Ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 μ.μ. η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που είχε ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ.
Μετά από 5,5 περίπου ώρες ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μεταξύ άλλων εξατάστηκαν θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση, αλλά και θέματα των ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτή του ΟΛΠ.
Φορολογικά
Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται:
- Επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας.
- Αύξηση φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη κ.λπ.).
- Λοταρία αποδείξεων.
- Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%.
- Υποχρεωτική χρήση καρτών για πληρωμές.
- Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
- Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- 1 έως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ- νυχτερινά κέντρα- πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
- Υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών σε όλες τις επιχειρήσεις
Η πρώτη παρέμβαση στην οποία επιθυμεί να προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών προκειμένου να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές ακόμα και μικρού ύψους.
Επιπλέον, θα εφαρμοστεί έτσι και η υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση τιμολογίων με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα καταστεί δυνατή η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ.
Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις
Οι συζητήσεις γίνονται με ειδική μέριμνα, καθώς επιχειρείται να γεφυρωθούν οι αξιώσεις των εταίρων με τη στάση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που αντιδρά με σειρά προτεινόμενων μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, είπε σε δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, ότι υπάρχει εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία και πως “η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της”.
Νωρίτερα, και ο Δ. Στρατούλης είχε δηλώσει: “Η πεποίθησή μου είναι ότι, επειδή ξέρω πολύ καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και είμαι από τα ιστορικά του στελέχη, δεν πρόκειται να έρθει κάποια συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές του προγράμματός μας. Θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση, από την ίδια της τη φυσιογνωμία, δεν θα φέρει για έγκριση και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα μία συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων”.
“Ελιγμοί πάντα γίνονται, επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται, είναι θεμιτό, αλλά το να ακυρώσεις τον βασικό κορμό των προγραμματικών σου δηλώσεων δεν γίνεται και τέτοια συμφωνία δεν θα έρθει”, επισήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε ότι “αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί, ούτε θα κάνει πίσω από τις προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της. Δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Αν θέλαμε να κάνουμε «κωλοτούμπα» θα είχαμε υπογράψει το e- mail Χαρδούβελη. Δεν το κάναμε, όμως, γιατί δεν συμφέρει τη χώρα, για αυτό παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα, γιατί πιστεύουμε ότι θα τα βγάλουμε πέρα και θα πάμε μπροστά να σώσουμε τη χώρα”.
Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό συμβούλιο είχε συνεδριάσει και την Τρίτη. Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου.