PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση



Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας ή μιας κυβέρνησης ενώ έχουμε να κάνουμε με τις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ που δεν μπορεί να μοιράσει δίκαια το βάρος δήλωσε σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον ενικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μπορεί να ήμασταν ανέτοιμοι για τέτοιο μέγεθος ροών αλλά είχαμε τη διορατικότητα να ιδρύσουμε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αθήνα από τον Μάρτιο έθεσε θέμα μεταναστευτικού προβλήματος στην Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής​.

Όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ καταλόγισε στη Δύση ότι διέλυσε συντεταγμένα κράτη στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις της για το προσφυγικό.
Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης, ανέφερε συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Συρία.

Επιδιώκουμε συνεργασία με την Τουρκία

Η υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα.

«Είδαμε και πάθαμε να πειστεί η άλλη πλευρά να υιοθετήσει το operation plan του ΝΑΤΟ», είπε ο Πρωθυπουργός. «Και να δεχθεί να κάνει πίσω σε παράλογες απαιτήσεις όπως για παράδειγμα ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιχειρεί στα Δωδεκάνησα, επειδή δήθεν τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή με βάση μία σύμβαση που είχαμε κάνει με την Ιταλία το ’49, που δεν είχε καμία σχέση η Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συμβουλίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Παρασκευή θα εκτιμηθεί η κατάσταση, γιατί και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να γίνει το Συμβούλιο και να έχει επιτυχία. Αν όμως, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει χάος στο Αιγαίο με τις ροές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει.
Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση απάντησε άμεσα στην Τουρκία πως δεν θα προσγειωθεί το αεροσκάφος στην Τουρκία και πως θα αλλάξουν δρομολόγιο.

Επιπτώσεις στον τουρισμό

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρκής επίκληση του κινδύνου για τον τουρισμό και να σταματήσει η καταστροφολογία σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό.

«Πράγματι υπάρχει μια σχετική μείωση στις προκρατήσεις, αλλά αυτό αφορά κυρίως την Κω και την Σάμο, που είναι δύο νησιά που έχουν μαζικό τουρισμό», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό και την οικονομία και πρόσθεσε:

«Δεν αφορά την Λέρο, την Χίο και την Λέσβο. Και πράγματι μας ανησυχεί και έχουμε καταρτίσει σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού, όπου η κυρία Κουντουρά εξετάζει σε συνεργασία με tour operators και με διαφημιστικές εταιρείες ειδική καμπάνια γι’ αυτά τα νησιά».

Ετέθη ήδη θέμα βέτο

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο και την κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση ότι μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα, ο πρωθυπουργός είπε:

«Αν δεν είχα θέσει βέτο και αν δεν είχαν μπει αυτά που μπήκαν στις γραπτές αποφάσεις, σήμερα δεν θα έδειχναν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία, αλλά θα έλεγαν στην Ελλάδα ‘πρόβλημά σας κύριοι’», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό».

«Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Επιφυλάχθηκα, για να εγκρίνω τα τελικά κείμενα συμπερασμάτων που αφορούσαν και το Brexit σε σχέση με το τι θα έμπαιναν στα συμπεράσματα για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε την έξοδο από τη Σένγκεν ως καταστροφική και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, θα οδηγούσε στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας και σε μία «de facto» παραδοχή στα κλειστά σύνορα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τη στάση του αυστριακού καγκελάριου Φάιμαν στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία:

“Ο φίλος μου ο Βέρνερ Φάιμαν βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού πανικού και δεν αντιδρά με σωστό τρόπο. Η ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία έχει οδηγήσει σε αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ακροδεξιάς. Κάνει λάθος, του το είπα” σημείωσε.

Aναφερόμενος στη σύσκεψη της Βιέννης στην οποία δεν εκλήθη η Ελλάδα, υπογράμμισε τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων, αποκάλυψε δε ότι τη Δευτέρα το βράδυ δέχθηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Σύσκεψη αρχηγών: Στόχος το κοινό ανακοινωθέν

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.

Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Ερωτηθείς τι θα πράξει στην περίπτωση που οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν εγκρίνουν το βέτο, είπε ότι θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί «ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν», είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την απαγόρευση στους δημοσιογράφους

«Θεωρώ ότι δεν βοηθάει τη χώρα αυτή την ώρα να διαφημίζουμε σε πρωτοσέλιδους τίτλους και μάλιστα σε εφημερίδες που τις διαβάζουν στο εξωτερικό, ότι κινδυνεύει ο τουρισμός μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «στον ενικό» και πρόσθεσε:

«Αυτό το μέτρο είναι προσωρινό και πάρθηκε επειδή γίνονται εργασίες στα κέντρα υποδοχής. Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να ολοκληρωθούν τα κέντρα υποδοχής».

Τηρούμε τη συμφωνία και η αξιολόγηση θα κλείσει

Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία , ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο , αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει , αν όχι να μας το πει.

Yποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις της Αθήνας για το τι χρειάζεται να γίνει, όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, συμπίμπτουν με αυτές του ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση.

Όπως είπε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, την οποία χαρακτήρισε ως «την Ιθάκη μας».

Χαρακτήρισε, δε, εγγενές πρόβλημα την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο και κάλεσε να επιστρέψει στο ρεαλισμό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βάζει εκ των πραγμάτων σε άλλο τρόπο σκέψης την ΕΕ καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι αν η ΕΕ είχε ενδώσει και είχε βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη σήμερα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.

Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «την διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Απέφυγε, δε, να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό του.

Δεν είναι «κόκκινη γραμμή» οι συντάξεις των 3.000 ευρώ

«Η πρόταση η οποία έχουμε κάνει και την καταθέσαμε και στους θεσμούς και στην ελληνική κοινωνία είναι στο γράμμα της συμφωνίας και προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η πρόταση που καταθέσαμε δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Μειώνουμε 1% το ΑΕΠ, καθιστούμε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, δημιουργούμε τη δυνατότητα μιας δίκαιης κατανομής των βαρών».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης το να μην περικοπούν οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ, αν και αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά και να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων.

Σκληρή γλώσσα κατά Βαρουφάκη

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου του 2015, τονίζοντας ότι δεν μετέτρεψε σε «ναι» το «όχι» του ελληνικού λαού και επέμεινε πως ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που διαπραγματεύθηκε μέχρι τέλους.

Χαρακτήρισε «ανόητη», δε, την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιθυμούσε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Την κριτική την δέχομαι, αλλά σε ηθικά ζητήματα δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου» υπογράμμισε.

Τι πρότεινα στους αγρότες

«Αυτό που σχεδιάσαμε είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έρθει για να ισοφαρίσει την όποια επιβάρυνση στον τομέα των εισφορών για τον αγροτικό κόσμο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αλλάζουμε τη φορολογία εισοδήματος και στην πραγματικότητα δίνουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να έχουν αφορολόγητο για εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ, που αν κανείς συνυπολογίσει και το γεγονός ότι υπάρχουν και οι συνδεδεμένες ή εξισωτικές επιδοτήσεις, τότε κατά μέσο όρο το αφορολόγητο πηγαίνει περίπου στα 12.000 ευρώ, αυτό που ζητούν».

«Προστατεύουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα κόκκινα δάνεια

«Η εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει “εξυγίανση” των τραπεζών και άρα θέλουν να δημιουργηθεί μία αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Εκεί κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, με επιχειρήματα, με αγώνα, με διαπραγμάτευση, ώστε τουλάχιστον να προστατεύσουμε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τα μικρά και μεσαία δάνεια».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment