Σε μεγαλύτερο έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών θα υπόκεινται οι δαπάνες των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας.
Σε μεγαλύτερο έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών θα υπόκεινται οι δαπάνες των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια περιστολής τους και μείωσης του ελλείμματος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ντάνι Αλεξάντερ και η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων λιτότητας.
Βάσει των νέων κανόνων, τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κληθούν να διαθέτουν το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την κάλυψη έκτακτων και απροσδόκητων εξόδων. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να μην ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση όταν ανακύπτει ανάγκη.
Ακόμη, τα υπουργεία, οι υπηρεσίες και οι διευθύνσεις θα υπόκεινται σε ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα.
Τα υπουργεία, οι υπηρεσίες και οι διευθύνσεις που κρίνεται ότι έχουν κακή διαχείριση θα αντιμετωπίσουν «τιμωρία» και θα έχουν μειωμένη πρόσβαση στα διαθέσιμα κεφάλαια.
Τα ποσά που θα μπορούν να δαπανούν χωρίς έγκριση του υπουργείου Οικονομικών θα μειώνονται κάθε χρόνο.
Πέραν αυτού, ο Αλεξάντερ σχεδιάζει να απευθύνεται απευθείας στους αρμόδιους υπουργούς εάν θεωρεί ότι κατασπαταλούν χρήματα.
Υπουργεία και υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης με καλή διαχείριση θα επιβραβεύονται με μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους και μεγαλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από φέτος, έχουν στόχο να ελεγχθούν οι κρατικές δαπάνες, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να παραμείνουν όσο χαμηλότερα είναι δυνατόν τα κόστη δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει ο Ντ.Αλεξάντερ τη Δευτέρα στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute of Fiscal Studies).
Οι κανόνες αυτοί «είναι σχεδιασμένοι για να αλλάξουν εκ θεμελίων και να βελτιώσουν την οικονομική διαχείριση σε όλους τους οργανισμούς οι οποίοι δαπανούν κρατικό χρήμα» θα πει ο Βρετανός υφυπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που διένειμε το γραφείο του.
Η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα, που είχε φθάσει το 10% του ΑΕΠ όταν αναλάμβανε καθήκοντα το 2010.
Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει το 30% των περικοπών στις δαπάνες που προβλέπονταν στο τετραετές σχέδιο που ανακοίνωσε το 2010.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της παρά τις επικρίσεις του Εργατικού Κόμματος ότι η λιτότητα στραγγαλίζει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.
Τα επίσημα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη θα δείξουν εάν η βρετανική οικονομία εισήλθε ξανά σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012, αφού το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% στα τέλη του 2011.