PeristeriNews.gr
Πολιτική

Απάντηση Γιούνκερ στην επιστολή Τσίπρα



Το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται στην Ελλάδα όπως και στις άλλες-χώρες μέλη της ΕΕ, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην απαντητική επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει επίσης ότι έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής:

“Διάβασα με μεγάλη προσοχή την επιστολή του πρωθυπουργού.

Κατανοώ το ευρωπαϊκό πνεύμα και την έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Για μένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει στην Ελλάδα όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξέφρασα δημοσίως τον Μάιο του 2015, μαζί με τον πρωθυπουργό Τσίπρα την υποστήριξή μου για δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος πριν οριστικοποιηθεί, τον Αύγουστο του 2015. Και για αυτόν τον λόγο, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, πιέσαμε ώστε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να κάνει συστάσεις υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών.

Οι εμπειρογνώμονες αυτοί δημοσιοποίησαν την έκθεσή τους το περασμένο φθινόπωρο και στηρίζουμε τις συστάσεις τους. Ορισμένες από αυτές είναι ξεκάθαρες σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου. Άλλες είναι πιο ελαστικές, όταν το θέμα αφορά πρακτικές ρυθμίσεις ή τρόπους εργασίας. Αυτό οφείλεται στο ότι, όπως υπενθυμίζει ορθά η έκθεση και όπως όλοι γνωρίζουμε, στο ότι δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη λύση στο κοινωνικό κεκτημένο ή στα οικονομικά εγχειρίδια σε ό,τι αφορά την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για ιδεολογίες.

Από την εμπειρία μου, και έχω ειδικούς στο τραπέζι, αυτό που έχει σημασία περισσότερο δεν είναι το πώς σχεδιάζεται το σύστημα στο χαρτί αλλά πώς πράττουν επί αυτού οι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν από κοινού, αυτόνομα και μαζί με τις δημόσιες αρχές.

Τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας και συμφωνώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων να την ολοκληρώσουμε γρήγορα. Δεν απέχουμε πολύ: έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και ξανά τις τελευταίες ημέρες, μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία που να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές στην αρχή του προγράμματος: τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα. Τη δέσμευση των πιστωτών να δοθεί στην Ελλάδα το επιθυμητό και αναγκαίο περιθώριο για ελιγμούς ώστε να οικοδομήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό στο κοινωνικό κεκτημένο του οποίου είμαστε θεματοφύλακες.

Πιστεύω ότι όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να εργάζονται υπεύθυνα για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν συντομότερα. Το επόμενο ραντεβού θα είναι στο Γιούρογκρουπ της 7ης Απριλίου. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τότε και θα συνεχίζουμε να σας στηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.

Σας καλώ όλους να συνεχίσετε το έργο σας σε αυτό το πνεύμα”.

Τζεντιλόνι: Προστασία του κοινωνικού κεκτημένου

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και ειδικότερα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στήριξε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

“Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός”, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με την οποία άνοιξε τη σχετική συνεδρίαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σύνοδο της Ρώμης.

Μαξίμου: Προφανής η δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας

Ως θετικό βήμα σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σημείωναν ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας και επισήμαιναν πως “το μόνο που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι ποια είναι η θέση της ΝΔ”.

Η επιστολή Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Σαμαράς για τη διαγραφή του: Πείτε μου πού κάνω λάθος

Peristeri News

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ

Peristeri News

Κλιμακώνεται η κόντρα του Αντώνη Σαμαρά με την Κυβέρνηση

Peristeri News

Leave a Comment