PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας



Το ηλεκτρισμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συντηρεί η Άγκυρα, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, να επαναλαμβάνει σήμερα τους ισχυρισμούς για το δήθεν «κλείδωμα» τουρκικών F-16 και να επαναδιατυπώνει απειλές κατά της Ελλάδας με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά στην «αυθάδεια» της Αθήνας, δήλωσε ο Ακάρ κάνοντας λόγο «για επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Πάντα απαντούσαμε στην αυθάδεια της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε συγκεκριμένα μιλώντας σε στρατιωτική εκδήλωση στο Εσκισεχίρ.

Επανερχόμενος στα περί δήθεν «παρενόχλησης τουρκικών αεροσκαφών από την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» ο Ακάρ είπε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε αποστολή του ΝΑΤΟ. «Από τις 2 Ιουλίου, η αποστολή ενημέρωσε για τη δραστηριότητά της σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, όλοι το γνώριζαν», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι είναι «αδύνατον» η Αθήνα να μην γνώριζε για την αποστολή. «Ωστόσο, αναχαίτησαν τα F-16 μας, τα οποία εκτελούσαν το καθήκον τους στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έκανε μια ψευδή δήλωση ισχυριζόμενη ότι “δεν γνωρίζαμε ότι αυτά ήταν τουρκικά αεροσκάφη”», πρόσθεσε.

Κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ να δει τις «εξαιρετικά εχθρικές και λανθασμένες» της Ελλάδας και ισχυρίστηκε πως η συμπεριφορά της Αθήνας δεν συνάδει με τις αρχές της Συμμαχίας.

Στη συνέχεια ανέφερε πως «η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Αθήνας που παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», ενώ επανέλαβε πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο «για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Υποστηρίζοντας ακολούθως ότι «η Ελλάδα έκανε μια απόπειρα εισβολής το 1919-1922 με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη ορισμένων χωρών» και «απογοητεύτηκε», κάλεσε την Αθήνα «να μην μπει σε παρόμοια περιπέτεια, να μην ξαναμπεί σε μπελάδες» και «να πάρει μαθήματα από την ιστορία».

Το «blame game» της Άγκυρας

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία βάλλει κατά της Αθήνας, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 στην Κρήτη προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικά F-16. Μάλιστα προσπαθεί να «μεταφέρει» το θέμα στο ΝΑΤΟ, όπου τουρκικά μέσα ισχυρίζονται πως θα στείλουν και τις σχετικές εικόνες. Είναι εμφανές πως το γεγονός πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ – που έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Άγκυρα πήρε τους ρωσικούς S 400 – δεν έχουν βελτιωθεί προκαλεί έντονο εκνευρισμό στη γείτονα χώρα. Ο στόχος της τουρκικής πλευράς για τα F-16 παραμένει και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται εναγωνίως επιχειρήματα.

Από την πλευρά της η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και αυτό που επισημαίνεται είναι πως η χώρα δεν θα διολισθήσει σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος αλλά κοιτά το μέλλον.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη ξεκαθαρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί στοχοποίησης των F-16

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, καθώς περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ανέφερε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ρατσιστικές αναφορές Τραμπ κατά Γιάννη Αντεντοκούνμπο

Peristeri News

Ισπανία: Ανείπωτη τραγωδία – Οι νεκροί αυξήθηκαν στους 202

Peristeri News

Η Temu ξανά στο στόχαστρο της Ε.Ε

Peristeri News

Leave a Comment