Μέτωπο και συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα ΜΜΕ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε τα εξής:
- την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία παίρνουν παράταση για ένα χρόνο όλες οι υποθέσεις που ελέγχονται από την φορολογική διοίκηση. Μάλιστα, επειδή αντιδρούσαν βουλευτές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ποιες υποθέσεις αφορά η εξαγγελία: «όλες», είπε εμφατικά.
- την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μέσα ενημέρωσης
- την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου του ΟΛΠ (Δραπετσώνα, Κερατσίνι) στους κατοίκους των περιοχών.
«Θα υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας στα λαϊκά στρώματα. Προεκλογικά βρέθηκα στο Κερατσίνι και υποσχέθηκα να γίνει πράξη η φτωχογειτονιά αυτή να αποκτήσει μέτωπο στη θάλασσα. Η υπόσχεσή μας θα γίνει πράξη. Αναθεωρήσαμε την σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κρατήσαμε το θαλάσσιο μέτωπο», υπογράμμισε και σε υψηλούς τόνους τόνισε ότι οι πολίτες των λαϊκών γειτονιών έστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και για τα δικά τους συμφέροντα θα αγωνίζεται και θα υπερασπίζεται.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης. «Δεν έχετε βρει κανένα πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί θέμα διαφθοράς.
Στο σπίτι του κρεμασμένου μην ψάχνετε για σκοινί. Βεβαίως όποιος κυβερνά πρέπει να είναι διάφανος», τόνισε και καταδίκασε τα «τηλεδικαστήρια».
«Η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και οι διαδικασίες και δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο. Ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε επιχειρηματίας, ούτε υπουργός. Αλλά να μιλάμε με στοιχεία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «να μιλήσουμε γι’ αυτούς που έχουν ποσά για τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί; Να μιλήσουμε για τα ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί; Μην με προκαλείτε. Να μιλήσουμε για την SIEMENS; Να μιλήσουμε για το ένα εκατ. στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».
«Δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα στην πλάτη αυτής της κυβέρνηση όσοι κάνουν παιχνίδια με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε και αυτή τη φορά θα κυβερνήσουμε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας μέσα σε χειροκροτήματα.
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύσθηκε. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που όλοι τα γνωρίζαμε όταν ψηφίζαμε την συμφωνία του Αυγούστου. Τα μέτρα οφείλουμε να τα υλοποιήσουμε βρίσκοντας αντισταθμιστικά, αλλά και έχοντας μία στρατηγική για να περάσουμε την αξιολόγηση και της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί για όλα να βάλεις κόκκινες γραμμές», ενώ υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση έχει στρατηγικό πρόβλημα.
«Υπάρχει στρατηγικό, υπαρξιακό αδιέξοδο απέναντι στην κριτική προς την κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «έχουν περάσει λίγες μέρες που η κυβέρνηση διεκδικούσε καλύτερη συμφωνία και η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν υπογράφουμε και καθυστερούμε (…) Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς; Εσείς που επί 5 χρόνια υποστηρίζατε χωρίς διαπραγμάτευση οτιδήποτε σας έδιναν οι δανειστές».
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης διαμαρτυρήθηκε και ο πρωθυπουργός του έκανε παρατήρηση: «ρίχνετε το επίπεδο αντιπαράθεσης», είπε και συνέχισε: «εμείς κάναμε επιλογή συμβιβασμού και δεν κοροϊδέψαμε. Ο λαός είχε την δυνατότητα να επιλέξει ποιος να υλοποιήσει την συμφωνία». «Ο λαός ψήφισε όχι», ακούσθηκε από τα θεωρεία της Βουλής. Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου επέκρινε την διακοπή λέγοντας «δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε δεσποινίς», όμως ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «η Βουλή είναι λίκνο δημοκρατίας».
«Εμείς έχουμε οδικό χάρτη με αρχή, μέση και τέλος. Πείτε μας την εναλλακτική. Σας ζητήσαμε ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ακούμε κορώνες. Δεν έχετε εναλλακτική για τη χώρα. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να επιστρέψετε στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά όσο το δείχνετε αυτό τόσο περισσότερο θα μείνετε στις θέσεις της αντιπολίτευσης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επί μακρόν για τα αποτελέσματα της συνόδου της Ε.Ε. για το προσφυγικό, αλλά έθιξε και τα ελληνοτουρκικά. «Είναι προφανές ότι από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια, αλλά και την ενταξιακή της διαδικασία. Ζητούν υπόσχεση ότι θα ανοίξει η συζήτηση. Από την πλευρά Γιούνκερ και Μέρκελ φαίνεται ότι έχουν δεχθεί. Εμείς κρατάμε στάση ευθύνης. Η ενταξιακή της πορεία δεν πρέπει να μας ανησυχεί στο βαθμό που τηρούνται οι ευρωπαϊκές αρχές. Τα βήματα αυτά δεν μπορεί να μην αφορούν την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της κατοχής της Κύπρου», τόνισε.
Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την έκτακτη σύνοδο του Μαρτίου, έχει δηλώσει διατεθειμένη να στηρίξει πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας για να υπάρξει πολιτική ανάσχεσης των ροών. «Αυτή η πολιτική είναι η σωστή. Στην κατεύθυνση αυτή θα υποστηρίξουμε την ενίσχυση της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Εξηγήσαμε ότι κοινές περιπολίες στα χωρικά μας ύδατα δεν μπορεί να υπάρξουν, δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε».
«Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι στην ενδοχώρα της Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε, ήδη έχουμε, συντονισμό με την τουρκική ακτοφυλακή και τις τουρκικές δυνάμεις».
Οι αποφάσεις της Ε.Ε. είναι «σε θετική κατεύθυνση», είπε ο Αλ. Τσίπρας ασκώντας κριτική για καθυστέρηση: «οι αποφάσεις και οι κινήσεις έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις στην Ευρώπη. Υπάρχουν κυβερνήσεις που παίρνουν ξενοφοβική στάση, υψώνουν συρματοπλέγματα και υπάρχει μία άλλη αντίληψη που εκφράζεται από χώρες, και μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που δεν υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα. Αν το έκαναν, η Ευρώπη θα είχε διαλυθεί».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει ελάχιστα χρήματα, όχι γιατί δεν ήταν έτοιμη, αλλά γιατί τα κονδύλια υπάρχουν για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα από το 2015 μέχρι το 2022, και όχι με το άμεσο πρόβλημα της περισυλλογής, της σίτισης, της ταυτοποίησης, της φροντίδας αυτών των ανθρώπων». «Τα hot spots είναι υποχρέωση που θα υλοποιήσουμε, όμως οι πρόσφυγες θα μένουν το πολύ 2 μέρες και μετά θα φεύγουν για τον προορισμό τους, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης», ξεκαθάρισε.
«Παρά τα μεγάλα λόγια ουσιαστική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. δεν έχει υπάρξει ως σήμερα», είπε κάνοντας λόγο για «αλληλεγγύη αλά καρτ. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δημιουργείται κλίμα ότι η αλληλεγγύη δεν θα μείνει στα λόγια». «Εμείς θα ανταποκριθούμε στο ανθρωπιστικό μας καθήκον. Από το υστέρημά μας θα δώσουμε», ανέφερε και χαιρέτισε την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής.