Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων φέρεται να έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την ΟΤΟΕ, και διεμήνυσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.
Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων φέρεται να έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την ΟΤΟΕ, και διεμήνυσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.
Τη συνάντηση ζήτησε η ΟΤΟΕ, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις της και να ακούσει τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, εν όψει των stress tests που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της ΟΤΟΕ «να σταματήσουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων», ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε δηλώνοντας ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.
Ο κ. Χαρδούβελής φέρεται να συμφώνησε στις γενικές γραμμές των θέσεων που ανέπτυξε η ΟΤΟΕ για τα γενικότερα ζητήματα, ενώ άκουσε την ενημέρωση για την Attica Bank ΑΤΤ και την Πανελλήνια Τράπεζα, για τις οποίες όμως δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.
Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ, για να παραμείνουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και, αν δεν χρειαστούν, να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι μετά τα stress tests οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, ενώ για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε πως είναι ένα πρόβλημα «που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, γιατί ακόμα ανεβαίνουν».Υποστήριξε, μάλιστα, πως μια λύση θα ήταν να φτιάξουμε ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε ό,τι αφορά στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε πως, αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας.
Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε ακόμη πως τα πράγματα στις τράπεζες έχουν εξελιχθεί ομαλά, εκτιμώντας ότι η συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί και εκφράζοντας την ελπίδα η ομαλότητα αυτή να συνεχισθεί με την ανάκαμψη και στη συνέχεια με την ανάπτυξη της οικονομίας.