Αισιόδοξα είναι τα τελευταία μηνύματα από τις μετρήσεις που γίνονται στον ποταμό Δούναβη για τα επίπεδα της μόλυνσης, μετά τη διαρροή τοξικής λάσπης από εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία.
Αισιόδοξα είναι τα τελευταία μηνύματα από τις μετρήσεις που γίνονται στον ποταμό Δούναβη για τα επίπεδα της μόλυνσης, μετά τη διαρροή τοξικής λάσπης από εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία.
Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το επίπεδο του pH κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια μεταξύ 8-8.2.
Την Πέμπτη, τα τοξικά απόβλητα που διέρρευσαν μετά την κατάρρευση της δεξαμενής αποβλήτων του εργοστασίου της Ουγγαρίας, έφθασαν στον Δούναβη και οι ουγγρικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή των ευρωπαϊκών αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης..
Κρίσιμη η σημερινή μέρα
Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς θα επιχειρηθεί εξουδετέρωση των αλκαλικών ενώσεων με τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων αργίλου και οξέος.
Οι αρχές εξετάζουν ανά ώρα τα επίπεδα των αλκαλικών ενώσεων.
Αισιόδοξος εμφανίσθηκε εκπρόσωπος της ουγγρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.
«Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα» δήλωσε ο Τιμπόρ Ντόμπσον καθώς νωρίτερα την Παρασκευή το pH έπεσε, από το 9 που ήταν την Πέμπτη, στο 8-8.2
«Αυτές οι μετρήσεις μας δίνουν ελπίδα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει καταστροφή μέχρι στιγμής στο μεγαλύτερο τμήμα του Δούναβη» είπε χαρακτηριστικά.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Greenpeace
Ωστόσο, η Greenpeace προειδοποίησε νωρίτερα για τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας.
Στέλεχος της οργάνωσης, υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο πλέον ότι 40.000 στρέμματα γης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία.
Σύμφωνα με τον Χέρβινγκ Σούστερ, χημικό της Greenpeace το ποσοστό του αρσενικού στη λάσπη ανέρχεται στα 110 mg ανά κιλό και είναι διπλάσιο του φυσιολογικού.
Το επίπεδο του υδραργύρου είναι επίσης ανεβασμένο και μπορεί να απορροφηθεί από τα ψάρια.
Επιπλέον, πρόσθεσε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του αέρα όταν θα στεγνώσει η λάσπη.
To δυστύχημα
Το σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν κατέρρευσε η δεξαμενή αποβλήτων εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου.
Ακολούθησε διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης, η οποία πλημμύρισε κατοικημένες περιοχές της δυτικής Ουγγαρίας και μόλυνε τους παραποτάμους του Δούναβη, Ράμπα και Μαρτσάλ.
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.