Η εισαγωγή σε κάποια τμήματα πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις περιλαμβάνεται στην εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου.
Μάλιστα μιλώντας στο «Κόκκινο», ο κ. Λιάκος είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά» και πρόσθεσε: «Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, γι’ αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις».
«Σ’ αυτές τις λίγες σχολές θα υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας με κριτήρια, τα οποία θα διαμορφωθούν και με τη συμμετοχή των ΑΕΙ. Όλα αυτά τα κριτήρια δεν θα είναι κριτήρια που θα οδηγούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Δεν θα έχουν να κάνουν με την προηγούμενη γνώση. Δεν είναι απαραίτητο, αυτός που θα πάει να σπουδάσει Ιατρική, να έχει τελειώσει πρακτικής Κατεύθυνσης Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε αυτός που θα πάει Φιλοσοφική ή στο Ιστορικό τμήμα να έχει τελειώσει Κλασικό τμήμα Σπουδών».
Οι όποιες αλλαγές φυσικά προϋποθέτουν και θα συνδυαστούν με την αυτονόμηση του Λυκείου (πάγια θέση ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο -όπως τόνισε ο κ. Λιάκος- θα αναδιαμορφωθεί πλήρως. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε τρεις μεγάλους γνωστικούς τομείς: α) την ανθρωπιστική, φιλοσοφική, ιστορική παιδεία, β) τη μελέτη περιβάλλοντος, σώματος και θετικές, φυσικομαθηματικές σπουδές, και γ) την τέχνη, τον πολιτισμό.
Είναι η πιο σημαντική βαθμίδα, για να δημιουργηθεί ο πολίτης -είπε ο κ. Λιάκος για το Λύκειο- αναφερόμενος στην ανάγκη να γίνει προσέγγιση στις επιστήμες, και μάλιστα με νέα μέσα, και να ενισχυθεί η βαθμίδα μέσα από την αποσύνδεσή της από το εξεταστικό, που την καθιστά διάδρομο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Η επίσημη έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία θα γίνει από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα παρουσιάσει το κείμενο με τις βασικές κατευθύνσεις που θα αποτελέσει και τη βάση της διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι κοινοβουλευτικές εξελίξεις και ειδικά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό εμποδίζουν -προς το παρόν- τον ορισμό ημερομηνίας.
Αλλαγές στα ΕΠΑΛ
Την ίδια ώρα νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας που περιλαμβάνει «παράθυρο» για εισαγωγή και στα ΑΕΙ για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ η δυνατότητα εισαγωγής και στα πανεπιστήμια, καθώς μέχρις στιγμής έχουν πρόσβαση μόνο σε ΤΕΙ μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταργήθηκε με το νόμο Αρβανιτόπουλου για το νέο Λύκειο και το υπουργείο συζητεί την επαναφορά της χωρίς να είναι γνωστό αν η εισαγωγή θα γίνει με ποσόστωση, όπως ίσχυε παλαιότερα, ή θα βρεθεί άλλη διαδικασία.