Η Ύπατη Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, ζητώντας ιδιαίτερα από τους ταλιμπάν να δώσουν τέλος στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις μέσα στις πόλεις, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις αξιωματούχου του ΝΑΤΟ.
«Οι πλευρές της σύρραξης πρέπει να σταματήσουν να μάχονται για να αποτραπεί περισσότερη αιματοχυσία. Οι ταλιμπάν πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στις πόλεις. Έως ότου όλες οι πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καταλήξουν σε μια ειρηνευτική διευθέτηση, η ήδη φρικτή κατάσταση για τόσους πολλούς Αφγανούς θα επιδεινωθεί», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ανακοίνωση.
Η ίδια τόνισε επίσης ότι η κατάληψη πολλών πόλων από τους ταλιμπάν «έχει προκαλέσει φόβο και τρόμο», αλλά προειδοποίησε ότι η εξάπλωση των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων, που κινητοποιούνται ενάντια στους ταλιμπάν, μπορεί εξίσου να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες.
«Γνωρίζουμε ότι οι εχθροπραξίες στις πόλεις έχουν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Το έχουμε δει ήδη πάρα πολλές φορές. Στο Αφγανιστάν, από τις 9 Ιουλίου, μόνο σε τέσσερις πόλεις –Λασκάρ Γκαχ, Κανταχάρ, Χεράτ και Κουντούζ– τουλάχιστον 183 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.181 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά», πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται μόνο για τις απώλειες αμάχων που έχει καταφέρει να καταγράψει ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «αναφορές για παραβιάσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνεχίζουν να εμφανίζονται».
Η Μπατσελέτ έκανε έκκληση σε όλα τα κράτη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες. «Τα κράτη οφείλουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μοχλό πίεσης που έχουν για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 241.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της επίθεσης των ταλιμπάν τον Μάιο.
Στις περιοχές που έχουν ήδη καταληφθεί από τους ταλιμπάν και στις διαφιλονικούμενες ζώνες, η Μπατσελέτ δήλωσε ότι το γραφείο της έχει λάβει πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και επιθέσεις σε βάρος εν ενεργεία και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και μελών της οικογένειάς τους. Κάνουν επίσης λόγο για την καταστροφή κατοικιών, σχολείων και κλινικών και για τη χρήση μεγάλου αριθμού αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Η Μπατσελέτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για τις πρώτες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι ταλιμπάν επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν, στοχοθετώντας ιδιαίτερα τις γυναίκες.
Το ΝΑΤΟ καλεί τους ταλιμπάν να σταματήσουν τις επιθέσεις
Το NATO, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση με την ασφάλεια στο Αφγανιστάν «δύσκολη και με προκλήσεις», ζήτησε από τους ισλαμιστές μαχητές ταλιμπάν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.
«Συμμεριζόμαστε τη βαθιά ανησυχία που εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα υψηλά επίπεδα βίας που προκαλεί η στρατιωτική επίθεση των ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον αμάχων, και τις αναφορές για άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο γερμανικό πρακτορείο στις Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη, εκτίμησε ο ίδιος. «Οι ταλιμπάν πρέπει να κατανοήσουν ότι ποτέ δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, εάν απορρίψουν την πολιτική διαδικασία και προσπαθήσουν να καταλάβουν τη χώρα διά της βίας. Πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις και να λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες καλόπιστα».
Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζήτησε μια ειρηνευτική διαδικασία που να τους περιλαμβάνει όλους, της οποίας να ηγείται το Αφγανιστάν. Μια τέτοια ειρηνευτική διαδικασία χρειάζεται να σημειώσει επειγόντως πρόοδο προς την κατάπαυση πυρός και την πολιτική διευθέτηση που δίνει τέλος στη βία, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών, ιδιαιτέρως των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, σέβεται το κράτος δικαίου και διασφαλίζει ότι το Αφγανιστάν ποτέ ξανά δεν θα γίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες.
«Καλούμε όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο καθώς ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν είναι προς όφελος όλων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.