Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά θα πρέπει και όλοι οι άλλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υποδεχόμενος τους δύο υπουργούς, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.
Καζνέβ: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει το 2016 τις ίδιες ροές με πέρυσι
«Είχαμε ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Γάλλος ΥΠΕΣ, Μπερνάρ Καζνέβ. Τόνισε ακόμη ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015 και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού και στην ανάγκη να ενισχυθεί η Frontex. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ενισχυθεί με ειδικούς για τον έλεγχο πλαστών εγγράφων.
Τι συμφωνήθηκε στην τριμερή υπουργική συνάντηση
Νωρίτερα οι κ. Καζνέβ και Μεζιέρ συμμετείχαν σε τριμερή συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης. Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και στελέχη των δυο υπουργείων.
«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης. Αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει ότι θα υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής μετά την συνάντηση.
Όπως είπε ακόμη, στη διάρκεια της τριμερούς συμφωνήθηκε να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παράλληλα ζητήθηκε βοήθεια από τους υπουργούς της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών καθώς και για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν στην αύξηση των δραστηριοτήτων της Frontex και στην ενίσχυση με Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες. Έγινε επίσης ειδική επισήμανση στην άμεση ενημέρωση του συστήματος Σένγκεν και τη σύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του θέματος των πλαστών εγγράφων και την καταγραφή των προσφύγων. Επίσης, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των hot spots στα νησιά.
«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει ουσιαστικά έτσι θα έχει υποθηκεύσει την συνθήκη Σένγκεν και τις προγραμματικές αρχές της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Καζνέβ.