Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι καθώς όλο και περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις ζητούν την παραίτησή του
Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι καθώς όλο και περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις ζητούν την παραίτησή του, ενώ οι αντικαθεστωτικοί έχουν καταλάβει τη μισή πρωτεύουσα και τις μεγαλύτερες πόλεις.
Ηγέτες της εξέγερσης δημιούργησαν μάλιστα ένα μεταβατικό “Εθνικό Συμβούλιο” που εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχό τους, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τη διενέργεια εκλογών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνο ψήφισμά του, επέβαλε σήμερα στη Λιβύη σκληρές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν αυστηρό εμπάργκο όπλων και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, της οικογένειάς του, και στελεχών της κυβέρνησής του.
Επιπλέον, παραπέμπει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τις εκτεταμένες και συστηματικές, όπως αναφέρει, δολοφονίες αμάχων, τις οποίες χαρακτηρίζει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σε συνέντευξή του στη σερβική τηλεόραση ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Λιβύη και επέρριψε στους ξένους και την Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη 41χρονη διακυβέρνησή του, ενώ επέκρινε το ΣΑ του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων.
Περίπου 100.000 άνθρωποι, κυρίως Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι εργάτες, διέφυγαν αυτές τις μέρες από τη Λιβύη προς γειτονικές χώρες.