Την ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να πρωταγωνιστήσουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον διάλογο αυτόν καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του Νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε.
Σχετικά με το όραμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αναγέννηση της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «σε πολλά σημεία συμφωνούμε» και πρόσθεσε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.
«Η τοποθέτηση του προέδρου Γιούνκερ ανοίγει ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει πάρα πολύ καιρό. Σε πολλά σημεία είμαι σύμφωνος», είπε και πρόσθεσε ότι είναι καλοδεχούμενη η συζήτηση και τα γενναία βήματα στην κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, για να τονίσει όμως ότι έχουμε ανάγκη και μια διαφορετική αντίληψη όσον αφορά στην ουσία των πολιτικών παρεμβάσεων.
Εξήγησε ότι αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης θα έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούριο. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αν έχει ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες (ή και η ευελιξία στους κανόνες ενδεχομένως) που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους.
Τζεντιλόνι: Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις
Την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας, επισημαίνοντας πως η Ιταλία είναι ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.
«Η σχέση μας πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω κυρίως στον τομέα των επενδύσεων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, είναι η καλύτερη στιγμή για το πράξουμε, το οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, ενώ αργότερα, μετά από σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική «γιατί», όπως είπε μεταξύ άλλων, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε πως το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με αποτελεσματικό τρόπο και τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί, όπως είπε, η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί.
Ο κ. Τζεντιλόνι επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες Βορρά-Νότου, τονίζοντας πως η συνεργασία Ιταλίας-Ελλάδας ενισχύει τον Νότο. Είμαστε κατεξοχήν μεσογειακές χώρες και προσπαθούμε και οι δύο για σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό και τραπεζικό στην Ευρωζώνη, τονίζοντας όμως ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πλαίσιο οικονομικών δεδομένων, αλλά πρέπει να αφορά και τους πολίτες.
«Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία [στην Ευρωζώνη], να μην είναι μια πορεία αποκλεισμών αλλά συνεργασίας» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης πρέπει να αφορά βελτιωμένες πολιτικές, όχι μόνο κοινό ΥΠΟΙΚ. «Θα ήθελα μια Ευρώπη υπέυθυνη απέναντι στους πολίτες της. Χρειαζόμαστε απασχόληση, ανάπτυξη, καινοτομία» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία.