Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Σύρο στα εγκαίνια του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. «Πιστεύω πραγματικά ότι μετά από οχτώ χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας μπορούμε να αισιοδοξούμε» τόνισε.
«Σήμερα είναι μια μέρα αισιοδοξίας» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Βγαίνουμε από την κρίση, δουλεύουμε για νέες θέσεις εργασίας, δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στον λαό μας και όχι μόνο σε μια ελίτ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την κρέμα και άφηνε το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία. Είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, θα το κάνουμε πράξη μέσα από τη συνεννόηση, από τον κοινό βηματισμό, διότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια για να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά η πατρίδα μας».
Σε ό,τι αφορά το έργο το χαρακτήρισε εμβληματικό και στρατηγικής σημασίαας καθώς εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια.
«Με το έργο αυτό προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο.
Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά.
Έτσι, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα.
Με την ένταξη και της Μυκόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η παρούσα φάση του έργου».
Είναι προγραμματισμένες άλλες τρεις φάσεις και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τη χρέωση χρήσης του νέου συστήματος, θα είναι πάρα πολύ μικρή κι έτσι, οι καταναλωτές όλης της χώρας θα δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, στη Σύρο.
«Με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γνωστόν λειτουργούσαν με πετρέλαιο.
Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο. Κόστος που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής, είναι το περιβαλλοντικό. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς. Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος. Η απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ άουτ, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική ανάπτυξη».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, επίσης, ότι η λειτουργία της Βάσης Υποστήριξης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι γεγονός, υπογραμμίζοντας: «Η λειτουργία της βάσης της Σύρου, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, έχει προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα κι έτσι, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος πρόσβασης στα περιστατικά, μειώθηκε το κόστος των πτήσεων, παρέχεται άμεση, έγκαιρη και ουσιαστική νοσοκομειακή περίθαλψη στους ασθενείς και μειώθηκαν οι πλωτές διακομιδές».
Σε 3 – 4 μήνες το Νεώριο
Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων στο Νεώριο, ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι αναμένεται σε τρεις με τέσσερις μήνες, με την εγκατάσταση του νέου επενδυτή, και τότε θα επισκεφθεί και πάλι τη Σύρο, για να κάνει τα εγκαίνια.
«Η επανέναρξη του Νεωρίου συμβολίζει ότι η πραγματική οικονομία παίρνει μπροστά, στην καθημερινότητά μας υπάρχει αλλαγή, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, βγαίνουμε πραγματικά από την κρίση. Δεν αρκούν οι δείκτες της ανάκαμψης, πρέπει να το δούμε χειροπιαστά, στην πραγματικότητά μας την καθημερινή γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχουμε αυτή την εξέλιξη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ενημέρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της οριστικής διάσωσης των ναυπηγείων Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Η διαδικασία αυτή προβλέπει συμφωνία της σημερινής ιδιοκτησίας, ενός νέου επενδυτή και των δανειστών των Ναυπηγείων.
«Μετά από μια δύσκολη προσπάθεια φτάνουμε στο τέλος. Ο επενδυτής έχει βρεθεί» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί. Και σε λίγες ημέρες θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση. Αυτή η συμφωνία έχει τεθεί υπόψη του σωματείου των εργαζομένων και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσά του. Σε 3 έως 4 μήνες από σήμερα το αργότερο, το θέμα θα έχει κλείσει. Και ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθεί στα ναυπηγεία».