Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει το «ηθικό ανάστημα» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, «η διαφθορά αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα μας με πιο σφοδρό τρόπο σε σχέση με άλλες χώρες». «Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το οργιώδες λαθρεμπόριο, η μαύρη οικονομία και η κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών συνέτειναν ώστε να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, παρά τις «λυσσαλέες επιθέσεις» που δέχεται.
Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η διαφθορά συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας και με τους όρους της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Σημείωσε ακόμη ότι «η γιγάντωση της διαφθοράς συνδέεται με τη θεσμική αναπηρία, την πολυνομία και την κακονομία», αλλά και «με το δίκτυο εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα μετά τη μεταπολίτευση».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη οτι η διαφθορά είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών «ώστε να μη συγκροτηθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα μπορούσε να περιορίσει τα φαινόμενα διαφθοράς»
Σημείωσε παράλληλα ότι το κράτος και η κοινωνία δεν μετασχηματίζονται από τη μία μέρα στην άλλη και ότι απαιτείται στρατηγικό σχέδιο και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Πάρτι διαφθοράς στο χώρο της Υγείας»
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» στον χώρο της Υγείας, προσθέτοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη δημόσια Υγεία. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.
«Πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων»
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι σημειωθεί πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ».