«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε λειτουργικό μπλακ άουτ και λειτουργούν σε συνθήκες “ιατρικής πολέμου” και δεν ισχύει η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα μείνει κανείς χωρίς περίθαλψη», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με παρέμβασή του σήμερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέροντας ότι η χώρα ζει μια υγειονομική τραγωδία.
Σε αυτό το κλίμα, σημείωσε ο κ. Ξανθός, η κυβέρνηση κάνει μια πολιτική επιλογή για άνοιγμα, πιεζόμενη από την αγορά και την κούραση των πολιτών, χρησιμοποιώντας τα σελφ τεστ ως φύλο συκής. «Τα σελφ τεστ όμως δεν θα παίξουν κανένα ρόλο, καθώς χωρίς στοχευμένα τεστ στις εστίες υπερμετάδοσης από εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ δεν μπορεί να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση», πρόσθεσε.
Ο κ. Ξανθός, είπε πως «ο κ. υπουργός επαίρεται επειδή γίνονται 40.000 τεστ την ημέρα στη χώρα, όμως στην Κύπρο των 800.000 κατοίκων κάνουν 50.000 τεστ την ημέρα». Τα σελφ τεστ, όπως επεσήμανε, «έχουν ποσοστό αποτυχίας 40% στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν τη διασπορά στην κοινότητα».
Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός, «λέει ότι όλες οι υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν ενιαία και συμβάλουν στη μάχη εναντίον της πανδημίας. Όμως ο ιδιωτικός τομέας, με δυναμικότητα 15.000 κλίνες, έχει περιθάλψει μόνο το 5% των περιστατικών με covid-19. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%».
Ο κ. Ξανθός, επεσήμανε πώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Δεν επιχαίρουμε για αυτό, ούτε ποντάρουμε στην αποτυχία της κυβέρνησης. Κάνουμε προτάσεις διεξόδου», είπε.
«Ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, συστράτευση όλων των υγειονομικών δομών και πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες και επιτάχυνση των εμβολιασμών με πίεση προς την ΕΕ για απελευθέρωση από τις πατέντες, όπως ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική ισχύς για τα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η κοινωνία και ο προοδευτικός κόσμος δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί μία κρίση δημόσιας υγείας σε κρίση κοινωνικής συνοχής και κρίση δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Ξανθός.