PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Απειλητική η άνοδος της στάθμης της θάλασσας



«Ζοφερό» το μέλλον προβλέπουν οι επιστήμονες αναφορικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Environmental Research Letters”, δείχνει ότι ακόμη και αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να αυξάνεται για αιώνες , πλημμυρίζοντας πόλεις που σήμερα κατοικούνται από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς είναι ο στόχος που κατοχυρώνεται στη Συμφωνία του Παρισιού και τους οποίους χώρες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αύξηση της στάθμης του νερού σχεδόν τρία μέτρα. Ως αποτέλεσμα, το 7,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή 532 εκατομμύρια άνθρωποι, θα βρίσκονταν σε περιοχές κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σοβαρό πλήγμα στην Ασία

Περίπου το 12% του πληθυσμού θα κινδυνεύσει εάν δεν ληφθούν μέτρα και η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχίσει στην τρέχουσα τροχιά της, υπολόγισαν οι επιστήμονες. Και ακόμη και στο χειρότερο σενάριο όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έμενε στους 4 βαθμού κελσίου,, το 15% του τρέχοντος παγκόσμιου πληθυσμού, ή περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, θα επηρεαζόταν από πλημμύρες ή θα γινόταν πιο ευάλωτο κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Ασία, η οποία έχει εννέα από τις δέκα μεγαπόλεις υψηλότερου κινδύνου, θα πληγεί περισσότερο. «Η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, παγκόσμιοι ηγέτες στην πρόσφατη κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, έχουν τους μεγαλύτερους σύγχρονους πληθυσμούς που καταλαμβάνουν γη κάτω από τις προβλεπόμενες παλίρροιες, μαζί με το Μπαγκλαντές», εξηγούν οι επιστήμονες.

Μακροπρόθεσμες απειλές

Διαπιστώνουν ότι οι περισσότερες τρέχουσες εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και οι απειλές που θέτει στις παράκτιες πόλεις κυμαίνονται στο τέλος του αιώνα και κυμαίνονται από μισό μέτρο έως λιγότερο από ένα μέτρο μέτρο. Αλλά το φαινόμενο θα συνεχιστεί και μετά το 2100 υπό την επίδραση της θέρμανσης του νερού και της τήξης των πάγων, ανεξάρτητα από την ταχύτητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιμένουν.

«Ορισμένες από τις ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για εκατοντάδες χρόνια, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και τα επίπεδα της θάλασσας σε όλο τον κόσμο. Οι πολιτικές και τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών στις περισσότερες χώρες δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη αυτήν την απειλή μακροπρόθεσμα », λένε οι επιστήμονες.

Η τρέχουσα συγκέντρωση CO2 είναι 50% υψηλότερη από ό, τι ήταν το 1800 και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,1° C. Αυτό είναι αρκετό για να ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά σχεδόν δύο μέτρα, είτε χρειάζονται δύο αιώνες είτε δέκα αιώνες.

Ο Μπεν Στράους, πρόεδρος και επικεφαλής ερευνητής της ανεξάρτητης οργάνωσης δημοσιογράφων και επιστημόνων Climate Central, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, προειδοποίησε: «Στη Γλασκώβη και μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, έχουμε την επιλογή είτε να βοηθήσουμε τις εκατό μελλοντικές γενιές, είτε να τους προδώσουμε».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Πότε είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο

Peristeri News

Με 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις φωτιές

Peristeri News

Ρεκόρ ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα στη Ζάκυνθο

Peristeri News

Leave a Comment