Μεγάλα θέματα έχουν προκύψει για τη χώρα, στην επέτειο του ενός χρόνου από το διάγγελμα του δημοψηφίσματος (5 Ιουλίου 2015)…
Αρχικά, το πρώτο βασικό θέμα που δημιουργήθηκε αυτόν τον μήνα και προκάλεσε σοκ στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, είναι, αδιαμφησβήτητα, η απροειδοποίητη περικοπή συντάξεων και μισθών από την Κυβέρνηση. Υπήρξαν απώλειες έως και 230 ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, για 160.000 συνταξιούχους, ενώ όλοι υπέστησαν και τις συνέπειες της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος. Συν τοις άλλοις, χθες, Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016, καταβλήθηκαν και οι «πετσοκομμένες» επικουρικές συντάξεις. Άναυδοι για άλλη μια φορά οι πολυπαθείς συνταξιούχοι…
Άλλο ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει την κοινωνία, είναι η καταρράκωση του τουρισμού στα νησιά, εξαιτίας του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ 24% καθώς επίσης και λόγω του προσφυγικού που μαστίζει τη χώρα. Στη Λέσβο, κάνουν λόγο για έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτα μέτρα, καθώς υπάρχει μείωση πτήσεων charters τον Απρίλιο του 2016 κατά 57% και το Μάιο κατά 65% σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς της Λέσβου, σε επιστολή τους προς το κυβερνητικό επιτελείο με κοινοποίηση και στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οι ξενοδόχοι της Χίου, κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς δεν έχουν χάσει μόνο τους ξένους τουρίστες, αλλά και τους Έλληνες. Όπως λένε, πλέον τους προτιμούν μόνο οι Τούρκοι κι αυτοί τα Σαββατοκύριακα. Η μείωση σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται από 75 ως και 90% και θεωρούν ότι πρέπει να τύχουν αποζημιώσεων. Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί για τον μήνα Ιούνιο. Αντί των 1.392 περσινών τουριστών στη Χίο τον Ιούνιο, έφτασαν μόλις 428 τουρίστες. Ανάλογος και ο αριθμός πτήσεων εξωτερικού. Στη Χίο έφτασαν μόλις 19 αεροπλάνα αντί των 40 περσινών, δηλαδή υπήρξε μείωση που έφτασε το 52,5%.
Ποιος μπορεί όμως να αγνοήσει τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες; Την ώρα που εταιρίες-«κολοσσοί», όπως ο Μαρινόπουλος (που χρωστάει 1,3 δις.) έκαναν πάρτι εκατομμυρίων τα προηγούμενα χρόνια και έπαιρναν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, η επιχειρηματική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι παράγοντες της αγοράς, μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις με τα μεγάλα λουκέτα που ήρθαν να προστεθούν στη χειμαζόμενη επιχειρηματική κοινότητα, βρίσκονται σε απόγνωση. Ήδη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, έχουν βάλει «λουκέτο» 15.409 επιχειρήσεις.
Όλα αυτά βέβαια, δεν φαίνεται να τρομάζουν την Κυβέρνηση, καθώς εκείνη ασχολείται με πιο ενδιαφέροντα για εκείνη θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, που ήταν μέσα στις περίφημες εκλογικές υποσχέσεις της…