Πήραμε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quo, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι γίνεται σαφής αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν και τελειώνει «κάθε ανούσια συζήτηση περί “ξηλώματος”».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις δυσκολίες αναδεικνύονται οι αδυναμίες της Ε.Ε. και έκανε λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας, καθώς και για μία «δύσκολη σύνοδο». Η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά, ζητώντας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη.
«Λίγο πριν από το τέλος της Συνόδου πήραμε μία σαφή διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quο», ανέφερε και στάθηκε στο γεγονός πως έγινε σαφής αναφορά σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης, αλλά και δέσμευση «ότι θα συνεργαστούμε διατηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση». Εξάλλου, όπως είπε, τονίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για το προσφυγικό και ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς σε σχέση με τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δυσανάλογο βάρος και, αναφερόμενος στο βρετανικό ζήτημα, εξήγησε ότι η Αθήνα έδωσε έγκριση παρά τις όποιες επιφυλάξεις της.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στη Βρετανία, κάνοντας λόγο για «δύσκολη μάχη» για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και «αντίφαση», καθώς όπως είπε, καλείται να πείσει τους Βρετανούς πολίτες να μείνουν στην Ε.Ε., προσφέροντάς τους ένα πακέτο με «λιγότερη Ε.Ε.».
«Η απάντηση στα προβλήματά μας δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη αλλά η καλύτερη Ευρώπη» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί και από τις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό άκρο της Ε.Ε., αναφορικά με το προσφυγικό.
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».