Εντεινόμενες ανησυχίες εκφράζουν τα Κυπριακά κόμματα από νέες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν για το Κυπριακό, αλλά κυρίως από τις πληροφορίες που τον φέρουν να προσανατολίζεται σε αλλαγή της διαδικασίας, με επιβολή χρονοδιαγράμματος, στην αναμενόμενη συνάντηση του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τον Ιούνιο.
Ο Μπαν Κι-Μουν, μέσω του εκπροσώπου του, ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού επανέλαβε την προτροπή του για γεφύρωση των διαφορών, μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι διατύπωσε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες και για το πώς θα ήθελε να κινηθεί η διαδικασία.
Όπως ανέφερε, ο Γενικός Γραμματέας αναμένει να συζητηθούν βασικά θέματα στην τριμερή συνάντηση τον Ιούνιο.
Οι διαφαινόμενες προθέσεις του Γενικού Γραμματέα προκάλεσαν νέες ανησυχίες στα κόμματα, ανησυχίες που διαφαίνονται μέσα από δηλώσεις ή ανακοινώσεις τους.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας όφειλε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της και να αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση του κυπριακού.
Παράλληλα επέκρινε όσους “πιάνονται” από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα για να επικρίνουν την πολιτική του Προέδρου Χριστόφια.
Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο Μπούργκενστοκ.
Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό το κόμμα του εισηγείται την ενίσχυση της υφιστάμενης διαδικασίας, με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δεν πρέπει να παραμένει μακράν της διαδικασίας αναζήτησης λύσης.
Ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε μια νέα διαδικασία, που πρέπει να προβληματίσει. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο και την Τουρκία, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από το Γενικό Γραμματέα, που δεν θα ευνοούν την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Επίσης, εξέφρασε αντίθεση στο ενδεχόμενο σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης, ενώ η πρόοδος που καταγράφεται σε σημαντικά κεφάλαια, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό και των εποίκων, είναι μηδαμινή.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να υποδείξει προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕότι η μεθόδευση για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης θα βρει αντίθετη την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνία στα εσωτερικά θέματα και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μακράν μιας συμφωνίας επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.
“Διεθνής διάσκεψη νοείται μόνο σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια σημαντική πρόοδος επί των διαφόρων κεφαλαίων του Κυπριακού που να θεωρείται ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας”, είπε ο κ. Ομήρου.
Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι ελληνοκύπριοι αν θέλουν να παραμείνει ή να αποσυρθεί η πρόταση αυτή.
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος κατηγόρησε τον Μπαν Κι Μουν ότι αποενοχοποιεί την Τουρκία και κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ να μη θεωρούν ότι η παρούσα διαδικασία συνομιλιών δεν επιδέχεται αλλαγές.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να κατονομάσουν την πλευρά που παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και που έχει καταδικαστεί γιατί εισέβαλε στην Κύπρο. Το Κίνημα Οικολόγων, είπε, εισηγείται καθορισμό των κόκκινων γραμμών από το Εθνικό Συμβούλιο και θωράκιση τους με λαϊκό δημοψήφισμα, ώστε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής να οχυρωθεί και να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε δυσκολίες ή πιέσεις.