Επίθεση κατά της Ν.Δ. εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς την νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το κλείσιμο του προγράμματος» όσο κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση «δουλεύει για το αντίθετο».
«Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι να κάνει την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη, να ολοκληρώσει την καταστροφή, το σοκ και το δέος που άφησαν ανολοκλήρωτο οι Σαμαράς και Βενιζέλος το 2015. Δεν θα σας το επιτρέψουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά «διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και εμπιστοσύνης στην οικονομία» και «η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της».
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει αν δέχεται τα μέτρα του θέλει το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε. «Το σχέδιό σας βασίζεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και την υποκίνηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, και να το εγκαταλείψετε. Πείτε θέλετε να εφαρμόσουμε τα μέτρα των 4,5 δισ. που θέλει το ΔΝΤ, να συνεχιστεί η εξαίρεση από τα εργασιακά; Αυτό που θέλετε είναι να καταστραφεί η χώρα για να υλοποιήσετε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα», είπε.
«Την παλικαριά σας την είδε ο λαός όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδώσει μέρος του υπερπλεονάσματος. Φταρνίσθηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και συνέχισε λέγοντας ότι «πανηγυρίσατε με χαιρεκακία όταν πάγωσαν προσωρινά τα μέτρα για το χρέος. Η χαιρεκακία σας ήταν απέναντι στους συνταξιούχους που έκαναν γιορτές με αξιοπρέπεια».
Ο Πρωθυπουργός σχολίασε και τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά: «Μην υποτιμάτε τόσο πολύ την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα τα συμφέροντα που σας στήριζαν όταν κυβερνούσατε δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε το μυαλό και την κριτική σκέψη των πολιτών. Ο κόσμος θυμάται πολύ καλά. Θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε για τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% είχατε συμφωνήσει για 4,5% το 2016 και το 2017, που σημαίνει 13 δισ. περισσότερους φόρους. Γιατί δεν εξηγείτε ότι για σας ανάπτυξη σημαίνει αφορολόγητες επιχειρήσεις χωρίς συμβάσεις εργασίας και αφορολόγητα μερίσματα των μετόχων, όπως εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ;», αναρωτήθηκε.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «υπογράφατε ό,τι σας έβαζαν κάτω από το στυλό και μας κατηγορούσατε όταν κάναμε έξι μήνες διαπραγμάτευση» και τόνισε ότι «είναι θράσος να μας κατηγορείτε» για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την υγεία, το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και «να αμφισβητείτε το δικό μας ηθικό πλεονέκτημα όταν σκάνε το ένα μετά το άλλο η SIEMENS, τα θαλασσοδάνεια», ενώ «τα μεγάλα έργα είχαν κολλήσει επί τριετία γιατί δεν τα βρίσκατε στη μοιρασιά».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η μείωση φορολογίας που ευαγγελίζεστε αφορά τα μεγάλα εισοδήματα, όχι τον κόσμο του μόχθου, γιατί αυτά τα συμφέροντα υπηρετείτε». Μάλιστα τόνισε ότι «στα κανάλια κανείς δεν σας ρωτά πού θα βρείτε τα λεφτά. Δεν σας ρωτούν για το προφανές, ότι στήνετε το πολιτικό αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Μας λέτε ότι για τα δεινά της κοινωνίας δεν ευθύνεται η φοροδιαφυγή, οι μίζες, η διαφθορά, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους θέλετε να φέρετε σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».
«Η κυβέρνηση ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες προσπαθεί να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους. Έχουν πρόσβαση στην υγεία 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι, καλύπτουμε τα κενά στην υγεία, ανοίξαμε τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε αναφορά και στις τηλεοπτικές άδειες σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι ο νόμος Παππά «ισχύει και πρέπει να εφαρμοστεί». «Πείτε μας, θα είστε και για δεύτερη φορά απέναντι στην προσπάθεια να μπει μία τάξη;» είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ..
