Το δίλημμα “ή αλλάζουμε την Ελλάδα, ή την καταδικάζουμε” προέβαλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει η “μετρολογία”, κυρίως από τα ΜΜΕ, καθώς έτσι δημιουργείται φόβος και πανικός.
Το δίλημμα “ή αλλάζουμε την Ελλάδα, ή την καταδικάζουμε” προέβαλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει η “μετρολογία”, κυρίως από τα ΜΜΕ, καθώς έτσι δημιουργείται φόβος και πανικός.
Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε, αναφερόμενος στους 11 μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση, ότι “αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε”, ενώ σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει σημάνει λήξη του συναγερμού. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα με τα έσοδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι είμαστε στο στόχο μας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα στο 40%. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας: Η λογική αυτή θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και το μέλλον μας και για αυτό κάναμε ό,τι κάναμε τους 11 μήνες για να το αποφύγουμε, είπε. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι όσο πάμε καλά δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο. “Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλοι, είπε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης στην κοινωνία, αλλά για να πάει καλά η χώρα.
Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους τους και τις εισφορές τους – κάνουμε, είπε, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν – τότε δεν θα υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η μετρολογία, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, καθώς επιβαρύνει την κατάσταση και δημιουργεί φόβος και πανικό και ζήτησε να μην εμφανίζονται ως αποφάσεις οι όποιες συζητήσεις και οι όποιες προτάσεις. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι όποιες ιδέες και ή όποια ανταλλαγή απόψεων, είπε. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το έργο της αναμόρφωσης της χώρας έχει ξεκινήσει και έστειλε “μήνυμα αισιοδοξίας, συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης”, τονίζοντας πως η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας “είναι πατριωτική και όχι κομματική” και ότι “ή την κερδίζουμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε”. “Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε”, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2013 είναι το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όσο πιό γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιό γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του Μνημονίου ακόμη και πριν το 2013. Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής. Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεν ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το νέο σχήμα χρειάζεται γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, είπε. Ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με το ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση. “Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους”, είπε.
Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ακόμη ότι έχει στενή συνεργασία με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο ο οποίος θα είναι άμισθος σύμβουλός του σε θέματα οικονομίας. Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή έκανε λόγο για μία «χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος» και τόνισε ότι “τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές”. “Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε το φορολογικό μηχανισμό και αυτό είναι προτεραιότητά μας”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. “Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες»”, τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ. “Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω”, είπε. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία – να συμβάλλει ουσιαστικά ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό – αλλά και στην Αλβανία – σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. “Οι εθνικισμο
ί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Στο Όσλο ο Παπανδρέου Από την Θεσσαλονίκη στο Όσλο ταξίδεψε ο πρωθυπουργός, που έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής στην νορβηγική πρωτεύουσα.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συμμετέχει σε κοινή διάσκεψη, που διοργανώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, με θέμα “Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή”. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, ενώ το μεσημέρι θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με τους πρωθυπουργό της Νορβηγίας και της Ισπανίας, τον πρόεδρο της Λιβερίας και τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, Στρος Καν.