Κανένας δεν χάνει τα εργασιακά του δικαιώματα καθώς όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ μεταφέρονται με την ίδια εργασιακή σχέση στο νέο Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
“Ο νόμος θα εφαρμοστεί σύμφωνα με όλα τα χρονοδιαγράμματα”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα και ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι “κλείνει ο πρώτος κύκλος και ανοίγει ένας δεύτερος”, αυτός της εφαρμογής του νόμου για την Υγεία, που χθες το βράδυ ψήφισε η Βουλή. Η ψήφιση του νόμου, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, σημαίνει την αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.
Ο κ. Λοβέρδος, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενωμένη, ενώ στη Βουλή υπήρξε αντιπαράθεση, αλλά όχι πόλωση.
“Εχουμε την πίεση των απλών πολιτών που εκδηλώνεται μαζικά τις τελευταίες ημέρες, που μας λένε να προχωρήσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε. Μέρα με τη μέρα ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετείται καλύτερα”, επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, ενώ ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε: “η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι γίνεται κάτι καλό γι’ αυτούς. Δεν περνάει από το μυαλό μας να μην οργανώσουμε σωστά αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία”.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, μεγάλος αριθμός γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ έχουν δεχθεί στα ιατρεία τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ηδη, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, το 42,4% από τους 565 γιατρούς του ΟΑΕΕ, απάντησαν ότι τους επισκέφθηκαν στο ιατρείο τους ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.
“Η κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται. Το σύστημα θα δουλέψει με καλύτερους όρους το επόμενο διάστημα. Οργανώνουμε τη μείωση της απόστασης ασφαλισμένου-γιατρού”, είπε ο κ. Λοβέρδος.
Σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ και τον τρόπο της αμοιβής τους με το νέο καθεστώς, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, υπογράμμισε όμως ότι οι εργαζόμενοι στον νέο φορέα θα μεταφερθούν με τη σχέση εργασίας που έχουν σήμερα. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως, που σχετίζονται με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και σημείωσε ότι ” μέχρι το Μάρτιο, θα τα δούμε όλα”, ώστε τον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουτρουμάνης, ξεκινά διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εφαρμογή του νόμου. Οσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Υγείας είπε ότι “δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη”.
Αυτές τις μέρες, είπε ο κ. Λοβέρδος, ξεκινά και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο η επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων, το Υπουργείο Υγείας θα καθορίζει από τον Απρίλιο τις τιμές των φαρμάκων και με τον εξορθολογισμό του συστήματος ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία ή και ολόκληρη υγειονομική περιφέρεια.
Τέλος, όπως αποκάλυψε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, εντοπίστηκαν 15 γιατροί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150.000 ευρώ το μήνα.
Από το Υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής τους με το ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.
Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.
Με συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων, ανοιχτές συνελεύσεις και τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., μετέχουν οι εργαζόμενοι των περισσότερων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Στο διάστημα των κινητοποιήσεων οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το υπάρχον προσωπικό ασφαλείας.
Συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων, διαμαρτυρία για το εισιτήριο των 5 ευρώ, πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 11 το πρωί στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Παπανικολάου. Δεν έγινε κατάληψη ταμείων στο Παπαγεωργίου όπου είχε γίνει δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και σε νοσοκομεία όπου δεν ισχύει το εισιτήριο των 5 ευρώ, όπως το Θεαγένειο.