Το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά, η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε δυνατό, κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο ως και τον προηγουμενο μήνα, είπε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των χωρικών δυνάτων και του εναέριου χώρου, καθώς και στις υπερπτήσεις που, όπως είπε, έχουνε αυξηθεί σημαντικά.
«Τόνισα στον κ. Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στις κοινωνίες τους, στην καλή συνεργασία και γειτονία, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, στη θετική ατζέντα», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, όπως και οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που, όπως είπε, πιστεύει ότι είναι το τελευταίο που επιθυμούν και οι δύο πλευρές.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και εφόσον αυτό αποτελεί τη βουλησή μας πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, «συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».
Λίγο νωρίτερα στην ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σταθερά, όχι μόνο γιατί μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων που μας αφορούν και στην προώθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελεσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας.
Κατά την έναρξη των δηλώσεών του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ουσιαστικές, ειλικρινείς και απαραίτητες τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.
Σημείωσε συγκεκριμένα πως η συνάντηση έγινε σε μια κρίσιμη φάση για τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο των δύο χωρών σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, ενώ έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, όπου, όπως είπε, αναδεικνύεται μια σημαντική δυναμική, μια σύγχρονη θετική ατζέντα στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή «καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν».
Αναφερόμενος στη θετική αυτή ατζέντα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται εδώ και χρόνια, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες εκατέρωθεν επενδύσεις.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας.
Περιέγραψα στον κ. Γιλντιρίμ τη δική μας οπτική για μία λύση που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο διάλογος.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και ζητεί την έκδοσή τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και «τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εμείς τις σεβόμαστε».
Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για πολιτική τοποθέτηση, πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με σαφήνεια απέναντι στους πραξικοπηματίες και στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας … είπαμε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».
Γιλντιρίμ: Ελπίζω οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Την ελπίδα ότι οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες» δεν θα κάνουν «πραξικόπημα» κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σχετικά με τις παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο τόνισε ότι αυτές συμβαίνουν εκατέρωθεν, ενώ έθεσε επιτακτικά την ανάγκη άρσης της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στα ενεργειακά έκανε λόγο για κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν παναθρώπινο αγαθό.
Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, ο Τούρκους Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».
Πρόσθεσε ότι «οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεω»ν.
Αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο ζήτημα των παραβάσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίου σημείωσε ότι αυτές γίνονται εκατέρωθεν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Αναγνώρισε ότι «η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει για να επιλύονται οι εντάσεις στα αρχικά τους στάδια».
Ο κ. Γιλντιρίμ έδωσε ιδιαίτερη σημασία, κατά την αρχική του τοποθέτηση, στο ζήτημα των διαβατηρίων και την άρση της θεώρησής τους για τις χώρες Σέγκεν συνδέοντάς το και με τις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως τόνισε Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος και τους συνδέει κοινή μοίρα για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται βαρύτητα στα ζητήματα που υπάρχει συμφωνία. Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας.
Έκανε λόγο για αρνητική στάση της Ε.Ε. απέναντι στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα κάτι που όπως είπε δεν συνέβαλε και στις διμερείς σχέσεις με Ευρώπη. «Υπήρξε η περσινή συμφωνία για το προσφυγικό και στο ίδιο πλαίσιο τέθηκε και το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων των τουρκικών διαβατηρίων. Στη συμφωνία υπήρχε το θέμα της επανεισδοχής και της οικονομικής ενίσχυσης, μερικά δεν έτυχαν καλής εξέλιξης για τη χώρα μου» σχολίασε.
Μάλιστα τόνισε ότι «έχοντας πλήρη γνώση για τη δυσχέρεια που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές συντελέσαμε στην ανάσχεση» και ευχήθηκε να τηρηθούν και τα άλλα μέρη της συμφωνίας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό για την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων και το ζήτημα των διαβατηρίων εντός Σέγκεν θα συμβάλει στην ενδυνάμωση. «Το καλύτερο δείγμα θα είναι η άρση της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων που θα προσδώσει και νέα διάσταση στης Ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε.
Για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε ότι πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη. «Να εξασφαλίσουμε το μέλλον και των δύο κοινοτήτων που ζουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί βιώσιμη η λύση στο Κυπριακό».
Σε σχέση με την ενέργεια ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο όπου όπως είπε «έχουμε τη χρήση των ενεργειακών πηγών που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, είναι πανανθρώπινο αγαθό. Πρέπει να γίνουν εργασίες που να μην εμποδίζονται οι προσπάθειες αυτές με την Κύπρο και άλλες χώρες».