Σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, που προκάλεσε βραχυκύκλωμα, οφείλονται οι διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν στην Αττική, εξηγεί ο ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας πως το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα με αποτέλεσμα να διακοπεί η τροφοδότηση προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Άμεση και αποτελεσματική η αντίδραση του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, τονίζει ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός, «αμέσως ξεκίνησαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 16:20 σε ό,τι αφορά στο δίκτυο μεταφοράς. Παράλληλα με γοργούς ρυθμούς προχώρησε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο των περιοχών της Αττικής που επηρεάστηκαν» εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του «για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ».
Στην ανακοίνωση παρατίθεται δε και ο ακόλουθος πίνακας, στον οποίο έχουν καταγραφεί οι χρόνοι αποκατάστασης σε περιοχές της Αττικής. Αυτοί κυμαίνονται από τις 14.25 στην Καλλιθέα έως τις 16.20 στην Παλλήνη.
Σημειώνεται ακόμη, πως σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η έκρηξη σε διακόπτη του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο συμβάν, ωστόσο η άμεση αντίδραση του Διαχειριστή είχε ως αποτέλεσμα να αποκατασταθούν «στις 16.20 όλα τα φορτία με τα οποία το Σύστημα Μεταφοράς τροφοδοτεί το Δίκτυο Διανομής».
Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) «οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, γεγονός που είχε ως άμεσο να προκληθεί βραχυκύκλωμα.»
» Το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του ΚΥΤ. Ως συνέπεια διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας».
«Κατά τη στιγμή της βλάβης στις 14.12», συνεχίζει ο ΑΔΜΗΕ, «το φορτίο που διακινείτο στο Σύστημα Μεταφοράς στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου της ισχύος αυτής.»
»Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι Υποσταθμοί Διανομής που επηρεάστηκαν ήταν οι ακόλουθοι Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Φάληρο, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Παγκράτι, Αριστείδου, Βριλήσσια, Μαρούσι και Παλλήνη».
Η αντίδραση του ΑΔΜΗΕ «με βάση τις εσωτερικές του διαδικασίες ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, συνεργεία από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και από τις Υπηρεσίες Συντήρησης του Συστήματος αναχώρησαν άμεσα από τη βάση τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη το ταχύτερο δυνατό. Στις 16.20, είχαν αποκατασταθεί όλα τα φορτία με τα οποία το Σύστημα Μεταφοράς τροφοδοτεί το Δίκτυο Διανομής».
«Το σημερινό συμβάν που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Διαχειριστή. Ο ΑΔΜΗΕ ζητά και πάλι συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία τους» καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.