“Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
“Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης”, τόνισε.
Όπως ανέφερε “η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη και την αξιοποίηση ενός πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Χωρίς δεσμευτικούς στόχους δεν μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα κοινωνικής στήριξης”.
“Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της” σημείωσε.
Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ότι θα διανεμηθεί σε όσους το έχουν ανάγκη: “Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές αντίστοιχη με εκείνη των εποχών προ κρίσης. Θέλουμε ακόμη πιο πολύ να πέσουν οι τιμές των ομολόγων. Αυτά είναι δύο θετικά σημάδια ότι βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια”.
Χαρακτήρισε “βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” τη στάση ορισμένων χωρών- μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.
Είπε ότι ήταν “άστοχη” η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε:
“Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσα, και νομίζω ότι είναι μια διαφωνία την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.
Διότι πιστεύω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, τον Ιούνη, τον Ιούνη, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις”.
Aνέφερε τους “θετικούς οιωνούς που υπάρχουν στο μέτωπο της οικονομίας με την σημαντική πτώση των ελληνικών ομολόγων τα οποία βρέθηκαν σε επίπεδα 2006 την περίοδο δηλαδή που δεν είχε καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση”.
“Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: Να λείπει το βύσινο. Με βάση και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων έχουμε διαμορφώσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε τα μνημόνια όμως μέχρι το καλοκαίρι” σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει το πισωγύρισμα που εκείνος επιθυμεί και αναφέρθηκε στις απολύσεις στο Δημόσιο, “στις οποίες στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.
Πρωτοβουλία για “κοινωνική Ευρώπη”
Την ατζέντα για την κοινωνική Ευρώπη στην πράξη έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός και πρέπει να εφαρμοστεί.
Επίσης, υποστήριξε ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη. Ο κοινωνικός πυλώνας θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως το ευρωπαϊκό εξάμηνο -η διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών- θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, προτείνοντας να περιληφθεί μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόταση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη στηρίξει και η Γερμανία, το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επανέλθει με προτάσεις για παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.