«Η Ν.Δ. θέλει να εκβιάσει μία σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες»
Για το αγροτικό, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «θέλει να εκβιάσει μία σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, ελπίζοντας ότι όλο και κάτι θα αποκομίσει από αυτό». «Είμαστε σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο και εκεί οφείλεται ο εκνευρισμός σας. Αυτό χαλάει το αφήγημά σας, που καλλιεργήσατε και πέρυσι, ότι η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τους αγρότες και είναι περικυκλωμένη από ένα παναγροτικό κίνημα. Δεν σας βγήκε πέρυσι. Η τακτική σας είναι απλοϊκή, γιατί βγάζετε εκτός συζήτησης την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και το ποιος ευθύνεται γι’ αυτή», πρόσθεσε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι «αντιμετωπίζοντας παθογένειες και προβλήματα δεκαετιών προετοιμάζουμε την αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα» και ότι για το 2017 «επανεξετάζουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των αγροτικών εγκαταστάσεων, τη μείωση στο 13% του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες εισροών και την χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία».
Περιγράφοντας την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι «υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας» μέσω του οποίου «θα κινητοποιήσουμε συνολικούς πόρους 6 δισ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής έως το 2020». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «3,7 δισ. ευρώ δόθηκαν το 2016 στους αγρότες, ποσό ρεκόρ από τότε που υπάρχει κοινή αγροτική πολιτική».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι στρατηγικές επιδιώξεις του προγράμματος είναι τρεις:
- η αύξηση της απασχόλησης και η ένταξη των νέων αγροτών.
- η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση.
- η επιμονή στην ποιοτική γεωργία.
Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων»: «Έχουν προκηρυχθεί μέτρα 1,5 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Το 37% του προγράμματος θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες». Επίσης είπε ότι «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έφτασαν το 2016 τα 146 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο», ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις «μας παρέδωσαν πρόστιμα και καταλογισμούς που έφταναν τα 3 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα πελατειακών πρακτικών. Οι εκκρεμότητες από την καταβολή ενισχύσεων των προηγουμένων κυβερνήσεων φτάνουν έως και την δεκαετία, ξεκινώντας το 2007».
Για την φορολογική ελάφρυνση των αγροτών ο Πρωθυπουργός είπε ότι «υλοποιήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο περίπου 9.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που φτάνει τα 12.000 ευρώ μαζί με τις ενισχύσεις. Έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό; Πιστεύετε ότι είναι λίγο; Ότι είναι ασήμαντο; Αφορά το 95% των αγροτών που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ το χρόνο. Αυτοί όχι μόνο δεν θα πληρώσουν, αλλά θα τους επιστραφούν και χρήματα μέσα στο τρέχον έτος», ανέφερε.
Για το ασφαλιστικό των αγροτών επεσήμανε ότι «για τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, το 85%, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας υπερκαλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά και οι εισφορές δεν πάνε στο βρόντο. Η κατώτατη αγροτική σύνταξη ήταν 145 ευρώ και σε 10 χρόνια θα γινόταν μηδέν. Θεσμοθετήσαμε ως ελάχιστη βάση τα 384 ευρώ που σημαίνει ότι θα πλησιάζει τα 600 ευρώ για ένα αγρότη με 20 έτη ασφάλισης. Πλέον οι αγρότες δεν θα είναι ασφαλισμένοι δεύτερης κατηγορίας. Η ελάχιστη σύνταξη θα είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που παραλάβαμε».
Υπενθύμισε τέλος ότι:
- θεσπίσθηκε το εργόσημο για τους παράτυπους μετανάστες εργάτες γης
- προωθήθηκε νόμος για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. «Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος. Δεν θέλουμε τους αγρότες σε ομηρία, αλλά πραγματικούς διαχειριστές της παραγωγής τους, ώστε να σπάσουμε τα καρτέλ που ήταν προνομιακοί συνομιλητές των προηγουμένων κυβερνήσεων», σημείωσε.
- εκδόθηκε η κάρτα του αγρότη για χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών.
- ιδρύθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Αγροτικών Γαιών, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για αξιοποίηση εκτάσεων από νέους αγρότες.
- ψηφίσθηκε ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες.