Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς το Δεκέμβριο άγγιξε το 14,8%, με το συνολικό αριθμό ανέργων να ανέρχεται στις 733.645.
Στο 14,8% έφτασε η ανεργία τον περασμένο Δεκέμβριο, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Νοέμβριο. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 733.645, δηλαδή αυξήθηκαν κατά περίπου 40.000 μέσα σε ένα μήνα.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 223.893 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (μείωση 5,0%) και κατά 73.290 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (μείωση 1,7%) και διαμορφώθηκαν σε 4.233.765 άτομα.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 228.535 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (αύξηση 45,2%) και κατά 41.068 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (αύξηση 5,9%) και διαμορφώθηκαν σε 733.645 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.353.149 άτομα.
Στους άνδρες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 11,9% από 6,9% που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ στις γυναίκες ανήλθε στο 18,7% από 14,8%.
Κατά ομάδες ηλικιών, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στους νέους 15-24 ετών (39%) και 25-34 ετών (21%).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (23,1% τον Δεκέμβριο 2010 από 15% τον Δεκέμβριο 2009), Δυτικής Μακεδονίας (17,7% από 12%), Κεντρικής Μακεδονίας (16,5% από 11,4%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (15,6% από 12,5%) και Νοτίου Αιγαίου (15,5% τον περασμένο Δεκέμβριο από 13,6% τον Δεκέμβριο 2009). Στην Αττική, όπου διαμένει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο 2010 σε 14% από 9,2% τον Δεκέμβριο 2009.
Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την κοινωνική εργασία
Σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου “Κοινωνική Οικονομία, Απασχόληση και Κοινωνική Ένταξη”, τόνισε ότι η αποτελεσματική στήριξη της απασχόλησης, η αντιμετώπιση της ανεργίας, ή ένταξη στην αγορά εργασίας και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας.
Η κ. Κατσέλη εξήγγειλε την επιδότηση 92.000 θέσεων κοινωνικής εργασίας και την δημιουργία άλλων 100.000 μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Οι θέσεις θα αφορούν σε νέους και μακροχρόνια ανέργους, η δε απασχόληση θα αφόρα το περιβάλλον, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την βελτίωση των υποδομών.
Όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, για την υλοποίηση των στόχων αυτών χρησιμοποιούνται τρεις βασικοί άξονες:
- τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας,
- η καινοτόμος δράση για την προώθηση της Κοινωνικής Εργασίας και
- τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιφερειακό επίπεδο.
Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα η ανεργία θα ήταν υψηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ανέφερε η Υπουργός ενώ διευκρίνισε ότι κανένας άνεργος δεν θα μείνει χωρίς επίδομα.
Η κ. Κατσέλη απέδωσε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που έχει μεταβληθεί σε κρίση στην αγορά εργασίας με πρώτα θύματα τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην πρόσβαση σε προϊόντα και επιχειρήσεις καθώς η κρίση έχει προκαλέσει ένα πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και την προσφορά υπηρεσιών” και τόνισε
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, με το οποίο θα θεσμοθετείτε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που θα συνδυάζει την εμπορική ιδιότητα, με τον συλλογικό κοινωνικό σκοπό και την συνεταιριστική δομή.
Παράλληλα, δημιουργείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο θα διαθέτει στις κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις, μικροπιστώσεις και μικροδάνεια, παραχωρούνται ειδικά ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, ενώ δεν πρόκειται να απολέσουν ειδικά επιδόματα που ενδεχομένως λαμβάνουν, όσοι μετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές.
Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση
Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία σε αδιέξοδο.
«Το νέο άλμα της ανεργίας στο 14,8% για το Δεκέμβριο επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις για την οικονομία. Η παρατεινόμενη ύφεση, ο εκρηκτικός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη θηριώδη ανεργία δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο υπεύθυνος Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος και ζήτησε αλλαγή πολιτικής, με στροφή στην ανάπτυξη και στην τόνωση της αγοράς, όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς.
Το ΚΚΕ κατηγόρησε κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία ούτε νοιάζονται για τους ανέργους», καθώς όπως αναφέρει «τα κόμματα του συστήματος χρησιμοποιούν την ανεργία ως πρόσχημα για να τσακίσουν και τις τελευταίες εργατικές κατακτήσεις, για να διευρύνουν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες».
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Απέδωσε την αύξηση της ανεργίας, στις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές που εντείνουν την ύφεση αλλά και στις νομοθετικές ρυθμίσεις για πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις εργαζομένων.
Χαρακτήρισε «κροκοδείλια» τα δάκρυα της κυβέρνησης για τους ανέργους, καθώς, όπως είπε, με το μνημόνιο που έχει συμφωνήσει με την τρόικα προωθεί την περικοπή ακόμα κι αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατ. ευρώ το 2012.
Δραματική χαρακτήρισε την αύξηση της ανεργίας η ΓΣΕΕ, εκτιμώντας ότι η πραγματική ανεργία είναι σημαντικά υψηλότερη από τη στατιστική. Η ΓΣΕΕ ζητά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
«Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας απ’ τις «δαγκάνες» του μνημονίου, την ύφεση και την κρίση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας.