Το συγκεκριμένο άρθρο προέκυψε από την ανάγνωση της πρόσφατης είδησης του θανάτου του Λόρενς Τέσλερ σε ηλικία 74 ετών. Προφανώς δεν τον γνωρίζετε. Μέχρι πρόσφατα ούτε κι εγώ. Ο κύριος αυτός είναι ο άνθρωπος που εφηύρε την εντολή αντιγραφή-αποκοπή-επικόλληση την εντολή εύρεση και αντικατάσταση και κάποιες ακόμη που διευκόλυναν την καθημερινή μας εργασία.
Γράφει ο *Σπύρος Σταυρούλιας
Η εργάσιμη ημέρα του κάθε ανθρώπου έγινε πιο εύκολη χάρη στις επαναστατικές ιδέες αυτού το ανθρώπου.
Ο Λάρι (για τους φίλους και συνεργάτες) φυσικά και δεν λειτούργησε αυτόνομα και εντελώς ατομικά. Εμπνεύστηκε από το όραμα του Στιβ Τζομπς του συνιδρυτή της Apple ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον “ανακάλυψε” με την διορατικότητα που τον χαρακτήριζε και τον άρπαξε από την Xeron στην οποία αρχικά εργαζόταν.
Την δυνατότητα αποκοπής και επικόλλησης η Apple την ενέταξε στον υπολογιστή Lisa το 1983 και στον Macintosh την επόμενη χρονιά.
Στην ουσία ο Λόρενς δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προσπαθήσει έντιμα και ειλικρινά να συνεισφέρει με τις γνώσεις του στην απλοποίηση των υπολογιστών που έπρεπε από κάποια στιγμή και μετά να είναι για τους πάντες.
Εδώ ακριβώς τίθεται για μας η πρόκληση της καθημερινής δημιουργικότητας.
Στην ταινία “Μια κρυφή ζωή’ που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους” προβάλλεται η φράση “Κάθε άνθρωπος είναι ένας ευεργέτης που παραμένει άγνωστος”.
Αν συνταιριάξουμε τέχνη και επικαιρότητα εδώ θα δούμε ότι εφόσον ο καθένας από εμάς, από το πόστο που βρίσκεται, από τον ρόλο που ανέλαβε, επιχειρήσει με δημιουργικό τρόπο να το πάει λίγο παρακάτω, υπάρχει ενδεχόμενο να γράψει την δική του (άγνωστη συνήθως ιστορία).
Δεν χρειάζεται καν να το εντάξουμε σε επιχειρηματικές και αμιγώς επαγγελματικές φράσεις, όπως καινοτομία και εξωστρέφεια.
Βρισκόμαστε εδώ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να καταθέσουμε στο χρόνο παραμονής μας κάτι που θα ωφελήσει τους επόμενους, ακόμη και αν αυτό το κάτι μας εντάσσεται στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.
Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί στις πρωτοβουλίες των ανθρώπων και των συνεργατών μας. Να ενθαρρύνουμε καινούργιες ιδέες, ακόμη και αν αυτές χρειαστεί να αποτύχουν ξανά και ξανά.
Αξίζει να εγγράψουμε ορισμένες αστοχίες, να σπαταλήσουμε αρκετές αποτυχίες προκειμένου να απολαύσουμε κάτι μεγάλο και να το παραδώσουμε στις γενιές που το περιμένουν.
Ταυτόχρονα με το …πρόγραμμα οφείλουμε να παλεύουμε και τις μεγάλες ιδέες.
“Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες. Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω” .Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Καζαντζάκης όρισε την αίσθηση ατομικής ευθύνης.
Είναι σίγουρο ότι πολλοί ευεργέτες θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει επαγγελματικά ακόμη και δίχως την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Ευτυχώς για όλους εμάς δεν κοντοστάθηκαν απλά εκεί.
*Σπύρος Σταυρούλιας
Πρόεδρος ASD Οικονομικοί Σύμβουλοι
Πρόεδρος της επιτροπής Λογιστών ΕΕΑ