Το “μαύρο” χρήμα δεν πάει διακοπές!
Εκατοντάδες έγχρωμοι αλλοδαποί έχουν πλημμυρίσει τις πλαζ πουλώντας ομπρέλες, μάσκες και σωσίβια, μέχρι… μπανάνες και ρολόγια!
Οι πλανόδιοι μικροπωλητές που θυμίζουν κινητά… μίνι μάρκετ περπατάνε με τις ώρες στο λιοπύρι πάνω – κάτω την παραλία, με την ελπίδα ότι θα πουλήσουν κάποιο αμφιβόλου ποιότητας εμπόρευμά τους.
Φορτωμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια με κάθε λογής αντικείμενα, τριγυρίζουν στις παραλίες από νωρίς το πρωί μέχρις αργά το απόγευμα και κόβουν βόλτες τσεκάροντας τους υποψήφιους πελάτες.
Έτσι, όταν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, αρχίζουν το «ψηστήρι» και δεν ξεκολλάνε, αν δεν πετύχουν την πολυπόθητη πώληση.
Η γκάμα των ειδών που πουλάνε είναι τεράστια και περιλαμβάνει σωσίβια, ομπρέλες, σαγιονάρες, γυαλιά ηλίου, μάσκες, ρακέτες, μπρατσάκια, φακούς, καπέλα, φορέματα, μαγιό, τσάντες, πορτοφόλια, πετονιές, παγωμένα νερά αλλά και μπανάνες!
Ο Μοχάμεντ κατάγεται από τη Σομαλία, ήρθε στη χώρα μας πριν από τέσσερα χρόνια και ανήκει στην ομάδα μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στις πλαζ των νοτίων προαστίων της Αθήνας.
Τον χειμώνα ξημεροβραδιάζεται στα φανάρια της Ιεράς Οδού καθαρίζοντας παρμπρίζ.
Μόλις πιάνουν οι ζέστες, κατεβαίνει στις παραλίες, όπου πουλάει ρολόγια απομιμήσεις γνωστών εταιρειών. «Τα ρολόγια που πουλάω είναι φθηνά και γνήσια, αλλά βγάζω λίγα λεφτά, γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» την ώρα που επιδεικνύει το εμπόρευμά του.
«Εδώ είμαστε πολλά παιδιά από τη Σομαλία αλλά και αρκετοί από το Πακιστάν, την Αλγερία και το Αφγανιστάν. Άλλοι πουλάνε πετσέτες και σωσίβια, ορισμένοι σαγιονάρες και μαγιό και άλλοι πουλάνε νερά και μπανάνες.
Όσοι ερχόμαστε εδώ γνωριζόμαστε μεταξύ μας και βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
Για παράδειγμα, εγώ πουλάω ρολόγια αλλά, αν μου ζητήσουν πετσέτες, θα τρέξω να φωνάξω τον φίλο μου που έχει, για να μη χάσουμε τα λεφτά».
Κυριολεκτικά καλυμμένος από πολύχρωμα σωσίβια και παιδικά μπρατσάκια, ο Ουμάρ από το Πακιστάν κάνει βόλτες γύρω από οικογένειες με παιδάκια ελπίζοντας να κερδίσει κάποιον πελάτη.
«Τα μεγάλα σωσίβια έχουν δεκαπέντε ευρώ αλλά καμιά φορά τα δίνω και δέκα. Τα μικρά είναι πιο φθηνά» μας λέει σε άπταιστα ελληνικά και τονίζει: «Εμείς δεν ενοχλούμε τον κόσμο, απλά ρωτάμε αν θέλουν να πάρουν κάτι. Καθόμαστε στην παραλία όλη μέρα, αλλά μερικές φορές δεν βγάζουμε καθόλου λεφτά. Πάντως, εδώ είναι πιο ωραία από την Αθήνα».
Βέβαια, δεν μας αναφέρουν αν όλα τα χρήματα που βγάζουν από την δουλειά που κάνουν, φορολογούνται και προς τα πού πηγαίνουν…