Για ένα ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο, με στόχο «τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο μουσείο Μπενάκη. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, κυρίαρχος στόχος είναι η αποκομματικοποίηση, αλλά όχι αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2018 θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθούν ανάγκες. Όπως είπε, εξετάζεται σοβαρά η θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων.
Ανέφερε επίσης οτι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε επίσης ως στόχο την πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας που θα οδηγήσει σε ένα Δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο.
«Σήμερα παρουσιάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το Δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του». Πάντως, αποτίμησε θετικά την ίδρυση από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Διαύγειας, κάνοντας ωστόσο λόγο για αποσπασματικά μέτρα.
Καταλόγισε, δε, στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με τον όρο μεταρρύθμιση εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. Είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, δίχως ωστόσο αντίκρισμα. «Εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών όμως το κράτος παρέμενε ψηφιακά σχεδόν αναλφάβητο», διευκρίνισε.
«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο Πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας, επεσήμανε πως όσοι επιθυμούν μικρό κράτος που θα παρεμβαίνει ελάχιστα, θέλουν τα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτα. «Θα έπρεπε να σιωπούν από σεμνότητα όσοι χρησιμοποίησαν το Δημόσιο ως κομματικό παραμάγαζο», υπογράμμισε.