PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αυτά είναι τα αιτήματα του Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία



Οι τοποθετήσεις της Άγκυρας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και αυτό φαίνεται να αποδίδει, γράφει σε δημοσίευμά του το BBC.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αποκάλυψε τα αιτήματά του για να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Μέσα σε μισή ώρα από την ολοκλήρωση του τηλεφωνήματος, ο δημοσιογράφος του BBC, Τζον Σίμσον, πήρε συνέντευξη από τον κορυφαίο σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους αξιωματούχους που άκουσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Τα ρωσικά αιτήματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, αναφέρει ο δημοσιογράφος του βρετανικού μέσου.

Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα, σύμφωνα με τον Καλίν, δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από την Ουκρανία. Κορυφαίο ανάμεσά τους είναι η αποδοχή από την Ουκρανία ότι θα είναι ουδέτερη χώρα και δεν θα προσπαθήσει να μπει στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ήδη υποχωρήσει σε αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Υπάρχουν και άλλα αιτήματα σε αυτή την κατηγορία, που κυρίως φαίνεται να έχουν να κάνουν με την εικόνα της Ρωσίας. Η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε μια διαδικασία αφοπλισμού για να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι απειλή για τη Ρωσία. Θα πρέπει να προστατευτεί η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία και επίσης το ζήτημα της αποναζιστικοποίησης.

«Αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό για τον Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος και κάποιοι συγγενείς του πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, όμως η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι θα είναι εύκολο για εκείνο να το αποδεχτεί. Ίσως θα είναι αρκετό για την Ουκρανία να καταδικάσει κάθε μορφή νεοναζισμού και να υποσχεθεί να τις καταπολεμήσει», αναφέρει το BBC.

Η δεύτερη κατηγορία αιτημάτων

Η δυσκολία προκύπτει στη δεύτερη κατηγορία αιτημάτων. Στο τηλεφώνημά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα χρειαστούν πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ίδιο και τον Ζελένσκι προτού επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα σημεία. Ο Ζελένσκι έχει ήδη πει ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο και να διαπραγματευτεί μαζί του από κοντά.

Ο Καλίν ήταν πολύ λιγότερο συγκεκριμένος σε αυτά τα θέματα, λέγοντας απλώς ότι περιλαμβάνουν το καθεστώς του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και το καθεστώς της Κριμαίας. Παρόλο που ο σύμβουλος του Ερντογάν δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, η υπόθεση είναι ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από την ουκρανική κυβέρνηση να παραχωρήσει εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που «θα είναι βαθιά αμφιλεγόμενο», αναφέρει το BBC.

Η άλλη υπόθεση είναι ότι η Μόσχα θα απαιτήσει η Ουκρανία να αποδεχτεί επίσημα ότι η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ανήκει στη Ρωσία. Κι αν γίνει αυτό, θα είναι «ένα πικρό χάπι» για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Μελόνι: Η παράτυπη μετανάστευση απειλεί την ασφάλεια της ΕΕ

Peristeri News

Τουρκία: Ελικόπτερο συνετρίβη σε προαύλιο νοσοκομείου

Peristeri News

Χωρίς TikTok για ένα χρόνο η Αλβανία

Peristeri News

Leave a Comment