Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι εντός των ημερών θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κόρινθο.
«Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και θα προετοιμαστούμε για την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σ’ αυτή τη φάση συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να υπερασπιστούμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Παράλογες απαιτήσεις ΔΝΤ για μέτρα μετά το πρόγραμμα»
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλονται και στην επιθυμία του ΔΝΤ να ενημερώσει τη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, όπως έχει γραφεί στον γερμανικό Τύπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «το ζήτημα για το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι τεχνικό και δεν αφορά διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων». Όπως υποστήριξε, ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι υπερβολικές, παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Στο σημείο αυτό, επανέλαβε πως έχει γίνει σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτή η απαίτηση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Από κει και πέρα, το ζήτημα είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το 2018, πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι «όπως τα καταφέραμε την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης να βρούμε μια χρυσή τομή, ένα σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, έτσι θα κλείσουμε και αυτή την αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων».
Ανέφερε ακόμη ότι και το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να καθυστερεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ελληνικού προγράμματος, για λόγους που αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς και τη σχέση της Διοίκησης του Ταμείου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως στόχος, όπως έχει τονίσει ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αλλά και το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι η δεύτερη αξιολόγηση να τελειώσει εντός του Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν αντέχει μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, η οποία θα προστεθεί στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, αλλά και η οικονομική κρίση σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλης ιταλικής τράπεζας, σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος, από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ράγες βιώσιμης ανάπτυξης, υπεραποδίδουν τα έσοδα και το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να πει κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια έχει πάρα πολλές πιθανότητες να επιτύχει, να υπάρξει μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης άνευ λόγου και αιτίας».
Δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»
Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό κόφτη, επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, ούτε το 2016, ούτε το 2017, ούτε το 2018, με δεδομένο, όπως είπε, ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποδόσεις των εσόδων, «οι στόχοι μπορούν να καλυφθούν και να έχουμε ένα όσο το δυνατόν συντομότερο τέλος των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό διάδρομο ο οποίος θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε παράλληλα επικρίσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι, ενώ στην αρχή συμφώνησε με την παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από ακραίους κύκλους των δανειστών, έσπευσε να αλλάξει την αρχική της απόφαση και να υπερασπιστεί αυτούς τους κύκλους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε δοκιμασία τη σχέση με τους δανειστές.
Καταλήγοντας είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία νέα δέσμευση σε σχέση με εκείνη που είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2015».