομίας, του λιμενικού και των εθελοντών πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση, ώστε να γνωρίζουν πώς θα προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους πρόσφυγες».

Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου τόνισε: «Πρέπει να αποκτήσουμε τον απαραίτητο σχεδιασμό και προγραμματισμό για το μέλλον. Αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει με βάση το αρχικό σχέδιο που θα θέσει η Κυβέρνηση και πάνω σε αυτό θα προσαρμόσουμε τα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης των Δήμων».

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος των Μεταναστών του Κέντρου Υποδοχής στο Λαύριο, ενώ παρουσιάζοντας τα αιτήματα των μεταναστών αναφέρθηκε στην άμεση επισκευή του κτηρίου, την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, ενώ κατήγγειλε ότι ο Δήμαρχος της περιοχής έχει χαρακτηρίσει το Κέντρο ως γκέτο, απειλεί με την απομάκρυνσή του και τη διαμόρφωση πλατείας στη θέση του και τον κατηγόρησε για μικροπολιτικά παιχνίδια. Τέλος, ζήτησε την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής για την επίλυση του προβλήματος, υπενθυμίζοντάς της ότι ξεκίνησε τον προεκλογικό της αγώνα από το συγκεκριμένο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο.

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σημείωσε ότι «το Κέντρο στο Λαύριο το έχουμε επισκεφθεί επανειλημμένα. Πράγματι το κτήριο που είναι κτισμένο από τη δεκαετία του ’50, είναι ετοιμόρροπο, ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και για αυτό έχουμε συζητήσει το θέμα με τον πρώην αρμόδιο Υπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου. Τότε λοιπόν μας είχε πει ότι εάν εμείς ως Περιφέρεια Αττικής εκπονήσουμε τη σχετική μελέτη θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο τις εργασίες στήριξης, ώστε να γίνει ανθρώπινο το κτήριο. Καταβάλουμε προσπάθεια και σίγουρα δεν έχουμε ξεχάσει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις μας».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Στη συνέχεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα που κατέθεσε η Διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με τη δίκη των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Την πρόταση ψηφίσματος εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής», ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αττική» Νίκος Χαρδαλιάς, «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο», «Παρέμβαση για την Αττική» και «Ανάσα για την Οικολογία». Από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις «Αττική», «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο» και «Ελληνική Αυγή για την Αττική», ενώ η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε δικό της κείμενο ψηφίσματος, το οποίο ψήφισε η ίδια η παράταξη, καθώς και η παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική».

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε το σχετικό με το Ψήφισμα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου σημείωσε: «Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα έντονα την ελληνική κοινωνία και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία παρουσιάζει αυξητική τάση, λόγω διαφόρων συγκυριών».

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των παράτυπα εισερχομένων/ διαμενόντων μεταναστών που συνελήφθησαν από τις ελληνικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές ήταν 19.488 έναντι 8.356 για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2013 και συμπλήρωσε: «Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζει η είσοδος των προσώπων αυτών από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, δηλαδή 12.462 έναντι 2.189 για το ίδιο διάστημα του 2013. Πάνω από 80% των νεοεισερχομένων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ».

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση ο κ. Φιλίππου επεσήμανε: «Δεν προέβη σε κανέναν σχεδιασμό και δεν έλαβε καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση της υποδοχής των μεταναστών, ούτε προχώρησε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει για τα προγραμματισμένα μέτρα υποδοχής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα άμεσης κάλυψης των βασικών αναγκών και φιλοξενίας του εισερχόμενου πληθυσμού. Η προηγούμενη Κυβέρνηση από το 2013 είχε δεσμευτεί για την εξασφάλιση 1.500 περίπου επιπλέον θέσεων έως το τέλος του 2014 σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, μέσω της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων».

«Οι υπάρχουσες υποδομές αφορούν κυρίως χώρους κράτησης με 4.500 θέσεις πανελλαδικά στα προ – αναχωρησιακά κέντρα κράτησης, με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί και οδήγησαν στην απόφαση σταδιακής εκκένωσής τους», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και συνέχισε περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η παρούσα Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι η Τ.Α. πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτής, καθώς οι πρώτες που πλήττονται από την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή είναι οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες και υφίστανται τις επιπτώσεις ειδικά στα σημεία εισόδου των μεταναστών που είναι τα νησιά και τα σύνορα της χώρας.

«Στις συσκέψεις που προηγήθηκαν η Τ.Α. έθεσε υπόψη των αρμόδιων φορέων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τόσο εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και της πλημμελούς οργάνωσης αυτών, όσο και λόγω της έλλειψης οικονομικής στήριξης και κυρίως του τεράστιου γραφειοκρατικού προβλήματος που υπάρχει στην εκταμίευση κονδυλίων, γιατί συνήθως οι Υπηρεσίες Εντελλομένων δεν εγκρίνουν τέτοιου είδους κονδύλια», σημείωσε ο κ. Φιλίππου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θέσεις της ΕΝΠΕ, οι οποίες εστιάζουν στην απλοποίηση των διαδικασιών και πρόσθεσε: «Η ΕΝΠΕ έθεσε το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση, ο οποίος ζήτησε από την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ να υποβάλλουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους, ώστε να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η ΕΝΠΕ ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα του Υπουργού και κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία ‘για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν ιδίως από την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος, δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να εκτελούν δαπάνες για τη διαχείριση αυτών στο επίπεδο της σίτισης, στέγασης, μεταφοράς, εκτέλεσης έργων, διαμόρφωσης ανοικτών δομών κράτησης και στήριξης των κατά τόπους λιμενικών και αστυνομικών αρχών».

«Το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές, ανθρωπιστικό πρόβλημα με πολύπλευρες διαστάσεις για την χώρα μας που το βιώνει ιδιαίτερα έντονα εξαιτίας της καίριας γεωγραφικής της θέσης. Ένα πρόβλημα που δεν παρουσιάστηκε σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια και που οι διεθνείς εξελίξεις στην εύθραυστη ισορροπιών Μέση Ανατολή και Μεσόγειο διόγκωσαν τον τελευταίο καιρό σε βαθμό υπερθετικό. Δυστυχώς έπρεπε να μετατραπεί η Μεσόγειος σε «υγρό τάφο» εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων συνανθρώπων μας για να συγκινηθεί η Ευρώπη, χωρίς και πάλι να είναι σαφής και ασφαλής ο τρόπος αντιμετώπισής του», σημείωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική» Κωνσταντίνος Καράμπελας.

Και πρόσθεσε: «Όπως καθόλου σαφής και ασφαλής δεν είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισαν το πρόβλημα στην Ελλάδα όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μη εξαιρουμένης και της σημερινής. Θυμίζω, στην αρχή είχαμε την αδράνεια και την αδιαφορία, που γκετοποίησε και αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και που έθρεψε το «αυγό του φιδιού». Μετά περάσαμε στο τείχος στον Έβρο, στην Frontex, στα απάνθρωπα κέντρα κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας και από την Αμυγδαλέζα που; Από την Αμυγδαλέζα επιστρέψαμε, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα, εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε: Στην εύκολη λύση της Ομόνοιας. Το μεταναστευτικό έχει καταντήσει σε πρόβλημα που ανακυκλώνεται με τα ίδια θύματα και τους ίδιους θύτες με τις κυβερνήσεις να αλλάζουν κάθε φορά το αμπαλάζ.

Ακόμα και η νέα Κυβέρνηση που θεωρητικά έχει πιο προοδευτικές ιδέες πάνω σε αυτό το ζήτημα αντί να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης, ως όφειλε, εξάντλησε την ευαισθησία της σε διαπιστώσεις και η μόνη ενέργεια που προέβη ήταν η «απελευθέρωση» των μεταναστών από την Αμυγδαλέζα και η μεταφορά των μεταναστών που διασώζονται ή συλλαμβάνονται στα νησιά μας στην ηπειρωτική χώρα».

«Που θα στεγαστούν, πως θα σιτιστούν, πως θα επιβιώσουν, πως δεν θα πέσουν αυτοί οι άνθρωποι θύματα εκμετάλλευσης σύγχρονων κυκλωμάτων δουλεμπορίας δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Ούτε εάν η Αττική, που βιώνει χειρότερα από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας την οικονομική κρίση, αντέχει, ανεξέλεγκτες εισροές μεταναστών. Απευθύνθηκε η Κυβέρνηση εκ των υστέρων στους δήμους και τις Περιφέρειες αναζητώντας χώρους στέγασης και ήδη κάποιοι δήμοι ανταποκρίθηκαν. Παράλληλα κάλεσε τις περιφέρειες να προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίηση των δράσεων περί ανοικτών δομών που προβλέπονται να γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Μόνο που τόσο οι πόροι όσο και τα άτομα που προβλέπεται να ωφεληθούν από αυτή τη δράση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μόλις 650 στον αριθμό για την Αττική και μιλάμε – να το προσέξουμε αυτό – για πρόσφυγες, όχι για μετανάστες. Διότι άλλο πολιτικός πρόσφυγας και άλλο οικονομικός μετανάστης», σημείωσε ο κ. Καράμπελας.

Και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα όμως δεν είναι μόνο αυτά. Καλεί η Κυβέρνηση δήμους και Περιφέρειες να βάλουν πλάτη, ξεχνά όμως δυο τρία πολύ βασικά πράγματα:

1ον Ότι Περιφέρειες και δήμοι δεν διαθέτουν ούτε επαρκείς πόρους, ούτε επαρκές προσωπικό. Και απ’ ότι μαθαίνουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα ποιεί την νήσσαν. Ζητεί να βάλουμε πλάτη χωρίς να προσφέρει τίποτα.

2ον Ότι με την ισχύουσα νομοθεσία δήμοι και Περιφέρειες δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστών. Εξ ου και στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου που δεν εγκρίνουν δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων απαραίτητων για την παροχή στήριξης σε μετανάστες που καταφθάνουν στα νησιά μας κατά κύματα.

3ον ‘Ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολύ καλά μελετημένα κριτήρια για τους χώρους και τις περιοχές που θα υποδεχτούν τους ανθρώπους αυτούς ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη κοινωνική υποδοχή και αποδοχή και να μην αναπτυχθούν ξενοφοβικά αντανακλαστικά.

Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω σε όσους ενδεχομένως δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, ότι η Περιφέρεια Αττικής και πιο παλιά η Νομαρχία Αθηνών, αν και χωρίς αρμοδιότητα, είχε επιδείξει πολύ μεγάλη ευαισθησία πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Το 2008 ο Γιάννης Σγουρός ως Νομάρχης Αθηνών, είχε στείλει ανοικτή επιστολή στην Κυβέρνηση με την οποία κατέθετε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος θέτοντας όλα τα ζητήματα επί τάπητος. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Ακολούθησε νεότερη επιστολή, το 2011, στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών με προτάσεις ολοκληρωμένες, που έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για δικαιότερη κατανομή των βαρών στην Ε.Ε. και ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Και πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για να φτάσουμε στο σήμερα που η συζήτηση επαναλαμβάνεται».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική» σημείωσε: «Στους ανθρώπους που υποφέρουν και που αναζητούν διέξοδο για μια καλύτερη ζωή ή απλά το δικαίωμα στη ζωή, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε με έναν και μόνο τρόπο. Με Ανθρωπιά. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας άλλωστε και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει ξεριζωμός, ξενιτιά, μετανάστευση, προσφυγιά.

Η ανθρωπιά όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταφραστεί με λάθος τρόπο σε ένα μήνυμα του τύπου ‘Ανοίξαμε και σας περιμένουμε’. Ήδη τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα είναι τέτοια που υπερβαίνουν τα όρια των αντοχών μας».

Τέλος, παρουσίασε τη θέση της παράταξής του λέγοντας: «Η άποψή μας είναι ότι ‘ναι’, ως Περιφέρεια Αττικής πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Όχι όμως γενικώς και αορίστως, αλλά στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού που θα έχει εκπονηθεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ει δυνατόν όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να χαράξει ενιαία μεταναστευτική πολιτική με δικαιότερη κατανομή των βαρών και συμμετοχή σε αυτών όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. στο βαθμό που τους αναλογεί».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης «180o – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Τα πλέον πρόσφατα τραγικά γεγονότα με τόσους θανάτους μεταναστών και την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά του Αιγαίου, καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα άκρως σοβαρό και μάλιστα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα. Η διαχείριση αυτού του προβλήματος απαιτεί μεγάλη προσοχή διότι δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι διακυβεύονται εν προκειμένω δύο αγαθά, αφενός η ανθρώπινη αξία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφετέρου η ασφάλεια. Για αυτόν το λόγο απαιτούνται σοβαρές και νηφάλιες συζητήσεις, χωρίς αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Η επόμενη χρονιά, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, προβλέπεται πολύ δύσκολη. Η χώρα μας πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διεθνούς πτυχής αντιμετώπισης του προβλήματος, δηλαδή ως προς τη συμμόρφωση και την αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας. Θεωρώ πως αυτή είναι η βασική πηγή του προβλήματος, η αναποτελεσματική εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αφενός του διμερούς με την Ελλάδα, και αφετέρου αυτού με τη Frontex και την ΕΕ. Η εσωτερική πτυχή επίσης είναι δύσκολη. Το ερώτημα, όμως, που αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πώς θα μπορούσαν οι Περιφέρειες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα μπορούσε, άραγε, κάποιος να θεωρήσει πως αποκομμένες προσπάθειες από τις Περιφέρειες, όσο σοβαρές και με καλή θέληση κι αν είναι αυτές θα μπορούσαν πραγματικά να συμβάλλουν αν δεν είναι ενταγμένες σε ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος; Οι Περιφέρειες της χώρας με πρώτη την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τις δύο Περιφέρειες του Αιγαίου, που δέχονται πρώτες τα μεγάλα κύματα μεταναστών, θα πρέπει να αποτελέσουν σταθερό συνομιλητή της Κυβέρνησης στη διαμόρφωση ενός πεδίου μέσα από το οποίο θα εξευρεθεί ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Αυτό είναι το ζητούμενο για την Περιφέρεια, να αποτελέσει ένα σταθερό συνομιλητή, αξιόλογο και αποτελεσματικό, να συμμετάσχει με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σε μια εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό. Θα πρέπει να αναφέρω, επίσης, ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αρκετά ασαφές, ιδιαίτερα στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, επομένως σωστά κάνουμε αυτή τη συζήτηση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα όρια που μπορεί να φτάσει η δική μας συνεισφορά».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη πρόταση, η Περιφέρεια Αττικής να ενημερώσει σχετικά και να συντονιστεί και με την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» Περικλής Μουλιανάκης τόνισε «Δεν συζητήθηκε τίποτα που να αφορά στην ανακούφιση των Ελλήνων συμπατριωτών μας, ούτε ακούστηκε κάτι ουσιαστικό και άμεσα εφαρμόσιμο. Η λύση που προτάθηκε από εμάς ήταν να καταγγελθεί η Συνθήκη του Δουβλίνο II και να εφαρμοστούν οι ελληνικοί νόμοι και οι κείμενες διατάξεις».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», στην παρέμβασή του τόνισε ότι για τους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα, πρέπει, με ευθύνη της κυβέρνησης, να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις αιτίες που σπρώχνουν χιλιάδες ανθρώπους να ξεριζώνονται από τις χώρες τους και να θαλασσοπνίγονται, αναζητώντας σωτηρία υπογράμμισε ότι όλοι αυτοί «Γνωρίζουν πολύ καλά τη φρίκη του πολέμου, του θανάτου, της καταλήστευσης του πλούτου στις πατρίδες τους από τα κράτη της Ε.Ε., των ΗΠΑ κλπ. Γιατί και στη δική τους πατρίδα, οι ίδιοι ντόπιοι και ξένοι που καταδυναστεύουν τους εργαζόμενους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, είναι που τους σκοτώνουν, τους εξαναγκάζουν να ξεριζωθούν για να σωθούν.

  • Αυτοί είναι που με τους ανταγωνισμούς τους κάνουν τις επεμβάσεις ή οργανώνουν την “αραβική άνοιξη” που για τα συμφέροντά τους είναι άνοιξη, αλλά για τους λαούς της περιοχής βαρύς χειμώνας.
  • Αυτοί είναι, μαζί και η χώρα μας, ερήμην του λαού μας, που αποφάσισαν να επιβάλουν τη “δημοκρατία τους” και δεν αφήνουν το λαό με την πάλη του να διαλέξει πώς θα ζει, πώς θα οργανώσει την πατρίδα του. Οργανώνουν, υποδαυλίζουν εμφύλιους πολέμους, ανατροπές καθεστώτων, αποσχιστικά κινήματα.
  • Αυτοί οργάνωσαν τους “Τζιχαντιστές”, την “Αλ Κάιντα”, τους “Ταλιμπάν” κλπ, που τώρα αξιοποιούν και ως “εχθρούς.

Και όλα αυτά για να καταληστεύσουν τον πλούτο των χωρών αυτών, να διευρύνουν τις αγορές και τη σφαίρα επιρροής τους, για να αυγατίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.

Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε επαναβεβαίωσε ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα έχουν την παραμικρή διάθεση να το λύσουν. Αποφάσισαν ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων, ενίσχυση της FRONTEX, διατήρηση της συνθήκης ΣΕΝΓΚΕΝ και του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα κλπ. για την αποτροπή εισόδου προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. Είναι μεγάλη η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που συμφώνησε σε αυτές τις αποφάσεις και συνέργησε σ’ αυτά τα μέτρα.

Μόνο που και πριν είχαν εφαρμοστεί παρόμοια μέτρα, αλλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, γιατί για τους πρόσφυγες η παραμονή στον τόπο τους είναι βέβαιος θάνατος και αυτό είναι που τους οδηγεί με όλα τα εμπόδια και τους κινδύνους που διατρέχουν να φεύγουν. Για παράδειγμα, ο φράχτης στον Έβρο μετέφερε τον όγκο των προσφύγων στα νησιά. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί ανεξάρτητα από τα κατασταλτικά μέτρα που θα παίρνουν».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του κάλεσε την Περιφέρεια Αττικής να συμβάλλει στην εξεύρεση και υπόδειξη κατάλληλων υποδομών, ώστε να υπάρχει προσωρινή φιλοξενία. Να μη μετατεθεί η ευθύνη στην Περιφέρεια και τους Δήμους για τη λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος, αφού δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται για αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης πρόσθεσε «να απαιτήσουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να απειθαρχήσει στις συνθήκες ΣΕΝΓΚΕΝ και Δουβλίνου, να προχωρήσει στην απονομή ασύλου στους πρόσφυγες και να τους χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους».

Από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική, Συμμέτοχοι στο Αύριο» Ιωάννης Μοίρας δήλωσε σχετικά: «Μιλάμε σήμερα για ένα θέμα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά εν γένει ευρωπαϊκό, αυτό άλλωστε ήταν και το νόημα της Συνόδου Κορυφής. Εκεί αποφασίστηκαν κάποια μέτρα, τα οποία είναι άτολμα και ελλειμματικά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Το θέμα δεν θα το λύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε καν μπορεί από μόνη της ακόμα και η Κεντρική Κυβέρνηση δίχως τη συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων μας. Να τονίσω εδώ ότι πριν υιοθετήσει στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός την άποψη για αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ από την πρώτη στιγμή σύστασης του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αυτή η άποψη αποτελούσε μία εκ των θεμελιωδών απόψεών μας. Αυτή η Συνθήκη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρο συνάθροισης δυστυχισμένων συνανθρώπων μας. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια σημάδια προόδου σχετικά με τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα εκείνη του αυστριακού Καγκελάριου, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δίκαιο να κρατούν στα εδάφη τους όλους αυτούς τους μετανάστες οι χώρες που αποτελούν πύλες εισόδου όπως είναι η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, θα πρέπει να διευκολυνθούν ορισμένοι μετανάστες να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και να καταλήξουν στις χώρες που είναι ο τελικός προορισμός τους, να δημιουργηθούν συνθήκες επαναπροώθησης, να αντιμετωπιστούν με σκληρό τρόπο οι διακινητές που επωφελούνται από όλη αυτή τη δραματική κατάσταση. Η λύση θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή και ελληνική με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ταυτόχρονα και συμπαραστάτης και συμμέτοχος στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Η διαμονή τους τώρα, θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και ανθρώπινη. Θα πρέπει να υπάρχουν οι χώροι και οι πόροι, να υπάρχει η στήριξη, να υπάρχει η φροντίδα, αλλά να υπάρχει και ένας στοιχειώδης έλεγχος. Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζουμε ως χώρα με τις όποιες δυνατότητες έχουμε ποιός είναι ο ακριβής αριθμός μεταναστών που φιλοξενούμε. Σε αυτό το κομμάτι η παρούσα Κυβέρνηση κληρονόμησε ένα χάος. Φανταστείτε ότι στην προηγούμενη Κυβέρνηση άλλα νούμερα εμφάνιζε ο Πρωθυπουργός και άλλα ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Δένδιας».

Τελειώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μοίρας τόνισε πως χρειάζεται μία συγκεκριμένη στρατηγική γύρω από αυτό το θέμα, εθνική και ευρωπαϊκή και πως πάνω απ’ όλα χρειάζεται σοβαρότητα και οργάνωση χωρίς αγκυλώσεις.

«Ο ρατσισμός είναι να μισείς αυτό που τυχαία δεν γεννήθηκες. Πρόσφυγας είναι αυτό που ακόμα ίσως δεν είχες την ατυχία να γίνεις. Παραφράζοντας τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη από το έργο του ‘Αναφορά στον Γκρέκο’ ‘πόσο φοβερός ανήφορος από παππού πρόσφυγα και πατέρα μετανάστη, εσύ να είσαι ρατσιστής’, σημείωσε ο Αντώνης Γάκης από την παράταξη «Ανάσα για την Οικολογία», ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεταναστευτικό ζήτημα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί δίπλα σε κάθε άνθρωπο που χρειάζεται κάθε είδους βοήθεια μέσα από τις αρμοδιότητές της ή ακόμα και ξεπερνώντας αυτές τις αρμοδιότητες. Είναι ντροπή για όποιον εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν δέχεται, από νεο-ρατσιστικά σύνδρομα, να γίνει συμπαραστάτης, αμβλύνοντας την τραγωδία. Τη μετανάστευση τη γεννάει ο ιμπεριαλιστικός οικονομικός πόλεμος των κραταιών χωρών αυτού του κόσμου που για να ξεπουλήσουν τις πολεμικές τους αποθήκες, γεννούν πολέμους και διχόνοιες. Δεν υπάρχουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, όπως θέλουν να διατυμπανίζουν οι νεοφασίστες. Τα σύνορα της καρδιάς ανάμεσα στους συνανθρώπους τα γεννούν ο πόνος και η δυστυχία».

Από τη μεριά της η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» Δέσποινα Κουτσούμπα διευκρίνισε καταρχήν πως κοινός τόπος στο μυαλό όλων θα πρέπει να αποτελεί η παραδοχή ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα φαινόμενο, αλλά προκαλείται και στη συνέχεια αιτιολόγησε το σκεπτικό της λέγοντας πως τίποτα δεν σταματά ή δε σταμάτησε ποτέ έναν άνθρωπο να φύγει από την εστία του και να πάει να ζήσει αλλού, προκειμένου να μη δει ούτε τον ίδιο ούτε τα παιδιά του να σκοτώνονται. «Στις μέρες μας, η μετανάστευση προκαλείται από πολέμους, από πολιτικές διώξεις» σημείωσε τονίζοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, θεσμοί στους οποίους συμμετέχει και η χώρα μας είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι».

Επιπλέον, η κ. Κουτσούμπα είπε: «Δεν ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε για θέμα διαχείρισης, αλλά για θέμα πολιτικών, καθώς και θέμα οικονομικό, γιατί κάποιοι κερδίζουν από όλα αυτά. Ποιός υπέγραψε το Δουβλίνο 2; Ποιός έφτιαξε κέντρα κράτησης σαν της Αμυγδαλέζας; Ποιός είπε πρώτος να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους μετανάστες; Ο κ. Σαμαράς το είπε. Ποιός κάλυψε τους αστυνομικούς που βασάνιζαν στα τμήματα μετανάστες; Η προηγούμενη Κυβέρνηση το έκανε, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά».

Στη συνέχεια η κυρία Κουτσούμπα αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική στάση που αυτή διατηρεί: «Από την άλλη, προφανώς και είναι θέμα πολιτικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην τελευταία Σύνοδο έκανε ό,τι κάνει τα τελευταία δύο χρόνια συνεχώς, δηλαδή στρατικοποιεί την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, αφού βλέπει τους μετανάστες ως εισβολείς στα σύνορά της», ενώ προχώρησε την τοποθέτησή της παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος: «Χρειάζεται οπωσδήποτε κατάργηση του Δουβλίνο II και όλων των συμβάσεων, να φύγει η Frontex, να δοθεί ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών. Είναι επίσης θέμα πολιτικής και για τη σημερινή Κυβέρνηση. Η Αμυγδαλέζα έχει ξεκινήσει να γεμίζει πάλι με κόσμο, αφού όσοι έφυγαν από το Πικέρμι κατέληξαν εκεί, ενώ ακόμα δεν έχουν καν ανοίξει οι φάκελοι που αφορούν εκείνους που εξαφάνισαν μετανάστες από αστυνομικά τμήματα, ποιοί σπατάλησαν τα χρήματα που προορίζονταν για την Αμυγδαλέζα».

Τέλος, κλείνοντας την εισήγησή της η κυρία Κουτσούμπα σημείωσε: «Αναρωτιέμαι τί απόφαση θα πάρει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού και πριν λίγο καιρό όταν προέκυψε το θέμα με τους Σύρους στο Σύνταγμα, οι αποφάσεις έμεινα στα λόγια. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση και συγκεκριμένα μέτρα, όπως η δημιουργία κανονικών χώρων υποδοχής, όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για κάθε άστεγο. Θα μπορούσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους να νοικιάσουμε και σπίτια, ενώ θα πρέπει να προβλέπονται και κονδύλια από το νέο ΠΕΠ Αττικής, το οποίο ακόμα περιμένουμε να συζητήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

«Δεν θα κουραστώ να λέω ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο σύμφυτο με τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ιστορία, και την αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα τους τρεις τελευταίους αιώνες που τα κράτη συγκροτήθηκαν πάνω στην έννοια του Έθνους» σημείωσε η κυρία Μαρία Γιαννακάκη από την παράταξη «Παρέμβαση για την Αττική – Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση».

«Η πολυπολιτισμικότητα – και αυτό είναι συμπεφωνημένο διεπιστημονικά – είναι παράγοντας ανανέωσης και εμπλουτισμού των σύγχρονων πολιτισμών. Η ευρωπαϊκή ιστορία έχει αποδείξει, με τον πλέον επώδυνο τρόπο, ότι αυτοί που μιλούσαν για καθαρότητα της φυλής, ουσιαστικά τις οδήγησαν στην απομόνωση και τον εκφυλισμό.

Τα κράτη – μέλη της Ευρώπης ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές μετανάστευσης και ενσωμάτωσης, μοντέλα τα οποία δοκιμάζονται στην Ευρώπη της οικονομικής, θεσμικής και πολιτισμικής κρίσης, όταν σε πολλά από αυτά ο μετανάστης θεωρείται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός συστήματος που καταρρέει και όταν η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει συνολική και μακρόπνοη λύση, βασισμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και συνέχισε: «Η χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες είναι ένα βασικό πρώτο βήμα ενσωμάτωσης, αλλά δεν είναι πανάκεια. Αν η χορήγηση ιθαγένειας δεν συνοδεύεται από συνεκτικές, ουσιαστικές και στοχευμένες πολιτικές ενσωμάτωσης, δεν είναι παρά ένα χαρτί στο συρτάρι. Παράδειγμα, χώρες οι οποίες στην εποχή της ευημερίας περιόρισαν τις πολιτικές τους στη χορήγηση επιδομάτων, χωρίς στοχευμένα προγράμματα πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία και την καταπολέμηση των αποκλεισμών.

Τον 21ο αιώνα, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για συνύπαρξη και αποδοχή του διαφορετικού και όχι για ανοχή. Όταν μιλάμε για ανοχή είμαστε ήδη πολλά βήματα πίσω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε τον άλλο, το διαφορετικό. Δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ζωτικό χώρο για να ζήσει πλάι μας. Βασικά εργαλεία σε αυτήν την προσπάθεια, πέρα από το νομικό οπλοστάσιο που θα καταπολεμά τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, είναι η παιδεία, η αλλαγή νοοτροπίας και η ενδυνάμωση των θεσμών.

Ειδικά στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, με την ανησυχητική άνοδο νεοναζιστικών μορφωμάτων, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πλέον ότι οι ρίζες του φασισμού και του νεοναζισμού είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, με αιχμή του δόρατος τον εθνολαϊκισμό. Και η μόνη απάντηση είναι περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερα Δικαιώματα. Την προηγούμενη εβδομάδα έφθασαν στην Ελλάδα, μέσω του Αιγαίου πάνω από 1.600 άνθρωποι.

Μόνον τους τρεις πρώτους μήνες του 2015 συνελήφθησαν στην Ελλάδα 10.445 παράτυποι μετανάστες. Τα δύο τρίτα εξ’ αυτών ήταν πρόσφυγες πολέμου – και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τη δεκαετία του 1990.

Η Ελλάδα δεν ήταν γνωστή μόνον για την κακή της υποδομή όσον αφορά στην υποδοχή των προσφύγων, αλλά και για την αναποτελεσματικότητα των Αρχών Ασύλου της. Δυστυχώς, οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κακή κατάσταση των κέντρων υποδοχής και βασανισμού μεταναστών είναι αμείλικτες. Ακόμη, και η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, ουσιαστικά έχει ανασταλεί η εφαρμογή της για την Ελλάδα, αφού μετά από δύο καταδικαστικές αποφάσεις, εναντίον του Βελγίου και της Σουηδίας, ουσιαστικά η επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου ισοδυναμεί με αποστολή στο θάνατο. Μόνο το 0,5% όσων υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου, έλαβαν άσυλο. Το 2013 οι αρμόδιες Αρχές μεταρρυθμίστηκαν και τώρα σχεδόν ένας στους δύο λαμβάνει άσυλο. Ο ρυθμός διεκπεραίωσης των υποθέσεων αυξήθηκε, η διαδικασία απλουστεύθηκε».

Ενώ αναφερόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε για το μεταναστευτικό σημείωσε: «Δυο πράγματα έχουν αλλάξει: α. το ζήτημα των μεταναστών δεν εναπόκειται πια στην Ιταλία, την Ελλάδα ή τη Μάλτα για να επιλυθεί, αλλά αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό ζήτημα και β. η Ευρώπη δεν προτίθεται πλέον να επανέλθει στην κυνική αντιμετώπιση του ζητήματος, που ορισμένες φορές είχε επικρατήσει στο παρελθόν, κρατώντας με κάθε κόστος μακριά τους μετανάστες και αγνοώντας ακόμη και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο αγώνας κατά των οργανώσεων που διαχειρίζονται την παράνομη μετακίνηση των μεταναστών».

Ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Γιαννακάκη τόνισε: «Παραμένει όμως το ακανθώδες ζήτημα που αφορά στην υποδοχή των μεταναστών. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο όσους έχουν εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο, αλλά έχει να κάνει με την ανακατανομή των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που καταφθάνουν και φιλοξενούνται, αναμένοντας την απόφαση για ενδεχόμενη χορήγηση δικαιώματος ασύλου. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Και εδώ να σημειώσω ότι η προστασία προσφύγων και ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι συμβατική υποχρέωση μιας χώρας, όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμβάσεις και τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς».

Τέλος αναφέρθηκε στο ρόλο της Περιφέρειας επισημαίνοντας: «Τονίστηκε πολλές φορές ότι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που αφορά στις δυνατότητες δράσεις της Περιφέρειας είναι νεφελώδες και ασαφές. Αυτό ακριβώς όμως μπορεί να αποδειχθεί και ως κινητήριος μοχλός, αφού η Περιφέρεια μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτή την ασάφεια και να λειτουργήσει ως ομπρέλα δημοτικών δράσεων και επισπεύδουσα δύναμη. Οφείλει να ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η ξενοφοβία και ο ρατσισμός».

Κάνοντας παρέμβαση στο θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας τόνισε ότι: «Το πρόβλημα της μετανάστευσης προκύπτει από τη διαχρονική δήθεν πολιτιστική υπεροχή της Δύσης και από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, γι’ αυτό και το πρόβλημα είναι διαχρονικό, όπως και η αντιμετώπισή του. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους εαυτούς μας τί είναι το ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο δεν είναι αστικό, αλλά είναι καθαρά οικουμενικό και ισχύει παντού στη γη. Η Περιφέρεια δυστυχώς δεν μπορεί να χαράξει μεταναστευτική πολιτική, αφού δεν διαθέτει τους ανάλογους πόρους. Σε ένα ομιχλώδες θεσμικό πλαίσιο, η Περιφέρεια μπορεί να κάνει λίγα πράγματα, αλλά μπορεί να σταθεί αλληλέγγυα. Θα μπορούσε για παράδειγμα σε συνεργασία με τους Δήμους να στεγάσει κάποιους και να ανακουφίσει τον πόνο αυτών των ανθρώπων που είναι κυνηγημένοι. Έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να υπερασπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί ένα βαθιά πολιτικό θέμα, σύνθετο, διεθνές και ευρωπαϊκό. Χαίρομαι γιατί στη σημερινή μας συζήτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων, καταδεικνύει μια σοβαρή προσέγγιση σε αυτό το ακανθώδες, μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτον μια προσπάθεια να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί αλληλεγγύης για το δίκαιο καταμερισμό των μεταναστών ανάμεσα στα Κράτη – μέλη και δεύτερον δίνεται προτεραιότητα στην οικονομική ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής, όπως είναι και η Ελλάδα».

Σκιαγραφώντας τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας η κ. Κυπριανίδου τόνισε ότι με όρους διεθνούς δικαίου πρέπει να δώσουμε έμφαση στην υποδοχή των προσφύγων, με όρους αξιοπρέπειας και στην εξεύρεση λύσεων συμβατών με την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από το 80% των μεταναστών είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ, προερχόμενοι κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και άλλα κράτη στη γειτονιά μας που έχουν καταρρεύσει, ενώ αναμένεται να υπάρξει αυξητική τάση στις μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας».

Αναφορικά με το θέμα των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα ότι «ως Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα ως Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα, υπερβήκαμε τα όριά μας και επανειλημμένα προτείναμε πολλαπλές λύσεις. Οι Σύροι όμως είχαν πάγιο αίτημα να φύγουν από την Ελλάδα, με τελικό προορισμό τη Σουηδία, τη Γερμανία και άλλα κράτη, με την Ελλάδα να αποτελεί για αυτούς χώρα – στάση. Μέχρι το τέλος του 2014 δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για την υποδοχή των προσφύγων και όντως σήμερα το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμένο».

Στη συνέχεια η κ. Κυπριανίδου περιέγραψε την παρούσα κατάσταση σημειώνοντας: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαδικασία εκπόνησης ενός συνολικού, μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδίου αντιμετώπισης αυτού του μεγάλου θέματος», ενώ ενημέρωσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής: «Εμείς ως Κεντρικός Τομέας πραγματοποιήσαμε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή Δημάρχων ή εκπροσώπων των Δημοτικών αρχών. Η συνάντηση αυτή έγινε σε πάρα πολύ γόνιμο κλίμα, βρέθηκαν ήδη κάποιες λύσεις και καταγράφηκαν όλες οι δυνατότητες. Βρισκόμαστε σε συνεχή διαδικασία και προχωράμε με την υλοποίηση σειράς δράσεων ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ακόμη και εάν χρειαστεί να υπερβούμε τα θεσμικά ή και τα τυπικά μας όρια. Αναφερόμαστε λοιπόν σε μικρούς χώρους, ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με δίκαιη κατανομή, χωρίς να δημιουργούνται γκετοποιήσεις, ιδρυματισμοί ή αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Ανοίγουμε λοιπόν δρόμους. Αυτοί αποτελούν μόνον την αρχή. Θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε δικό της ψήφισμα με τίτλο «Καμιά ανοχή στους αδίστακτους νοσταλγούς του Χίτλερ». Ο Γ. Μανουσογιαννάκης εισηγούμενος το ψήφισμα της παράταξής του ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Ο λαός και οι εκπρόσωποί του σε όλα τα όργανα έχουν χρέος να συμβάλουν στην καταδίκη της ΧΑ, της ναζιστικής – φασιστικής ιδεολογίας τους και των εγκληματικών ενεργειών τους στη συνείδηση του λαού, των εργαζομένων, της νεολαίας.

Να τους καταδικάσουν για τις εγκληματικές τους πράξεις που απορρέουν από τον ναζιστικό – φασιστικό χαρακτήρα τους, που από τη φύση του γεννά και σπρώχνει σε εγκληματικές πράξεις εναντίον των αδύναμων, των φτωχών, των διαφορετικών και κυρίως όσων αγωνίζονται και αντιπαλεύουν τη φτώχεια, την αδικία, την εκμετάλλευση και το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει την εκμετάλλευση, την καταπίεση, την αδικία. Γιατί και ο ναζισμός – φασισμός από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος γεννιέται».

Επισήμανε ότι για τους λόγους αυτούς η Χρυσή Αυγή χτυπά τις οργανώσεις του λαού και της εργατικής τάξης: γιατί οργανώνουν τους εργάτες, το λαό να παλέψει ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση που βιώνουν, ενώ έφερε παραδείγματα, όπως:

  • Τα δουλεμπορικά γραφεία που στήνουν και τις προτάσεις τους στη βουλή για προνόμια υπέρ των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.
  • Ότι τα έβαλαν με πρωτοπόρους εργάτες και τα συνδικάτα τους στην Ν/Ζώνη στο Πέραμα και αλλού.
  • Ότι χτυπούν και δολοφονούν μετανάστες (πχ. Τον εργάτη στα Πετράλωνα και τους Αιγύπτιους ψαράδες)
  • Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
  • Το ότι χτύπησαν άνανδρα και δολοφονικά τους κομμουνιστές στο Πέραμα
  • Τους μπράβους της νύχτας και τον υπόκοσμο που στρατολογούν.
  • Την ποικιλότροπη ενίσχυσή τους (και οικονομικά) από εργοδότες, εφοπλιστές, βιομηχάνους.
  • Τη νοσταλγία τους για το Χίτλερ και τα φασιστικά καθεστώτα, που αιματοκύλησαν τους λαούς

Υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της δίκης θα είχαμε αυταπάτες αν πιστεύαμε ότι ο μηχανισμός που τους γέννησε και τους ανάθρεψε θέλει να τους καταδικάσει. Σ’ αυτό αποσκοπεί και η προσπάθεια διαχωρισμού των εγκλημάτων τους από την ιδεολογία τους».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες που γίνονται να εμφανιστεί η Χρυσή Αυγή ως «ένα “κανονικό κοινοβουλευτικό κόμμα”, όπως συχνά τελευταία επιχειρεί η πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντοπούλου. Εκεί εντάσσεται και η “κόσμια” κοινοβουλευτική συμπεριφορά της ΧΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η “εποικοδομητική κριτική” που όπως είπε ο Μιχαλολιάκος θα κάνει στη συγκυβέρνηση.

Τέλος, σύμφωνα με τον Γ. Μανουσογιαννάκη, το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και το οποίο ήταν αντίστοιχη πρόταση της περιφερειακής αρχής, δεν καταδίκαζε τη ναζιστική ιδεολογία της φασιστικής οργάνωσης, τη μήτρα δηλαδή της εγκληματικής της φύσης. Επισήμανε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας καλεί σε συμπόρευση ενάντια στο φασισμό όλες εκείνες τις δυνάμεις (αθωώνοντάς τες) που τα προηγούμενα χρόνια με τη στάση τους ανέχτηκαν την εξάπλωση της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

«Έχει επιληφθεί του – πολύ σοβαρού για τη Δημοκρατία μας – ζητήματος η ελληνική Δικαιοσύνη», σημείωσε ο Βασίλης Κορομάντζος, εκφράζοντας την πάγια θέση της παράταξης «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο».

«Κατά τη σημερινή Συνεδρίαση κρίθηκε αναγκαίο από το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και τις αριστερές παρατάξεις να εκδοθεί ψήφισμα εναντίον της Χρυσής Αυγής με αφορμή τη δίκη που ξεκίνησε» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» Περικλής Μουλιανάκης.

«Είναι προφανές πως το ‘συνταγματικό τόξο’ επιχειρεί να μετατρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση σε πεδίο διαχείρισης των πολιτικών αντιπάλων, αποδεικνύοντας έτσι ξεκάθαρα πως η δίωξη εναντίον μας έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι ποινικό όπως ισχυρίζονται. Είναι ξεκάθαρο πως η προσπάθεια να περιοριστεί η εκλογική επιρροή και η αυξανόμενη δυναμική μας οδηγεί σε τέτοιου είδους ολισθήματα εντελώς αντίθετα με τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να υπενθυμίζουμε πάντως για άλλη μια φορά πως η περιβόητη δίκη μας θα γίνει βάση του κατηγορητηρίου και όχι βάση τέτοιων ψηφισμάτων. Καλό είναι επίσης να μάθουν επιτέλους οι εμπνευστές τέτοιων ενεργειών να σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία, η οποία μας έχει κατατάξει τρίτη πολιτική δύναμη σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και να θυμούνται βέβαια πως είναι αναρμόδιοι να κρίνουν το δικαίωμα μας να συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή του τόπου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής».

Ο κ. Μουλιανάκης τόνισε πως δεν αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της δίκης και πως «για εμάς η δίωξη είναι ξεκάθαρα πολιτική. Στηρίζεται σε ένα σαθρό κατηγορητήριο με την απεχθή λογική της συλλογικής ευθύνης που είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει στο ακροατήριο. Επίσης, έγινε αναφορά στην κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της διάκρισης εξουσιών, της καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και στην κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Ζητήσαμε να γίνεται σεβαστή η λαϊκή κυριαρχία και υπενθυμίσαμε πως αρμόδιο όργανο για να αποφασίζει την συμμετοχή μας σε εκλογικές διαδικασίες είναι ο Άρειος Πάγος και μόνο. Τέλος στηλιτεύτηκε η συμπεριφορά δημοσίων φορέων που πήραν θέση εναντίον μας, καθώς και η υποκριτική στάση των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων».

Το λόγο επίσης έλαβε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, από την ίδια παράταξη Ευάγγελος Μπαρμπούρης, ο οποίος τόνισε πως «σε καθεστώς Δημοκρατίας δεν είναι σωστό κάποιοι δίκην όχλου να πιέζουν καταστάσεις και κατήγγειλε όσους εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα με αφορμή αυτή την υπόθεση».

Από την παράταξη «Ανάσα για την Οικολογία» ο Αντώνης Γάκης σημείωσε: «Αυτή η δίκη είναι καθαρά ποινική. Ο εθνικοσοσιαλισμός και τα νεοναζιστικά μορφώματα πάντα εκμεταλλεύονται την κρίση οικονομική – ηθική για να ξεπεταχτούν και να αναπτύξουν τις κραυγές μίσους. Συντάσσομαι με το κείμενο-ψήφισμα που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή, τόσο για την καταδίκη της φασιστικής οργάνωσης, όσο και για τη μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό».

Από τη μεριά της η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», Δέσποινα Κουτσούμπα δήλωσε: «Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να πω ένα προσωπικό βίωμα για να απαντήσω στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία εναντίον της Χρυσής Αυγής. Το 1997, όταν χτυπήθηκε ένας συμφοιτητής μου τότε έξω από την Ευελπίδων, προσπαθήσαμε να βρούμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσαμε προκειμένου να βοηθήσουμε το δικηγόρο του, είδαμε μάρτυρες να ξεχνούν τα πάντα δύο ημέρες μετά, μαθαίνοντας αργότερα ότι είχαν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους και των οικογενειών τους από συγκεκριμένους ανθρώπους».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Κουτσούμπα σημείωσε: «Καταλαβαίνετε πρώτον, γιατί πολλά στοιχεία δεν υπάρχουν και δεύτερον η δίωξη αυτή για τους συγκεκριμένους ανθρώπους για ποινικά εγκλήματα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν. Πολιτικό παρασκήνιο δεν είναι η δίωξη που γίνεται τώρα, αλλά η ασυλία της Χρυσής Αυγής από το 1990. Πολιτικό χαρακτήρα έχει η συγκάλυψη, αλλά και κάτι που δεν έχει βγει μέχρι τώρα και δεν είναι άλλο από το πολιτικό χρήμα που έχει πέσει στη Χρυσή Αυγή. Θεωρώ όμως ότι ο φασισμός παλεύεται στο δρόμο και μόνον εκεί».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κυρία Μαρία Γιαννακάκη από την παράταξη «Παρέμβαση για την Αττική – Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση», η οποία σημείωσε:

«Οφείλω να σχολιάσω την τοποθέτηση του προλαλήσαντος εκπροσώπου της Ελληνικής Αυγής: σας υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι το «όχι» το 1940 το είπε ο ελληνικός λαός και όχι ο Μεταξάς: ο Μεταξάς ήταν ένας στυγνός δικτάτορας, ο οποίος καταδίωκε ανθρώπους για τις πολιτικές τους απόψεις και τα φρονήματα τους, ακριβώς αυτό που δεν κάνει η Δημοκρατία.

Επίσης, ο προλαλήσας δεν φτάνει που επινόησε την ύπαρξη υποθέσεων κατά της Χρυσής Αυγής, οι οποίες δήθεν έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενέδωσε και στον πειρασμό του μαξιμαλισμού, μιλώντας για πάνω από 1.000. Ας αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μας με τη σοβαρότητα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια υπόθεση. Και αυτό γιατί για να φτάσει μια υπόθεση ενώπιον του ΕΔΑΔ, πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Τέλος, εδώ είμαστε Πολιτικό Όργανο και οφείλουμε να συζητάμε πολιτικά, μέσα λοιπόν στις αρμοδιότητες μας είναι και ένα τέτοιο ψήφισμα αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στο θέμα μας: η δίκη έχει τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον, δεν είναι πολιτική. Δικάζονται προκειμένου να αποδειχθεί ή όχι, γιατί πάντα το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να γίνεται σεβαστό, η εμπλοκή τους σε ποινικά κολάσιμες πράξεις και αν στοιχειοθετείται το κακούργημα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να αναδειχθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων, υπενθυμίζω μόνο για Έλληνες.

Προκειμένου να αποδειχθεί ότι το αίμα του Φύσσα δεν ήταν το πρώτο, αλλά ήταν το πρώτο ελληνικό και για αυτό αφύπνισε τις Αρχές. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις και φόνοι μεταναστών και ομοφυλοφίλων».

Ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της δίκης τόνισε: «Το ζήτημα αυτό δεν είναι τεχνικό, κα εισηγήτρια της πλειοψηφίας, οφείλω να ομολογήσω ότι το κείμενο είναι πολύ πιο ισορροπημένο. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε επί του θέματος και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τον κ. Γαβρίλη, να σας ενημερώσει εκτενώς επί του θέματος:

Το σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού δεν είναι ο φυσικός τόπος διεξαγωγής δικών. Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για απομάκρυνση των φυλακών στις οποίες, εκτός του προβλήματος του υπερπληθυσμού, εκτίουν ποινή βαρυποινίτες, ενώ ο σκοπός χρήσης τους είναι να λειτουργούν ως δικαστικές. Και όλα αυτά μέσα στην καρδιά μιας πόλης σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και χώρους γύμνασης. Τέλος, η συγκεκριμένη αίθουσα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της δημοσιότητας, η οποία είναι από τα βασικά στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας.

Κύριο μέλημα μιας αριστερής κυβέρνησης είναι να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το καλοκαίρι του 2012 να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τις Ένοπλές Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ανησυχίες οι οποίες προκύπτουν αβίαστα αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στα Ειδικά Τμήματα».

Η κυρία Γιαννακάκη στη συνέχεια εξέφρασε τη στήριξη της παράταξής της στο ψήφισμα για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής διευκρινίζοντας: «Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η αποκλειστική σύνδεση της ανόδου νεοναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων με την οικονομική κρίση είναι σφάλμα, αφού αποϊδεολογικοποιεί το φαινόμενο. Επιτείνεται από την οικονομική κρίση. Οι ρίζες της ανόδου του νεοναζισμού είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο σεξισμός, με αιχμή του δόρατος τον εθνολαϊκισμό».

Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην άρση της ασυλίας σημειώνοντας: «Θυμίζουμε ότι το πρώτο βήμα είναι η Άρση Ασυλιών, προκειμένου να αποδοθούν οι κατηγορούμενοι στο φυσικό δικαστή. Να το έχουν στο μυαλό τους αυτό, εκπρόσωποι παρατάξεων που προέρχονται από χώρους, των οποίων οι βουλευτές εννέα στις δέκα φορές ψήφιζαν κατά της άρσης ασυλίας».

Από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική, Συμμέτοχοι στο Αύριο» Ιωάννης Μοίρας δήλωσε σχετικά: «Ξεκινώντας θα ήθελα αρχικά να επισημάνω πως με την ευκαιρία της επικείμενης δίκης της Χρυσής Αυγής είναι καιρός να συζητήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των φυλακών από την περιοχή του Κορυδαλλού, από μία περιοχή που διαθέτει 11 σχολικές μονάδες, αθλητικά κέντρα, από μία αστική οικογενειακή περιοχή. Εκεί δεν επιτρέπεται να υπάρχουν φυλακές και μάλιστα με υπεράριθμους κρατούμενους. Τώρα, όσον αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολιτικό όργανο, καταθέτει και ψηφίζει πολιτικά ζητήματα και επιβάλλεται σήμερα να καταδικάσει ομόψυχα το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που ενοχλούνται και προσπαθούν να ξεχωρίσουν το πολιτικό από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι πράγματι εντολές για τις ενέργειές τους οι Χρυσαυγίτες έπαιρναν από ψηλά, από την ηγεσία του κόμματός τους».

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο θέμα ο κ. Μοίρας, υποστήριξε πως το πρώην κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ευθύνεται με την πολιτική του για την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και κατ’ επέκταση για την ασυδοσία που επέδειξαν τα μέλη της με τις ενέργειές τους.

Από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική», Χάρης Δαμάσκος δήλωσε σχετικά: «Η παράταξή μας είναι προφανώς αντίθετη με την ιδεολογία και του φασισμού και του ναζισμού και καταδικάζει απερίφραστα πράξεις και φαινόμενα, που απορρέουν από αυτή. Έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, και παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης », ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση τη δική του, αλλά και της παράταξής του, στο αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού για τη μεταφορά της δίκης. Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση ότι στα θέματα των ψηφισμάτων, η παράταξή του διατυπώνει τη θέση της, αλλά απέχει από την ψηφοφορία, διότι αυτή δεν προάγει καμία διαδικασία και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην εισήγησή του επί του θέματος ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Λαϊκών Αγορών, Στέλιος Κοροβέσης, ανέφερε ότι η δαπάνη των 914.883,84 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ), αφορά σε 46.488 τοποθετήσεις χημικών τουαλετών το χρόνο και καλύπτει χρονικά 52 εβδομάδες. Στη συνέχεια, ο κ. Κοροβέσης επεξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 και σε ό,τι αφορά στις Λαϊκές Αγορές, οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για την καθαριότητα και οι Περιφέρειες για την υγιεινή και συνέχισε λέγοντας πως αυτή η δράση δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και τους πολίτες. Χωροταξικά, σύμφωνα με τον κ. Κοροβέση θα καλύπτεται το σύνολο του Νομού Αττικής και αναφερόμενος στο ημερήσιο τέλος για κάθε χημική τουαλέτα, είπε πως αυτό θα είναι της τάξης των 18,72 ευρώ.

Διευκρινήσεις για το θέμα ζήτησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δέσποινα Κουτσούμπα από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», Μαρία Γιαννακάκη από την «Παρέμβαση για την Αττική» και Χάρης Δαμάσκος από την «Αττική». Απαντήσεις έδωσε ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Στέλιος Κοροβέσης.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Βασίλης Μπάτρης, ο οποίος αρχικά έδωσε κάποια στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσει τη συγκεκριμένη δαπάνη ως επένδυση αφού, όπως είπε ο κ. Μπάτρης το ποσό που έδιναν οι παραγωγοί και οι πωλητές στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών αρχικά και τώρα στην Περιφέρεια είναι 4 ευρώ ημερησίως ο καθένας ως ανταποδοτικό τέλος για τις τουαλέτες και για τους Δήμους που αναλαμβάνουν την καθαριότητα, ενώ με την κατάργηση του Οργανισμού το αποθεματικό που κατατέθηκε στην Περιφέρεια ήταν της τάξης των 16 εκατομμυρίων ευρώ μαζί και με ένα κουρεμένο ομόλογο της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που πρόσθεσε ο κ. Μπάτρης είναι ότι εβδομαδιαίως στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργούν 348 Λαϊκές Αγορές και απασχολούν περίπου 10.000 άτομα. Επομένως, κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, οι χημικές τουαλέτες στις Λαϊκές Αγορές είναι απαραίτητες, γιατί τις καθιστούν πιο λειτουργικές.

Από την παράταξη «Αττική» ο Γιάννης Σμέρος, παρεμβαίνοντας στο θέμα υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης χημικών τουαλετών στις Λαϊκές Αγορές, κυρίως για λόγους υγιεινής, ενώ ζήτησε να υπάρξει η διευκρίνιση αν στη δαπάνη περιλαμβάνεται η μεταφορά, η τοποθέτηση, καθώς και η απολύμανσή τους.

Παίρνοντας το λόγο, η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Χριστίνα Αγγελονίδη επισήμανε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο επόμενος διαγωνισμός υπάρχει ενδεχομένως ένα μεγάλο κενό και στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί οι παραγωγοί και πωλητές των Λαϊκών Αγορών θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο φορές, τόσο για τις τουαλέτες, όσο και μέσω του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας τους. Επομένως, συνέχισε η κ. Αγγελονίδη θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του επόμενου διαγωνισμού προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το κενό και να σταματήσουν να πληρώνουν άδικα οι παραγωγοί και οι πωλητές των Λαϊκών Αγορών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: Η ανάγκη της θωράκισης της Αττικής είναι αδιαπραγμάτευτη!

Peristeri News

Η Περιφέρεια Αττικής βραβεύτηκε ως η πιο φιλόξενη ελληνική Περιφέρεια

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ψηφιακά πλέον τα ραντεβού για τις εξετάσεις διπλώματος

Peristeri News

Leave a Comment