Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, στο τμήμα ψυχολογίας, και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience.
Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, στο τμήμα ψυχολογίας, και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience, έδειξε ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων και οι αντιδράσεις του είναι θέμα γονιδιακό.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα γονίδιά μας είναι αυτά που ελέγχουν πλήρως τα συναισθήματα μας. Συγκεκριμένα, κάποιοι από εμάς είμαστε φορείς μιας γενετικής παραλλαγής που αντιλαμβάνεται τις θετικές και τις αρνητικές εικόνες πιο έντονα από τους άλλους ανθρώπους και εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας.
Πρόκειται για το γονίδιο ADRA2b, το οποίο επηρεάζει το νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη. Στη μελέτη πήραν μέρος 39 άτομα, εκ των οποίων τα 21 ήταν φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου. Τα άτομα αυτά εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ευθύνεται για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Μέσα από αυτό διαφάνηκε το πόσο έντονα μπορεί να δείξει κανείς τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά του συναισθήματα και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπής σε διαταραχές μετατραυματικού στρες και σε έντονες αναμνήσεις μετά από κάποιο τραύμα.
Για παράδειγμα οι φορείς του παραλλαγμένου γονιδίου έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις αρνητικές λέξεις από ότι στις θετικές. Όπως λένε οι ειδικοί τα γονίδια μας επηρεάζουν κυριολεκτικά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις θετικές και αρνητικές πτυχές του κόσμου γύρω μας. Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι είτε πιο απειλητικός, είτε πιο θετικός απέναντί μας. Όσοι όμως έχουν την παραλλαγή αυτού του γονιδίου αντλούν συναισθηματικές πληροφορίες από ένα επιπλέον δίκτυο στον εγκέφαλό τους, το οποίο τους επηρεάζει για το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός που ζούνε κάθε φορά.