«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για την Υγεία.
Όπως είπε, η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις».
«Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά χρέη αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά στα νοσοκομεία, καθώς δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως και το τέλος του 2014.
«Είχαμε μόνο απολύσεις για 5 χρόνια, για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Ακόμη, είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και πως προγραμματίζεται να καλυφθούν στο προσεχές διάστημα άλλες 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 θέσεις είναι μόνιμου προσωπικού.
«Φωνάζει ο κλέφτης…»
Μιλώντας για τα παραπάνω νούμερα ο Πρωθυπουργός σημείωσε για όσους λένε ότι «ο Τσίπρας έχει τινάξει το δημόσιο σύστημα υγείας στον αέρα» ότι «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
Επίσης, παρατήρησε ότι «η υγεία έχει δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης», καθώς υπέστη μια τρομακτική συρρίκνωση των υπηρεσιών της.
«Το διάστημα 2010 – 2014», πρόσθεσε, «ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ και ενώ η δημόσια δαπάνη το 2009 ήταν στο 6,8%. Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε τη δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ»
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν τον παραξενεύει «το γεγονός ότι η δαπάνη ήταν ακόμη χαμηλότερη από ό,τι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν όταν εκείνη την περίοδο υπήρχε ένας διαγκωνισμός για το ποιοι θα πάρουν τη δόξα των “μεταρρυθμίσεων” οι δανειστές ή οι υπουργοί».