Σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Χίο ενώ ζήτησε να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Τουρκία.
Η Ελλάδα ανέφερε εκπληρώνει την υποχρέωσή της παρά την οικονομική συγκυρία. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σε στενά χρονικά πλαίσια και σε αντίξοες συνθήκες, τόσο ως προς τις ροές όσο και ως προς τα οικονομικά καταφέραμε να αναπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας» σημείωσε.
Κάλεσε την Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις. Πρώτα από όλα ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης.
«Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες» σημείωσε.
Δεύτερον, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
Τρίτον, «θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Διότι, αντιλαμβάνεστε, ότι όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000 δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να ανταπεξέλθει είναι σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
Τέλος ανέφερε ότι τα νησιά έχουν βρεθεί σε δύσκολη συγκυρία να φέρουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης.
Ο κ. Τσίπρας επιθεώρησε την πορεία των εργασιών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) της Χίου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Το Κέντρο Υποδοχής δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες.
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Λέρο, όπου θα αποτιμήσει την πρόοδο των εργασιών στο hotspot του νησιού, όπου κατασκευάζεται στην περιοχή του ψυχιατρείου. Σημειώνεται ότι οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι.
Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα δύο νησιά, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.