Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική δύναμη διοίκησης των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν φύγει από τα ελληνικά χέρια από το Νοέμβριο του 2015. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε απάντησή του στη Βουλή για τις χρεώσεις των τραπεζών. Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση φρόντισε να στείλει μήνυμα στις τράπεζες.
«Να ξέρει ο κόσμος ότι ο εκάστοτε Υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει ουσιαστική μετοχική επιρροή στις τράπεζες. Έχει μόνο τη θεσμική επιρροή που του δίνει η κυβερνητική του θέση και τίποτα άλλο. Διότι οι τράπεζες τότε χάθηκαν και καλό είναι να ξέρει ο ελληνικός λαός και να θυμάται ότι χάθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί» σημείωσε.
Υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και με τη συμμετοχή των τεσσάρων διευθυνόντων συμβούλων των ελληνικών τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην οποία συζητήθηκαν και οι χρεώσεις.
«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και εγώ ως αρμόδιος υπουργός έχουμε θέσει με πολύ μεγάλη ένταση το ζήτημα αυτό στις τράπεζες. Δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τις σχετικές ανακοινώσεις και αναμένουμε σε λίγο διάστημα τις αποφάσεις τους» τόνισε.
Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει το μήνυμα από την κυβέρνηση. «Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει σε ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την τελευταία δεκαετία, ύψους 120.000 ευρώ, μπήκε από εμένα ως υπουργό Ανάπτυξης πριν από 30 μέρες, σε μία από τις τέσσερις τράπεζες για συγκεκριμένη πράξη της, να κατασχέσει ακατάσχετο λογαριασμό 1.000 ευρώ ενός συμπολίτη μας. Άρα, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στο μέτρο που το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, δεν θα αφήσουμε τις τράπεζες να κάνουν καταχρηστικές χρεώσεις ή καταχρηστικές συμπεριφορές σε κανέναν» ανέφερα χαρακτηριστικά.