Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα και σταδιακά άνοιξαν οι γύρω δρόμοι που είχαν κλείσει από νωρίς λόγω της κινητοποίησης.
Με κεντρικό σύνθημα «συνεχίζουμε τον αγώνα για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών», οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, καθώς επίσης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο των αιτημάτων της κινητοποίησης ήταν η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, με βάση τα στοιχεία στα χρόνια των μνημονίων, οι αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν συρρικνωθεί έως και 40%. Την ίδια στιγμή η υποστελέχωση στα υπουργεία αγγίζει το 20% με 40%, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, των ασφαλιστικών Ταμείων και των κοινωνικών δομών.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο του 2016) «βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες».
Συγκεκριμένα, οι περικοπές για τους δημοσίους υπαλλήλους με το Ν. 4387/2016 ξεκινούν από 7% για ΥΕ κατηγορία με 20 χρόνια ασφάλισης και κορυφώνεται στο 35% για ΠΕ κατηγορία με 40 χρόνια ασφάλισης.
Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, επισήμανε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν ξεπάγωμα του μισθολογίου, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Δημοσίου. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση και με άλλους κοινωνικούς φορείς, θα υπάρξει συντονισμός της δράσης, «ώστε να διεκδικηθεί η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια των μνημονίων».
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της κινητοποίησης, επί της οδού Ακαδημίας 65, άγνωστοι πέταξαν αυγά κι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στην είσοδο των γραφείων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδoς (ΚΕΔΕ).
Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη και συμμετοχή στην επίθεση και δηλώνει ότι καταδικάζει το περιστατικό.
Όπως αναφέρει, «η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει το θάρρος και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων και δράσεών της, οι οποίες πάντοτε σχετίζονται με την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων και δεν εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες… Άλλοι είναι αυτοί που επιζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και στήνουν προβοκάτσιες» υποστηρίζει.