PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση



Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για όλα τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για την οικονομική του πολιτική, με σημείο αιχμής το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και το νέο πτωχευτικό κώδικα, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα εθνικά μας θέματα.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε κατ’αρχήν πως δεν περιμένει πολλά από τη συνάντηση αυτή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επεσήμανε ότι εξαιτίας της πανδημίας, τώρα μπαίνουμε ουσιαστικά στην πολιτική κανονικότητα, δεσμεύτηκε πως «δεν σκοπεύει να αφήσει τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Δεν περιμένω πολλά από τη σημερινή συνάντηση, αν και είναι η πρώτη ουσιαστική μεταξύ των δύο.

Υπήρξε επί των ημερών μου μία προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τα μεγάλα προβλήματα στη σχέση μας και εμείς επιχειρήσαμε να υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης, χωρίς να καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλος.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει πρόθεση, παρά να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω στο δρόμο. Ούτε έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το μονέντουμ από το ‘στρίμωγμα’ Ερντογάν αυτή την περίοδο, ούτε από την ευκαιρία που παρουσιάζεται με την ηγεσία Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Εγώ θα έθετα επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή την προοπτική επίλυσης των θεμάτων της υφηλοκρηπίδα και της ΑΟΖ στη Χάγη, με κόκκινες γραμμές, φυσικά, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Εκτιμώ ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρές αβαρίες στο εσωτερικό του και, άρα, δεν θα διεκδικήσει ένα διάλογο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των προβλημάτων.

Το μόνο που μπορεί να κερδίσει είναι ένα μορατόριουμ θερινό, να μην επαναληφθούν δηλαδή αυτά που ζήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, με τα τουρκικά πλοία να πραγματοποιούν έρευνες 6,5 μίλια έξω από τα νησιά μας.

Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ μια αναθεωρημένη τελωνειακή σχέση, μια ειδική σχέση. Αν το πάρει αυτό, χωρίς δεσμεύσεις να προχωρήσει σε επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, τότε εμείς θα είμαστε οι χαμένοι.

Μόνο η Τουρκία κερδίζει προς το παρόν, παριστάνοντας στην ΕΕ το καλό παιδί, ενώ αυτή έχει την προκλητική συμπεριφορά, αυτή κατέχει – μην ξεχνάμε – το βόρειο τμήμα της Κύπρου επί τόσα χρόνια».

Βόρεια Μακεδονία – Euro 2020

«Σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών, όλες οι χώρες και οι τηλεσχολιαστές θα έλεγαν ‘παίζει η Μακεδονία’. Αυτή η Συμφωνία είναι μια κατάκτηση για την Ελλάδα.

Εσείς αναφέρεστε στο σηματάκι που αφορά την ποδοσφαιρική ομοσπονδία τους. Στη Βόρεια Μακεδονία, η ομοσπονδία είναι ιδιωτικού δικαίου, εντούτοις, θα μπορούσε να είχε αλλάξει το όνομα αν η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει, βάσει μιας συμφωνίας.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ενοχικά το ζήτημα – εδώ δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τρεις σημαντικές συμφωνίες, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις του κ. Σαμαρά και άλλων στο κόμμα του.

Ο κ. Δένδιας ορθώς διαμαρτυρήθηκε, όφειλε όμως να το κάνει έγκαιρα – κατόπιν εορτής, δεν έχει νόημα.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας θα έβλεπε να αγωνίζεται μια ‘Μακεδονία’».

Πανελλαδικές Εξετάσεις

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που απασχολεί 100.000 οικογένειες, σε μια χρονιά που ήταν η πιο δύσκολη, λόγω της πανδημίας, με τα παιδιά μακριά από τα σχολεία και τους δασκάλους τους, μακριά από τους συμμαθητές τους και κλεισμένα στο σπίτι με ένα βιβλίο.

Αυτή τη χρονιά επέλεξαν η κυρία Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης, για να φέρουν εμπόδια στους υποψήφιους και να αφήσουν έξω από τα πανεπιστήμια 30.000 υποψήφιους. Μειώνουν φέτος τους εισακτέους, σε μία τέτοια χρονιά, για να ευνοήσουν ιδιωτικά συμφέροντα και τους ιδιοκτήτες των κολεγίων, που θα δουν μπροστά τους μια πελατεία 30.000 παιδιών.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξίσωσε τα πτυχία των ΑΕΙ με εκείνα των κολεγίων και επίσης φρόντισε ώστε τα επιμελητήρια να μπορούν πλέον να εγγράψουν αποφοίτους αυτών των κολεγίων στα μητρώα τους.

Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να μου απαντήσει στη Βουλή. Θα αναγκάσω τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή.

Αυτός που γράφει 2,5 στις εξετάσεις, θα μπορεί να μπει σε ιδιωτικό κολέγιο; Το ίδιο πράγμα είναι.

Μητσοτάκης-Κεραμέως είναι παιδιά κολεγίου, δεν έχουν περάσει ούτε απέξω από δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποτιμούν γιατί δεν τους αφορά και δεν το γνωρίζουν».

Πανδημία

«Η χώρα έκλεισε με 300 κρούσματα και 30 νεκρούς και άνοιξε με 12.000 νεκρούς.

Αυτό που δεν αποτιμάται είναι ότι είχαμε στην πρώτη φάση περίπου 400 απώλειες και στη δεύτερη φάση πάνω από 12.000.

Δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ Αγρινίου που παρουσίασε 100% θνητότητα, αλλά και σε άλλες 6 μεγάλες πόλεις της χώρας είχαμε επίσης 100% θνητότητα: στον Πύργο, στην Κέρκυρα, στην Έδεσσα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στην Κόρινθο.

Και συνολικά, έχουμε πάνω από 60% θνητότητα στις ΜΕΘ της ώρας, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 30%.

Έχει εμβολιαστεί πλήρως λιγότερο από το 1/3 των πολιτών, δηλαδή το 70% δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι ώρα, λοιπόν, να ανοίξουμε συζήτηση για προνόμια και διευκολύνσεις για το 30%; Δεν είναι, κατά τη γνώμη μου.

Να πείσουμε τους αρνητές του εμβολιασμού ότι κινδυνεύει η ζωή τους – αυτό είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το να μπει σε ένα μπαράκι ή σε ένα εστιατόριο.

Οι μη εμβολιασμένοι, επίσης, να ξέρουν ότι θα υποστούν μεγαλύτερους ελέγχους. Με αυτά τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι άστοχη η συζήτηση για προνόμια και διευκολύνσεις.

Κι εμένα με ανησυχεί ότι στις μεγάλες ηλικίες ένα 40% δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι που φοβίζει για ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

«Ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ελλάδα, την ώρα που δεν έχει ανοίξει πουθενά αλλού, ούτε στην ΕΕ, ούτε στις ΗΠΑ.

Προσκρούει στον πυρήνα του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.

Να πείσουμε προτιμώ, παρά να εξαναγκάσουμε.

Καταλαβαίνω ότι είναι άλλο να μιλάμε για κάποιες ειδικές κατηγορίες, φοβάμαι όμως μια διαδικασία μιθριδατισμού, να συνηθίσουμε σε μία παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ας αναρωτηθούμε γιατί η καμπάνια της κυβέρνησης δεν έπεισε τους πολίτες. Μήπως τα χρήματα πήγαν σε ΜΜΕ για το λιβάνισμα της κυβέρνησης;».

Οικονομία

«Αυτό που βλέπει ο μέσος Έλληνας, ο εργαζόμενος είναι την κυβέρνηση να νομοθετεί την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση του 10ωρου, ενώ οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και οι έμποροι, με το νέο πτωχευτικό νόμο, βλέπουν την πιθανότητα να χάσουν την περιουσία τους.

Η Ελλάδα πέρασε 8 δύσκολα μνημονιακά χρόνια και ήρθε η πανδημία, την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το άλμα εμπρός.

Η Ελλάδα έχει 17% ανεργία, αυτή τη στιγμή,

Τα 37 δισ., τα αφήσαμε εμείς στον κ. Μητσοτάκη ως «μαξιλάρι», για να κοιμάται ήσυχος.

Το μέγεθος της ύφεσης είναι 8,5% και ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν τα χρήματα αυτά δεν εξασφαλίζει την ευθύγραμμη κατανομή σε όσους έχουν ανάγκη.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ευκαιρία, αρκεί να υπάρξει απορροφητικότητα και να μην δοθούν ξανά τα περισσότερα σε 10-15 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ανάπτυξη που θα έχουμε θα αφορά τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο, τον ελεύθερο επαγγελματία;».

Εργασιακό νομοσχέδιο

«Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι, λέει η παροιμία. Ο κ. Μητσοτάκης φέρνει τον κ. Χατζηδάκη, τον άνθρωπο για τις βρώμικες δουλειές από την εποχή της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για να φέρει ένα νομοσχέδιο που ζητούσε χρόνια ο ΣΕΒ και κανένας δεν κατάφερε να το περάσει.

Το εργατικό κίνημα, από το 1886, θεμελιώθηκε στο 8ωρο και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι είναι παρωχημένο και αυξάνει και τις υπερωρίες και θεσμοθετεί και τη δουλειά την Κυριακή.

Ακούσαμε γι’ αυτό το συνέδριο γονιμότητας, που αφορούσε ένα υπαρκτό πρόβλημα, της υπογεννητικότητας. Πώς θα κάνουν παιδιά οι νέοι άνθρωποι, όταν δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια και παίρνουν χαμηλούς μισθούς;

Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε τη Βουλγαρία, άλλες χώρες πρέπει να ανταγωνιστούμε.

Η άδεια πατρότητας και άλλες τέτοιες διατάξεις είναι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που έπρεπε να ενσωματωθούν και που είναι ο φερετζές για να καλύψει τη μεγάλη αμαρτία.

Εμείς θα ανατρέψουμε αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Προανακρική-Παππάς

«Δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Καλογρίτσα, μια φορά μόνο τον είχα δει.

Είναι αστείο να κρέμεται το πολιτικό σύστημα της χώρας από το τι λέει ένας επιχειρηματίας.

Όταν η ΤτΕ έδωσε στην Εξεταστική στοιχεία με τη ροή του χρήματος, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Καλογρίτσας, αντί να επιστρέψει τα χρήματα, τα αξιοποίησε για ιδιωτικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αξιοπιστίας στα περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Γιατί με ρωτάτε για τον κ. Παππά; Να ξέρουν όλοι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μια στρατηγική και έπαιρνε συλλογικές αποφάσεις – να μην τις προσωποποιούμε.

Ξέρετε εσείς άλλη κυβέρνηση, που επιχείρησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο; Που δεν υπήρχαν άδειες και τα κανάλια λειτουργούσαν παράνομα;

Που ψηφίζονταν χαριστικές τροπολογίες κάθε χρόνο, για να τους χαρίζουν φόρους;».

Δάνεια κομμάτων

«Ο κ. Μητσοτάκης χρεώνει με 30 εκατ. το χρόνο τον Έλληνα φορολογούμενο, τον φόρτωσε με 128 εκατ. σε 4 χρόνια.

Γι’ αυτό οδήγησε τον πρόεδρο της Βουλής στο πρωτοφανές να μου κλείσει το μικρόφωνο, να κλείσει το μικρόφωνο στον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Έταξε ότι θα εξυγιάνει τα οικονομικά της ΝΔ. Δεν το έκανε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρώσταγε 9 εκατ. ευρώ. Σήμερα, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ».

Δημοσκοπήσεις – Πρόωρες εκλογές

«Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές όλο αυτό το διάστημα, ακριβώς επειδή ξέρει ότι η πολιτική του παράγει μεγάλη δυσαρέσκεια.

Υπήρξε ένα διάλειμμα λόγω της πανδημίας, με μία επιδοματική πολιτική, που ήταν εκτός του προγράμματός του.

Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, με τον πτωχευτικό, το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Τώρα θα δουν οι πολίτες τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα.

Η δική μου δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Η δέσμευσή μου είναι ότι θα βρισκόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή, για να συσπειρώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για μία εναλλακτική προοπτική για το λαό και τη χώρα.

Γιατί Δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη και δικαιοσύνη χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment