Σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα, με θέμα τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας των δημόσιων φορέων της Δυτικής Αθήνας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, ο ΑΣΔΑ, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και εκπρόσωποι του υπό σύσταση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά).
Ο Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής:
Το Νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο δίνει στους ΟΤΑ αρκετές δυνατότητες στον τομέα της παραγωγής, διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Εκτιμώ ότι στην περιοχή μας διαθέτουμε αρκετά πλεονεκτήματα ώστε να προχωρήσουμε σε σύσταση μιας τέτοιας ενεργειακής κοινότητας:
- Στην περιοχή μας βρίσκεται το τμήμα Ηλεκτρολογίας και το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Πειραιά (νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), το οποίο έχει να επιδείξει αξιόλογο ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.
- Επίσης, στην περιοχή μας βρίσκεται το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο πέρα από τους χώρους που μπορούν να προσανατολιστούν για τη στέγαση εγκαταστάσεων παραγωγής ΑΠΕ, αποτελεί λόγω του χαρακτήρα του έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρων χώρο για την επίδειξη της οικολογικής αυτής προσπάθειας και αντίστοιχα την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα αυτά. Επιπλέον, η στενή συνεργασία και χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου από το Πράσινο Ταμείο δημιουργεί ένα ακόμη πλεονέκτημα στην εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
- Οι Δήμοι της περιοχής και η Αντιπεριφέρεια έχουν κατορθώσει όλα αυτά τα χρόνια να επιτύχουν μια πολύ καλή συνεργασία σε πολλούς τομείς και εκτιμούμε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την πορεία της προτεινόμενης κοινότητας
- Η ύπαρξη του ΑΣΔΑ ως συνεκτικού ιστού μεταξύ των Δήμων, αλλά –το σημαντικότερο- ως οργανισμού που θα παρέχει σημαντική τεχνική βοήθεια στην υπό ίδρυση κοινότητα αποτελεί έναν ακόμα καταλυτικό λόγο που συνηγορεί στη επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η επερχόμενη υλοποίηση της ΟΧΕ από τον ΑΣΔΑ, θα λειτουργήσει συνεργατικά σε αυτή την κατεύθυνση.
- Τέλος, ο διακηρυγμένος από το Νομοσχέδιο στόχος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθιστούν τη Δυτική Αθήνα περιοχή προτεραιότητας για την υλοποίηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.
Αξιοποιώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, οι δημοτικές υποδομές διοίκησης, εκπαίδευσης, άθλησης, πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών μπορούν να αναβαθμιστούν και να επιτελέσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο το έργο τους στην περιοχή. Επιπλέον, οι Δήμοι θα έχουν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποδώσουν με περισσότερες προσφερόμενες υπηρεσίες προς του πολίτες. Ταυτόχρονα, η Δυτική Αθήνα μπορεί να καταστεί ένα παραδειγματικό εργαστήριο έρευνας, νέων τεχνολογιών, αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών στα ζητήματα ενέργειας και οικολογικής συμπεριφοράς.
Η φιλοδοξία μας είναι να συστήσουμε τη πρώτη ενεργειακή κοινότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχες πρωτοβουλίες πανελλαδικά. Οι δυνατότητες που δίνονται από αυτό το νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να μείνουν για μια ακόμη φορά σε επίπεδο διακηρύξεων, ούτε να χρησιμοποιηθούν από τη στυγνή κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αντίθετα, θα πρέπει να αναδείξουν τη δυναμική που μπορεί να έχει η δημόσια παρέμβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και βεβαίως να επιτευχθούν ορατά ευεργετικά αποτελέσματα στα κοινωνικά στρώματα που έχουν ανάγκη από τέτοιες παρεμβάσεις.
Μετά από συζήτηση, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και τη συναίνεσή τους στην ίδρυση και τη συμμετοχή των φορέων τους στην Ενεργειακή Κοινότητα των Δημόσιων Φορέων της Δυτικής Αθήνας, σύμφωνα με τη μορφή και τους στόχους που κατατέθηκαν εισηγητικά.
Καθορίστηκαν επίσης τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή του θέματος στα δημοτικά συμβούλια της περιοχής, την αρτιότερη τεχνική διερεύνηση της πρότασης από τεχνική επιτροπή που θα απαρτίζεται από στελέχη των συμμετεχόντων φορέων και τέλος την επανάληψη της σημερινής συνάντησης, ώστε να αποφασιστούν όλες οι λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη σύσταση της συγκεκριμένης ενεργειακής κοινότητας.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ενημέρωσε τους αυτοδιοικητικούς για την πορεία της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορά στη θωράκιση του συνόλου της Δυτικής Αθήνας και πρόκειται στο προσεχές διάστημα να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των δήμων εξήραν τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Περιφέρειας, που έρχεται να συμπληρώσει τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής, όπως αυτό στο Ίλιον, στη Λεωφόρο Αθηνών και αλλού.