Σε 24ωρη απεργία προχωράει την Τετάρτη 6 Απριλίου η ΑΔΕΔΥ, «για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:
1. Οικονομικά:
– Αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
– Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
– Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
2. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
3. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
5. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) με οικονομικά αιτήματα.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αντί ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες για την φτώχεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Κι όλα αυτά, ενώ 12 χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα υφίστανται λόγω μνημονίων δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους και βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης».
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και η αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.