Τη διαμόρφωση κοινής και εποικοδομητικής στάσης εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, «όπου θα ξεκινήσει κρίσιμος διάλογος για το μέλλον της Ε.Ε.», έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως στόχο της ευρωμεσογειακής Συνόδου, κατά την εισήγησή του προς τους ηγέτες των κρατών – μελών του Νότου.
««Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη», σημείωσε.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες «τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς είναι χώρες που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων, είναι η ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και θρησκειών η κοινή μας πορεία στον χρόνο και τον χώρο, είναι αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».
Σκοπός της Συνόδου είναι να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών – μελών, εν όψει της άτυπης συνόδου κορυφής, στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών, που κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον κ. Τσίπρα πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.
Πρώτος έφθασε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Φερνάρντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός Ε.Ε. της Ισπανίας, ενώ ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Στη συνέχεια έφθασαν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Λίγο μετά τις 13.00 έφτασαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Οι ηγέτες αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ στις 17:30.